Ontvolg: minder kwantiteit is meer kwaliteit

Natuurlijk koos de media voor het woord ontvrienden inplaats van ontvolgen in de race om de meeste aandacht. Maar goeds, ontvolgen is een begrip dat meer van toepassing is. Al snel volg je teveel. Mensen die je terug bent gaan volgen op Twitter puur omdat ze jou gingen volgen. Teveel abonnementen via email, RSS, Tumblr, LinkedIn, Facebook en ga zo maar door. Het is niet meer bij te houden als je niet oppast!

De oplossing daarentegen is heel simpel: ontvolg de zaken en mensen die je niet interessant vindt. Wat je ervoor terug krijgt is kwaliteit. En daarom wil ik ‘m bij deze direct als Raaphorst’ Social Media Rule #1 droppen: minder kwantiteit is meer kwaliteit.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

23 reacties

 1. Klopt, ik heb ook recentelijk een digitale schoonmaak gehouden, heerlijk om niet steeds tegen 999+ ongelezen items aan te kijken. :)

  Bij Twitter volg ik al lang niet meer iedereen terug, voelt ook lekker.

 2. Simpel, doch doeltreffend credo. Je kunt niet alles en iedereen bijhouden, maar ik denk dat je vooral eerst niet bang moet zijn om iets te missen voordat je die stap zet.
  Ontvrienden heeft overigens inderdaad een nare bijklank.

 3. @Michael: iets missen is natuurlijk prima, maar als je eerst aangeeft iets te willen volgen en dan vervolgens alles gaat ‘lopen te’ missen, dat klopt natuurlijk niet. Ik ontvolg nu heel snel. Maar de grote schoonmaak moet nog beginnen, met name op Twitter.

 4. Ik heb op Twitter in de afgelopen week meer dan 100 mensen ontvolgd.

  Eigenlijk meer om de tegenovergestelde reden: gebrek aan animo om mij terug te volgen. Je komt dan op het punt dat je timeline weliswaar levendig is, maar je realiseert je ook dat je opmerkingen er helemaal niet toe doen, omdat slechts een enkeling in die timeline ook jouw tweets leest.

  Betekent ook dat ik nu dus minder actief ben op Twitter.

 5. @maarten: eens, maar als het erg irritant suffen dingen zijn knikker ik ze eruit. Het plezier van het volgen staat voorop.

  @Robert: terug volgen vind ik niet zo’n punt, want een @reply komt altijd aan. Ergens is dat juist het slimme van Twitter. Meeste mensen lurken, op blogs, dus ook op Twitter. Die ga ik dus echt niet allemaal terug volgen.

 6. Ontvolgen. Haha, die term kende ik nog niet. Kan ‘omdraaien’ niet ook gewoon? ;-)

  Uit zelfbescherming ben ik niet gaan twitteren (me alleen ooit aangemeld en wel followers ook al heb ik nog nooit een tweet geplaatst), mijn blog slokt al bijna alles op. FB er nog bij…
  In het kader van ontvolgen stel ik ook voor: zeg nieuwsbrieven op die je toch niet leest. (Zelf ben ik daar niet zo goed in, ik zeg er twee op en meldt me diezelfde week nog aan voor drie nieuwe…).

 7. Goed om te lezen dit. Was een beetje klaar met twitter omdat m’n timeline te vol zat. Net even wat mensen ontvolgd, als je de leuke erin laat wordt twitter ineens weer de leuke babbelbox die het kan zijn.

 8. @Max: goeie tip! Ik had een tijdlang de lijst ‘Ik lees’ hiervoor. Dat kost inderdaad minder moeite dan het ontvolgen voor mij. En je kunt de lijst nog weleens wisselen op die manier zonder al te veel werk.

  Als je het mij vraagt, minder dan 100 personen zijn echt te volgen, meer wordt chaos.

  Dank!

 9. Goeie tips, werken met een list is handig.
  Jammer dat in meeste programma’s voor iPad de lists niet te bewerken zijn.
  Maar gewoon niet iedereen terugvolgen vanuit fatsoen, en af en toe wat opschonen werkt prima.
  En verder een list aanmaken met max 100 mensen die je echt wil volgen, of, nog simpeler, alleen terugvolgen bij echte interesse.
  Wat ook kan, iedereen terugvolgen, en dan alleen je mentions en dm’s nog lezen, is relaxed hoor.
  Leuke post Marco!

 10. @John: dank je. Fatsoen is een lastig punt. Ik merk dan veel mensen mij volgen maar nooit iets tegen me zeggen op Twitter. Die mensen zal ik dan ook niet volgen. Eigenlijk is de techniek ongekleurd, en soms is het handig om het zo te beschouwen. Puur praktisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.