WikiLeaks laat de ware kracht van internet zien

Internet verandert de zaken. Zou ook niet goed zijn als ze dat niet deed, maar bestaande media heeft dit natuurlijk wel een tijd lang proberen te onderkennen.

Inmiddels is geaccepteerd dat internet de bron is van het nieuws. Niet alleen is het publiek zelf betrokken bij de wereld waarin zij leeft en publiceert zij teksten, video’s en foto op online media, ook is het publiek zelf de grote verspreider geworden van dit nieuws, middels retweets en het doorzetten naar social media publicatiekanalen.

Maar is dat nieuws ook betrouwbaar? En heeft het publiek ook dezelfde kennis als ‘professionals’?

WikiLeaks geeft ons die antwoorden. WikiLeaks wordt gezien al betrouwbaarder dan de geschreven pers, tv of radio. Een klokkenluider wil natuurlijk niet bekendgemaakt worden, daarom garandeert WikiLeaks haar bronnen volledige anonimiteit. Dat kunnen de meeste nieuwsproducenten voor kranten, radio en tv niet. Daarom kiezen die anonieme bronnen nu massaal voor WikiLeaks.

WikiLeaks’ documenten bevinden zich overal online via backups (duidelijk geen gevalletje ProRail). Backups staan bv ook op The Pirate Bay. Op moment van schrijven worden ze zelfs doorverwezen door een Nederlands domein, vandaar dus WikiLeaks.nl.

WikiLeaks laat zien dat internet de bron is. In een wolk van data de snoeiharde waarheid tonen.

Update: in De Groene Amsterdammer sluit H.J.A. Hofland zijn mooie column af met:

Onze regeerders moeten veel beter worden gecontroleerd, dat is weer eens bewezen, maar als controle en openbaarheid totaal worden, heeft de massa de macht overgenomen. Moeten we dat willen? Dit is het fundamentele dilemma dat door WikiLeaks geopenbaard is. We hebben er geen antwoord op.

Ik durf te zeggen dat ik er wel een antwoord op heb: ja, we moeten dat willen. De macht van de kennis van het volk. Dat niet willen, dat moet je nooit willen.

Update 2: Richard Stallman schrijft een zeer raak artikel voor de Guardian ikv de pogingen van Anonymous om een paar sites, waaronder die van PayPal, Visa en Mastercard, een tijd lang stil te leggen ‘The Anonymous WikiLeaks protests are a mass demo against control‘. Ik quote:

The Anonymous web protests over WikiLeaks are the internet equivalent of a mass demonstration. It’s a mistake to call them hacking (playful cleverness) or cracking (security breaking). The LOIC program that is being used by the group is prepackaged so no cleverness is needed to run it, and it does not break any computer’s security. The protesters have not tried to take control of Amazon’s website, or extract any data from MasterCard. They enter through the site’s front door, and it just can’t cope with the volume.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.