Waar zouden wij gitaristen zijn zonder aarde?

BELANGRIJK! lees de update onderaan de post!

aardesnoertje

Een van de grootste vijanden van de elektrische gitarist en bassist is brom. Het treedt snel op als het stopcontact niet geaard is. Op de een of andere manier heb ik altijd in huizen gewoond waar precies in de ruimte waar mijn gitaarversterker stond geen aarde was. Gelukkig leerde ik ooit van een handige ex-zwager een handig trucje. Het enige dat je nodig hebt is een centrale verwarming.

Door een snoer aan het aardepunt van een steker en de andere kant van het snoer aan een montageblokje vast te maken kun je een verbinding maken tussen een radiator van een CV waar je het montageblokje aan monteert en een stekerdoos met aarde waar je de sterker insteekt. Eigenlijk breng je op die manier de aarde via de radiator op een stekkerdoos met aarde aansluitingen over.

aarding

Mijn gitaar neem ik meestal direct met mijn MacBook Pro op. Die kan ik natuurlijk gewoon op de accu gebruiken in combinatie met mijn gitaarinterface (een Novation Nio die op USB2 werkt). Dat is de beste manier om brom te voorkomen. Toch lukt het mij via bovengenoemde truc om hetzelfde te bereiken als ik mijn Mac aan een adapter koppel. Met minimale brom.

Update: volgens ervaringsdeskundigen op Fok is bovenstaande methode sterk af te raden. Zie de discussie. Een goed eenvoudig alternatief is er niet helaas of het moet een lang verlengsnoer zijn.


Reacties

7 reacties op “Waar zouden wij gitaristen zijn zonder aarde?”

 1. Ik probeer je te volgen Marco,

  Hoe bevestig je het montageblok aan CV dan?

  Begrijp ik goed dat de stekkerdoos geaard is op het moment dat je de ‘aardestekker’ in de stekkerdoos stopt?

  Ik ben nogal een leek zoals je wel merkt, maar wil het graag begrijpen :)

 2. Dat montageblokje zet je vast aan de radiator die in een kamer aan de wand hang. Ik zal een tekeningetje bijvoegen later vanavond.

 3. Nu met tekening ‘guitarplayers try this at home!’ erbij http://melodiefabriek.nl/2010/11/waar-zo

 4. @Dennis: ik heb nu een plaatje bijgevoegd. Duidelijk?

 5. Yep! Dank voor de tekening. Het is me nu geheel duidelijk. Thanks voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.