Simuze houdt op te bestaan

In juni 2005 blogde ik over een online platform voor het delen van muziek, Simuze genaamd. Nu 5 jaar later houdt het op te bestaan:

De afgelopen tijd werd het steeds lastiger om tijd vrij te maken voor Simuze naast onze reguliere werkzaamheden. Ook was de motivatie om met Simuze aan de slag te gaan, en te blijven, niet altijd even sterk aanwezig. Dit werd met name veroorzaakt door de herhalende confrontaties met de beperkingen van het systeem zoals door ons gebouwd in 2005. Als gevolg van het bovenstaande bleef onze visie over wat Simuze is en zou moeten zijn achter op de werkelijkheid. Met het opzeggen van het sponsorcontract door XS4ALL voor de hosting per 1 december is het voor ons duidelijk geworden dat Simuze zo niet verder kan.

De site zal komen te vervallen. Alle muziek zal via bittorrent ter beschikking gesteld worden, zodat het publiek alle muziek van Simuze integraal kan downloaden.

Heel spijtig dat Simuze verdwijnt. Nederland heeft namelijk een goed platform voor muziek nodig. Er zijn genoeg musici in Nederland te vinden die zich niet willen aansluiten bij een rechtenorganisatie zoals BUMA/STEMRA. Ook die mensen verdienen alle kansen.

Een van de oprichters van Simuze, Björn Wijers heeft altijd veel voor mij betekend. Samen zaten we ons vaak op te winden in een zaaltje waar een of andere hotemetoot DRM (Digital Rights Management) zat op te hemelen, terwijl wij wisten dat het om een verachtelijke techniek gaat. Wij zagen de open content beweging de wereld veroveren. Een Nine Inch Nails die de best verkochte act op Amazon werd van 2008. Die haalden zomaar Coldplay in en dat terwijl zij hun plaat legaal op basis van een Creative Commons BY-NC-SA licentie lieten downloaden. Dat was onze visie. En onze verwachting. Ons gevoel bleek te kloppen.

Het niet overleven van Simuze heeft denk ik veel met de kosten te maken. Een visie zal je Björn en de anderen van Simuze niet kunnen afnemen. En misschien juist daarom is deze actie wel een belofte voor de toekomst. Of zoals ze het zelf bloggen:

We beloven niks, maar wellicht zijn we alleen maar aan het hergroeperen om dubbel zo sterk terug te komen met nieuwe plannen en projecten.


Reacties

4 reacties op “Simuze houdt op te bestaan”

 1. gurdonark avatar
  gurdonark

  I’m sorry to hear that Simuze is gone. It was a cool service. Although one hates to think of life entirely in terms of business models, I notice that it’s been hard for this type of company (simuze, jamendo, perhaps bandcamp) to find the winning formula.

 2. @gurdonark: what about public radio? Or something like WFMU/FreeMusicAchive? Do you think it’s a difficult businessmodel?

  I love the pay-as-you-wish method. Donations. Because it’s not push and it can work perfectly (Wikipedia, Creative Commons, Firefox etc.).

 3. Marco, I think that public radio and voluntary subscription are very viable ways to do it.
  I think that organic sites based upon user support are the way to go. Sometimes there are 2 different, negative pulls–the [rather American] “start up” attitude that ‘free is only to help us get our IPO going” and the “everything should be free” user view.
  Neither is productive. But I can imagine a view that sites should be like wikipedia, raising funds for a non profit general good.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.