Webloggers machtiger dan de BUMA?

De BUMA spreekt nu van een premature actie om MOMI en die andere webloggers een dreigbrief te sturen.

“Het is zo dat we sinds begin dit jaar een nieuwe afdeling hebben die zich bezighoudt met online muziek. In dat kader worden de sites aangeschreven.”

(…)

“Een aantal van die aanbieders is nu aangeschreven over die geïntegreerde opname van filmpjes, maar dat was prematuur.”

(…)

“We moeten ook kijken wat nu en in de toekomst praktisch en haalbaar is. We zullen daarvoor ook overleggen met grote partijen die veel ervaring hebben met bijvoorbeeld het deze manier van aanbieden van rechtendragend materiaal”

(bron) (via)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

10 reacties

 1. Wij hebben ook een dreigmail gekregen voor de website http://www.mszune.nl . Toen ik om opheldering vroeg kreeg ik toch een behoorlijk stellig mailtje terug:


  Beste Erik,

  Wanneer er embedded filmpjes (dit geval Youtube) op de website geplaatst worden geld dit als een nieuwe openbaarmaking.
  Hiervoor dient een “Tracks on demand & streaming” overeenkomst aangegaan te worden.

  Hierbij stuur ik je alle informatie omtrent deze regeling en de bijhorende tarieven.


 2. Erik, de Buma is in die mail wel erg stellig, er is nog geen rechtszaak geweest over dit onderwerp! Er zijn de nodige theorieen, zie hierover mijn juridische analyse en vooral de discussie in het commentaar.

  Het lastige is wel, als de Buma deze stelling inneemt, dan zal ze ook niet te beroerd zijn om deze bij een rechter aan te vechten. Een oude truc is dat te doen bij een kleine partij die zich moeilijk kan verweren, en zo jurisprudentie creëren waardoor grote partijen gemakkelijker overgehaald kunnen worden.

 3. @Arnoud: wat ik nu zo om me heen hoor klinkt goed. Er staat werkelijk een peloton klaar om te helpen. De BUMA kan geen kant op. Het enige waar ik nog over twijfel: is de BUMA nu niet aan te pakken. Dreigbrieven sturen en dan vage berichten bij Nu.nl laten plaatsen vind ik nogal belachelijk. Het resultaat zal hooguit een boete zijn natuurlijk maar misschien ook aandacht voor het werkelijke probleem: dat zich als overheid gedragen. De maffia doet precies hetzelfde.

 4. Ik zou zeggen laat maar komen! Calimero kan ook heel vechtlustig zijn. Het gaat overigens niet om een, maar meerdere medewerkers van Buma die stellig zijn geweest in hun benadering naar weblogs. Dus van een vergissing is zeker geen sprake, Buma is geschrokken dat ze niet gewoon factuurtjes mochten sturen en doen nu zielig.

 5. Marco, juridisch lastig vrees ik omdat men vrijwillig al het ‘aanbod’ heeft ingetrokken. Wat wil je dan nog meer? Welke schade heeft men geleden?

  Wat je wilt, is dat de B/S in de toekomst dit soort acties niet meer onderneemt. Maar ja, er zullen altijd “nieuwe medewerkers zijn die niet zo bekend zijn met de procedures” of welk verhaal dan ook. Dus ik weet even niet wat we nu zouden kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.