LinkedIn onhandig voor ZZP-ers

Vandaag viel er een kwartje bij mij: ik gebruik LinkedIn op de verkeerde manier in.

Current position

Dit is het belangrijkste onderdeel van LinkedIn. Wat je nu aan het doen bent. Je positie bij een bedrijf. Bij Company Name vullen veel ZZP-ers met een eenmanszaak de klant en de periode dat ze voor die klant werken in. Dat klopt niet. Een ZZP-er heeft namelijk een eigen bedrijf en dat bedrijf moet opgevoerd worden. Je bent helemaal niet in dienst van een ander bedrijf als zelfstandig ondernemer maar in dienst van je eigen bedrijf.

LinkedIn op de juiste manier gebruiken

De oplossing is natuurlijk eenvoudig, altijd bij Company Name je eigen bedrijf opvoeren en noteer in de Description voor welk bedrijf je het commissiewerk verricht. Helaas vallen hierdoor alle handige mogelijkheden van LinkedIn weg want LinkedIn vist niet uit de Description een bedrijfsnaam op zodat ze jou kunnen matchen met andere ZZP-ers die ook voor dat bedrijf gewerkt hebben. Daarvoor gebruikt LinkedIn de Company Name.

Katja wist mij zelfs te vertellen:

@Raaphorst het schijnt ook dat een bedrijf een freelance medewerker had laten blocken omdat het leek dat deze er werkte ipv freelance

En dit is volkomen logisch. Het bedrijf kan namelijk door de Nederlandse Belastingdienst verantwoordelijk gesteld worden voor het niet heffen van loonbelastingen en dergelijke. De relatie wordt gezien als een gezagsverhouding. Je wordt beschouwd in dienst te zijn van dat andere bedrijf.

De echte oplossing

Zoals LinkedIn opgezet is, handig voor ZZP-ers is het niet. ZZP-ers willen zich graag tijdelijk verbinden aan een bedrijf in samenwerking. Dat wil je als zodanig ook kunnen aangeven. Via LinkedIn lukt dat niet, helaas. Het wachten is dus op nieuwe service. Waar bedrijven en ZZP-ers wel op gelijkwaardige basis hun relatie kunnen aangeven. Of misschien ziet LinkedIn het licht en past ze haar systeem hierop aan. Wat mij betreft is dat noodzaak.

Update: Erik-Jan Gelink maakte me erĀ attentĀ op dat dit niet voor ZZP-ers of andersoortige eenlingen geldt die de BV als rechtsvorm gebruiken.

http://twitter.com/#!/ejgelink/status/25496426834300928

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.