(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Zogezegd “belangrijk”

“Dan doen we die teringshow over Rotjeknor godverdomme toch zelf”, brulde Muntz en sloeg zijn bureau aan diggelen.


Hans Vermeulen

Ik ben van slag omdat Hans Vermeulen overleden is. Met Hans heb ik nog samengewerkt. Een prachtkerel. Heb het van me af proberen te schrijven in een blog.

En ik ben opnieuw pislink om het feit dat de zogezegd “belangrijke” muzieksites van het land daar helemaal geen aandacht aan besteden. Die hebben geen enkel cultureel besef. Ik walg ervan.

Dat doen ze zelfs in Trumpycountry een stuk beter!

Conservatisme

We leven natuurlijk in uiterst conservatieve tijden. En het verketteren is dankzij sociale media ook weer helemaal terug. 

Feiten, wie boeit dat nog?

Voor straf hebben Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids hun oude radio reportages onder de noemer Inburgerking zelfstandig weer online geschopt:

De Inburgerking » Podcast by Het Inburgerking team: Rob Muntz, Arthur van Amerongen en Willem Davids on Apple Podcasts

En ze gaan weer aan de slag met nieuw spul later dit jaar. 

Maar om nog even bij het oude te blijven. Voor wie hun radiodocumentaire ‘Lachen met Kanker’ niet kent: verplicht luistervoer!

‘Lachen met Kanker’: van de makers van De Inburgerking [+AUDIO] – De Inburgerking

Luistert Facebook ons af?

Ook iets om je over op te winden: dat verschrikkelijke Facebook. Ik ben er nu 2 weken verlost van. Zuckerberg, up yours!

Dat Facebook via de microfoon van je smartphone meeluistert, is het pure speculatie of zou het nog weleens echt waar kunnen zijn? De podcast Reply All ging op onderzoek uit en kwam met opvallende constateringen. Ik heb wel een kleine waarschuwing want het gelach van de heren irriteerde me uitermate.

Dus als je het gegiechel wegdenkt, is dit goed luistervoer:

#109 Is Facebook Spying on You? — Reply All — Overcast

Hoe zoek je een podcast?

Als je podcasts zoekt op onderwerp of op naam gebruik dan eens Listen Notes. Bookmark die site maar meteen want hij is rete goed. 

Listen Notes: Best podcast search engine & podcast database

Jetty

Ook Al Jazeera begint een podcast. Gedoopt onder de naam Jetty start men op 15 november met de serie Closer Than They Appear. Over racisme.  De trailer pakte me meteen.

Jetty

Den Haag en Eefje

Ik hou van mijn Den Haag, dat moge duidelijk zijn. Maar ook artieste Eefje de Visser houdt van Den Haag. Ze woonde er ooit en komt nog graag op bezoek ook al woont ze inmiddels in Gent. Ik zag haar nog niet zo lang geleden in het Paard. Een schitterend optreden van deze dame die vernieuwende muziek maakt. Ze doet niet zomaar wat maar kan het ook nog eens echt goed uitleggen.

Om dat wat kracht bij te zetten kun je haar horen praten. Een wandeling door Den Haag die ze met de presentator van de Wanderland podcast doet. Meneer Gertjan Van Hellemont die zelf ook muziek maakt.

Wandeling #14: Eefje De Visser — Wanderland — Overcast

Op dit moment luister ik naar een aflevering met Ruben Block van Triggerfinger. De band werkte samen met de legendarische producer Mitchell Froom en liet de mixage verzorgen door Tchad Blake die ik bijzonder hoog heb zitten. Tchad brak met alle regels die het geluidsgestapo ooit had verzonnen. Hij voorzag Tom Waits van vervorming op zijn stem dankzij een gitaarpedaaltje en maakte met de Latin Playboys een tweetal platen die mijn hele kijk op muziek en geluid compleet heeft veranderd.

Wanderland is een prachtige podcast met een simpel gegeven. Toch flikken de Vlamingen dat en wij niet. Het zijn zaken die je bij de zogezegd “belangrijke” muzieksites van ons land nooit leest. Bij ons is het allemaal veel te braaf. Lopen we weer als een zot achter die Lil Kleine aan. Ik weet nog hoe ik die gast bij Nooit Meer Slapen een uur lang aanhoorde. Met dat betweterige toontje blies ‘ie Pieter van der Wielen regelmatig “je snapt toch wel wat ik bedoel?” zijn kant op. Nee, Pietertje zou het niet snappen…

Kom op Hollanders! Cultiveer die cultuur!  Zet het goeie op een voetstuk en negeer het gesukkel van de zotten.

Ik laat een traan voor Hans Vermeulen en groet u!

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.