Meningsverschil verwoord

Dat wat wij vaak een meningsverschil noemen gaat vaak alleen maar over de betekenis van woorden. Woorden geven duiding die tussen mensen totaal verschillend kan zijn. En zijn een voedingsboden voor conflicten.

Een woord is nooit een feit. En woorden slagen er beperkt in om een object, een situatie of een gevoel te duiden. Of beter gezegd: dat is een hele kunst en wordt sterk bepaald door de andere woorden die je kent en de betekenis die je daaraan geeft.

Mensen hebben het woord nodig om te kunnen leven. Om henzelf en de wereld om hun heen duiding te geven. Misschien was het woord wel het startgeluid van ons universum. De onderbreking van De Grote Stilte.

Tot slot een prachtig gedicht An Argument van een van mijn favoriete bloggers Looking For Wisdom:

The beauty of this world doesn’t seem to be working for you.

What you think beautiful I find ugly.

The complexity of this universe doesn’t seem to be working for you.

What you find complex I see simply.

The order of this world doesn’t seem to be working for you.

Where you find order I see wonderful chaos.


Reacties

5 reacties op “Meningsverschil verwoord”

 1. Ja, Het Omgekeerde is altijd waar :)

 2. peterteriele avatar
  peterteriele

  Interessant artikel. Het omgekeerde is ook vaak waar. Wanneer mensen menen een conflict te hebben, gaat het dikwijls om een meningsverschil.
  ‘Dat schilderij is lelijk.’-> ‘Nee, het is juist heel erg mooi!

  ‘Feyenoord is veel beter. Ajax is waardeloos’-> ‘Jij hebt er geen verstand van’

  Ook na deze reactie kan het natuurlijk wel een conflict (belangenbotsing) of een ruzie (uit de hand gelopen conflict) worden

 3. Het zijn vaak niet eens de woorden die aanleiding zijn voor een meningsverschil of conflict maar de betekenis die eraan wordt gegeven door degene die de woorden hoort. Stel dat iemand je begint uit te schelden en je geeft geen enkele betekenis aan die woorden, dan haal je je schouder op en loop je door.

 4. het gaat soms niet eens zozeer over woorden, maar ook bijvoorbeeld de klank die je het geeft, of de uitdrukking in je mimiek. de woorden zijn voor de ene hard en voor de ander zacht. voor de een van betekenis of niet te schatten waarde en voor de ander onbeduidend. zolang je maar aangeeft wat het voor je betekent.

 5. p.s of het wel of niet luisteren naar de woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.