in uitgesproken

In de Schaduw van de Eenzaamheid

Mocht je de uitzending van gisteren gemist hebben – Uitzending 3: Meedoen of hopeloos achterblijven? Over de invloed van Twitter, Facebook en Hyves – bekijk hem nu hier:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Ik denk dat er heel wat eenzame mensen gisteravond de tv hebben aangezet om zich niet zo alleen te voelen. Het zijn ook juist die mensen die genieten van hun online contacten op Twitter, Facebook en Hyves. Sommige van die mensen liggen misschien zelfs ziek in bed en krijgen vrijwel geen bezoek. Ga die mensen niet vertellen dat ze die media niet zouden moeten gebruiken.

Ieder mens is bang voor eenzaamheid. Maar het is een kromme gedachte moderne media te verwijten dat ze oppervlakkigheid en eenzaamheid in de hand werken. Een gedachte die de kerken eeuwen geleden ook gebruikten om het volk te vertellen dat ze maar niet moeten lezen. De echte reden was: zo hou je het volk dom, want de kennis blijft in handen van slechts een paar priesters.

En dan dat kromme gezwets over intimiteit dat in het eerste deel van de uitzending het gesprek was. Alsof intimiteit iets is dat je alleen met je partner zou mogen delen! Psychiater Dirk knikte ook heftig van ‘yes’ toen het over dat onderwerp ging. Nou Dirk, intimiteit hoeft niet over sex te gaan maar is veel breder dan dat. En dat kan namelijk ook digitaal, via de computer. Iemand steunen, iemand die zich alleen voelt. Het is werkelijk een schande dat dit soort experts, en ook dat oude vrouwtje, intimiteit willen voorbehouden.

Boeken volgeschreven met intieme verhalen geven mensen juist hoop. Door over kwesties te lezen, intieme verhalen van mensen die misschien net zoals jij zich ‘anders voelen’ krijgt de lezer weer hoop, en kracht. Ook Twitter kan daarbij helpen. Het is niet raar wat je denkt, wat je doet. Onze globale kennis neemt hierdoor met de seconde toe. Twitter geeft duiding aan de levens van mensen wereldwijd. Een permanente documentaire van het leven. Een eerbetoon aan het leven. Zo’n medium afkraken is simpelweg ondeskundig.

Ruim 50 jaar geleden schreven psychiaters wereldwijd hele boeken vol, het zou slecht zijn om je kinderen teveel lief te hebben. Kusjes geven en knuffelen met je eigen kinderen zou kwalijke gevolgen hebben. Hedendaagse psychiaters beweren dat het een verslaving is als je te sociaal op sociale media bent. Tja …

Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je hier.

Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Wat jij vanaf minuut 24:00 te berde brengt was misschien wel het meest houtsnijdende van de hele uitzending. Jij had gewoon daar aan tafel moeten zitten. Alleen Boris snapt waar de sociale media over gaan. Die ene dame was vooral bezig met haar eigen briefpapier printen!

    Naaktheid is de kracht!

  2. Hoewel ik het hartgrondig met je eens ben toch een kleine kanttekening. Sociale media kun je als positief ervaren, maar kunnen negatieve gevoelens ook versterken of uitvergroten. Al geldt dat niet alleen voor sociale media, maar voor iedere vorm van intermenselijk contact.