Geen Overlay Ads op jouw YouTube filmpje?

Veel mensen klagen over het feit dat YouTube advertenties over de video plaats wanneer ze detecteren dat er beschermde muziek gebruikt is. 

De oplossing die ik altijd aangeef: gebruik alleen muziek van makers die hun eigen muziekrechten regelen. Ook ik doe dat. Daardoor kan ik als componist mijn klanten en opdrachtgevers veel betere mogelijkheden bieden.

Een goed praktijkvoorbeeld kwam ik tegen op de site One More Thing:

Hopelijk weet iemand de oplossing, via Google kan ik geen antwoord vinden. Probleem: Ik heb een HD-filmpje ge-upload naar Youtube en dat ge-embed in een website. Werkt prima, alleen komen er van die [angry] vervelende overlay-ads over de onderste 1/3 deel van de videokomen. Bloedirritant: :nietblij: ik wil dat niet. Nu heb ik al ergens gelezen dat die ads automatisch verschijnen als je rechten-muziek gebruikt. Er wordt idd een top-40 nummer gebruikt, maar rechten zijn netjes afgekocht. Weet iemand een code om dit ‘uit’ te zetten?

De persoon heeft het over het netjes afkopen van rechten. Dat klinkt leuk maar de rechten voor internetgebruik kun je op deze manier niet afkopen. Google, het bedrijf achter YouTube, heeft namelijk allerlei deals gesloten met platenmaatschappijen en ook onze Nederlandse BUMA/STEMRA en zodra beschermde muziek wordt gedetecteerd komt de advertentie in beeld. Automatisch. De enige echte workaround is andere muziek gebruiken.

Film- en documentairemakers doen dit al jaren. Die werken niet voor niets met speciaal ingehuurde componisten en geluidsbibliotheken. En serieuze videoproducenten online doen dat inmiddels ook.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.