Kan een community de A13 filevrij maken?

Vanmiddag mocht ik op uitnodiging van BEREIK!, een samenwerkingsorganisatie van verschillende overheden, en APPM me buigen over de vraag ‘Een online community van weggebruikers om de files aan te pakken?’. Samen met zo’n 16 specialisten zat ik in de frisse en gloednieuwe Vrije Werkersplek Swung House van Den Haag Ypenburg.

In een korte lezing vertelde ik over de Haagse community’s Haags Bakkie op Flickr.com (sinds maart 2007) en Opuh Koffie (sinds januari 2008) waarvan ik de oprichter ben. Deze community’s zijn niet gestart vanuit een complex idee maar kwamen voort uit een hele simpele gedachte: gezelligheid. Het leek mij gewoon gezellig om een bakkie koffie te drinken met wat mensen die ik online leerde kennen via de Flickr fotocommunity. Zelfs wekelijks, in de vorm van Opuh Koffie. Inmiddels bestaan beide groepen dus al jaren (lees: we zijn niet te stoppen!). Zonder vastgesteld doel, zonder contributie. Geheel uit vrije wil.

Er zijn al veel online community’s die zich bezighouden met het fileprobleem. Op Twitter kun je fileklachten lezen. En de echte file-die-hards melden het natuurlijk op Foursquare, zie bv de A13 als File venue die zelfs een burgemeester van de file heeft :)

Het niet file-rijden moet de uitdaging zijn van zo’n community. Maak het tot een sport om niet in de file te staan. Maak het een gewoonte om te voorspellen hoe groot de kans is dat je straks in de file komt te staan. De Buienradar onder de filemeldingen, dat idee.

En al luisterend naar al die verhalen over files gingen mijn hersenen aan het werk. Ik zag mensen voor me die in de file stonden. Mensen met een verhaal. Verhalen die ik zou willen documenteren met mijn audiorecorder. Wat doen al die mensen daar? En waar denken ze aan als ze in de file staan? Is een file een soort van stilte? Waarom nemen ze niet de trein?

Ik zie een expositie voor me. Met foto’s van filerijders. En een tv programma ‘Vandaag in de file’. Het leven bestaat voor een groot deel uit wachten. Je bent vrouw, zwanger, en je wacht. Je bent man, koopt een auto, en je wacht.

En ik dacht aan nationalisme. Wij Nederlanders. Wij Den Haag. Wat verbindt ons? Is Nederland een community? Is een stad een community? Een flat, een straat? Een A13-rijder?

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

4 reacties

  1. Documentairemaker Michiel van Erp heeft vorig jaar een documentaire over de file gemaakt. Een aanrader, want volgens mij sluit dat aan bij de beelden die je kreeg tijdens de BEREIK!/APPM-sessie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.