Laat altijd je stem horen!

“My memories and my voice are my last weapon against the political tides that want to return Britain and the world to the darkness of my youth.” – Henry Leslie Smith


Goeie journalistiek

De Grote Cowboy uit The States boert af en toe een volzin op die via de media De Grote Leider uit Noord-Korea Met Het Gekke Kapsel weet te bereiken. Voorzien van het koosnaampje Rocket Man, alsof het om de laatste blockbuster gaat.

Maar wat weten wij nu eigenlijk van Noord-Korea afgezien van de paar indianenverhalen die maar blijven rondzingen?

Bij mij jeukt het. Ik eis verdieping! Ik eis nuance! Omdat het zelden is wat het lijkt.

The devil is in the details.

“I am almost 100 years old”

Henry Leslie Smith is een man van bijna 100 die in Engeland opgroeide in totale armoede. Hij is bang dat zijn eigen geschiedenis zich gaat herhalen als de we machteloos blijven toekijken. Bevlogen zet hij zijn levensverhalen op papier (boeken, The Guardian etc), voorziet hij zijn tijdslijn op Twitter van gepeperde tweets en houdt hij een podcast bij die hij zelf inspreekt. Inmiddels heeft hij al 10 episodes op SoundCloud gezet. 

This podcast is my last stand but I want you to join me in this fight for a just society.

Harrys Last Stand Episode 1 Resist Austerity because it will make my past your future by Harry Leslie Smith | Free Listening on SoundCloud

Dit is een oude heer wiens stem mij pakt als een magneet. Zijn levensverhaal is echt. En zijn ernst is urgent.

Festival van de Journalistiek met de Kostgangers

Morgen, zaterdag 23 september 2017, vindt het Festival van de Journalistiek plaats. Het festival staat in het teken van Innovatie. Op het programma staat ondermeer een workshop over podcasts door Geert van de Wetering en Danielle Emans van de podcast Kostgangers. Deze workshop zal ik bijwonen. En het verslag ervan heb ik voor volgende week in petto.

Ga jij morgen ook? Laat het me dan weten!

Festival van de Journalistiek 2017: Innovatie | nvj.nl

De podcast van de Kostgangers won in 2016 de VOJN Award (Vereniging Online Journalisten Nederland ).

Kostgangers – De Kostgangers zijn nieuwsgierig naar de menselijke ervaring, dat kan in de wereld van de economie, kunst of de exacte wetenschap zijn. We schetsen een beeld van hoe we ons als mens gedragen en stellen de vraag waarom. Op zoek naar inzicht vragen we niet alleen onderzoekers hun bevindingen toe te lichten, maar ook mensen met een verhelderend verhaal.

Luister bijvoorbeeld naar de mooie aflevering Foute Vrienden die de Kostgangers over de oude drugsproblemen van Heerlen maakten:

Foute Vrienden — De Kostgangers — Overcast

Lovie Awards nominaties voor De Correspondent

De Lovie Awards zijn Europese prijzen die mogelijk dit jaar uitgereikt gaan worden aan De Correspondent. En voor wel twee van hun podcasts:

  1. De Rudi en Freddie Show is genomineerd in de subcategorie Interview/Talkshow.
  2. Goede Gesprekken van Lex Bohlmeijer is genomineerd in de subcategorie Best Host.

Twee podcasts van De Correspondent zijn genomineerd voor de prestigieuze Lovie Awards!

Vergeten boeken opgemerkt door onze zuiderburen

De Morgen recenseert podcasts. Deze week kwam de podcast Lees Dees van Anton de Goede aan bod. Anton zet vergeten boeken die de top-10 nooit hebben gehaald op een voetstuk. Hij richt de microfoon op zichzelf en zijn metgezellen. Ze gaan voor de herwaardering van het vergeten boek: 

Recensie: Worden deze vergeten boeken eindelijk bestsellers? | Podgrond | De Morgen

Alles wat je aandacht geeft groeit. Het is ook het thema wat vaak op mijn pad komt zo door de jaren heen. Marvin Gaye die in Oostende woonde en waarvan ik vind dat hij niet vergeten mag worden. De Radio Jaren van Wim de Bie. En ook het verhaal waar ik nu al zo’n kleine 2 jaar aan werk: een verhaal over een verloren lied van mijn oude band MAM.

Het verleden vraagt soms om een herkansing. Kans op een herwaardering.

De bliepjes van Jamie Lidell

Tot slot iets luchtigs. Ook muzikant/zanger/artiest Jamie Lidell is aan het podcasten geslagen. De eerste episode van zijn Hanging Out With Audiophiles staat inmiddels online. Voor mensen zoals ondergetekende die muziek en geluid met een opgetrokken wenkbrauw analyseren. In de eerste episode spreekt Lidell met de drummer van The Black Keys, Pat Carney:

Hanging Out With Audiophiles – Ep1 – Pat Carney (Pearls) by hanging out with audiophiles | Free Listening on SoundCloud

Factmag plaatste onlangs een interview met Lidell naar aanleiding van zijn podcast:

Jamie Lidell on his new music production podcast, Hanging Out With Audiophiles

Tot zover. Heb een goed weekend en een goeie week. En spreek je uit!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.