Een pitchdag met Them Apples in Leeuwarden

Een poos geleden werd ik door de heren van Lopend Vuur gevraagd om als expert deel te nemen aan de Lopend Vuur Pitch. In het kort: een band ontwikkelt samen met een tweetal experts een nieuw marketing concept voor het aan de man brengen van muziek. De winnaar gaat met 20.000 EURI onder de arm naar huis en is een platencontract bij Sony rijker.

Gisteren zat het tegen. Rond 7 uur ’s ochtends begon de trektocht richting Academie voor Popcultuur, Leeuwarden. In Utrecht miste ik mijn aansluiting waardoor de ellende begon. Dus begon ik maar vanuit de trein te Twitteren over die fukking NS. Het sloeg om in humor; de beste methode om de tijd te doden. Een bekende Haagse traditie die ik met liefde in stand hou.

De band die ik moest begeleiden heet Them Apples, een lekkere funkrock band waarin humor en plezier een belangrijke rol spelen. En het bleken zeer aardige gasten te zijn. Iets wat ik al bij het handenschudden voelde.

Samen met expert Tollak Ollestad, een Amerikaan met een enorme staat van dienst (zo werkte hij o.a. met Michael McDonald, Don Henley, Gino Vanelli en Earth, Wind & Fire), ging ik aan de slag. Praten, praten, praten.

De lastigste vraag bleek: wat willen jullie als band van Sony? De meeste bands denken natuurlijk: aha, Sony, geld! Maar als je het omdraait, dan kom je verder. Sony moet de band willen en niet andersom. De meeste bands willen immers een label, hoewel ik vaak probeer uit te leggen dat dat absoluut niet noodzakelijk is, voor de meeste bands geldt dit nog steeds wel. Die willen iets met Sony, want Sony is groot. Toch heb ik Them Apples verteld om het om te draaien en zich te focussen op dat wat Sony van hun zou willen. Om tot een plan te komen waar geen ontkomen meer aan is. Een plan waar Sony op gaat zeggen: deze band MOETEN we een contact geven. Dan heb je een gezonde onderhandelingspositie als band.

Gisteren is stap 1 gezet. De komende tijd zal ik met Them Apples hun plan gaan bijschaven. Zodat ze op uiterlijk vrijdag 14 maart een plan hebben waar Sony geen nee op kan zeggen. Ook zullen alle bands die meedoen aan de pitch op 14 maart optreden in Vera, Groningen. Ik kijk er erg naar uit om Them Apples live te zien. En het zou mij niets verbazen als ze geboekt gaan worden voor de komende LowLands. Want Them Apples staat voor een feestje. Ik geloof in de band en zal me er sterk voor maken. Hoewel ik nooit als vrije musicus had kunnen voorspellen nog iets met Sony te gaan doen, geloof ik dat ik een bijdrage kan leveren. Voor de band, voor Sony en voor mijzelf.

Them Apples heeft nog geen blog. Opvallend. Dus heb ik hen verteld over mijn ervaringen met het webloggen. Over de vrijheid, over de kansen die er liggen. De dialoog die met de fans aangegaan kan worden. Ik haalde Erwin Blom, die er ook als expert rond liep, er maar even bij. Om uit te leggen waarom een band moet bloggen. Dat kan hij als geen ander.

Een voorbeeld van een goed bandblog vind ik die van John Dear Mowing Club. Een unieke band rond de interessante frontman Melle, die ook nog eens een zeer aardige gast is. En Haags :)

De borrel aan het einde van de dag was goed. Even ontspannen, verder praten, met een biertje erbij. We hebben vooral veel gelachen. Ook de organisatoren van de dag, Ard Boer en Lykle de Vries stonden er ontspannen bij. Ze hebben iets goeds neergezet, wat naar mijn idee zeker een vervolg moet krijgen. Mijn complimenten dus!


Reacties

10 reacties op “Een pitchdag met Them Apples in Leeuwarden”

 1. Alleen volgend jaar dan maar gewoon in Nederland doen? ;-)

 2. Ik ben bang dat we nog een keer richting Groningen moeten :)

  En, klagen in het Haags is een genot voor anderen ;p Dus…

 3. Leolovesthemapples avatar
  Leolovesthemapples

  Oi Marco,
  Them Apples is cool! En de drummer is een goeie vriend van me ;) Ik ga hem waarschijnlijk op 14 maart zien optreden in de Vera: http://www.vera-groningen.nl/agenda/lopend-vuur-pitch
  Ben je daar ook bij? Gezellie!

 4. Aha, de wereld is klein :)

  Ik ga er de 14e bij zijn, zeker leuk!

 5. Ik ben er de 14de ook bij als alles goed is!

 6. Ik dacht trouwens dat het in Hilversum zou zijn of vergis ik me nu?

 7. leuk! feestje!

  Moet alleen wel een hotel in Groningen regelen denk ik.

 8. check the Ning. het is Groningen.

 9. Maurice avatar
  Maurice

  Goed verhaal, Marco! Lijkt me ook een gezonde instelling om het om te draaien.

  Melle is idd een zeer interessante frontman en (tekst)schrijver. Heb de band nog niet onder de nieuwe naam zien optreden; natuurlijk wel als Smutfish. Een tijd geleden heeft er een interview met Melle/Smutfish in het UITmagazine gestaan. Eén van de betere Haagse bands.

 10. Dank Maurice. Groningen dus next stop :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.