(gastblog) Soundcloud.com, maar wat voor een weer wordt het?

Al geruime tijd heb ik een Soundcloud account – soundcloud.com/arthurhendriks
Eén van de velen website’s om je eigen muziek aan het grote publiek te tonen. Ik heb in die periode al wat volgers opgebouwd en volg er zelf ook een aantal. Ook zie ik dat er mensen zijn die mijn songs downloaden. Dat is gaaf om te zien. Toch een stukje waardering voor je werk als componist.

Omdat ik dat gratis account heb kan ik niet zien wie er precies mijn songs download en waar mijn bezoeker vandaan komen. Ik kan een upgrade maken naar een “Lite” abonnement, of de trail proberen voor 14 dagen, maar dan moet ik al mijn persoonlijke- en creditcard gegevens invoeren, terwijl ik het gewoon wil kijken of het wat voor mij is. Ik snap dat er wat verdiend moet worden om de hele site in de lucht te houden, en wil daar best voor betalen, maar als het niets voor mij is, is het zonde geld toch!

Soundcloud is een goed medium om je muziek openbaar te maken, maar er zijn er nog meer. Om je stats te bekijken heeft Google zijn analytics. Dit is gratis en daarmee krijg je best veel informatie binnen over het gedrag van je bezoekers. Op dit moment hangt de bewolking wat laag en ik zou wel eens door de mist heen willen kijken.

Kan dat nou niet anders?

Een gastblog van Arthur Hendriks van Filmscore Media.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

23 reacties

 1. Eigenlijk is het opslaan van mp3 nog het meest toegankelijk vind ik. Als je besluit van SoundCloud weg te gaan, de files zijn niet eenvoudig over te zetten op iets anders.

 2. Als je slim bent heb je de bronbestanden natuurlijk bewaard. En anders zijn die bestanden ook wel weer te downloaden van SoundCloud.

  Maar goed, zelf hosten kost ook geld. En je zal iets meer zelf moeten doen (site onderhouden enzo). Is uiteraard ook een optie.

  Maar als je wil weten of een betaalde variant van SoundCloud wel of niet iets voor je is, zou ik gewoon even die trial doen. Lijkt me simpel.

 3. Hoi Nils. Voor mij is het meer dat ik voor een trail mijn creditcard-en persoonsgegevens moet invoeren. Voor mij zou het een opluchting zijn als zo’n trail gratis zou zijn. Kan ik daarna gewoon betalen als het wat voor me is.

 4. Ik vind voor muziek Free Music Archive en Archive.org ook dikke aanraders. Archive.org is super omdat je er zelfs je bronbestanden kunt neerzetten waar afgeleide formaten zoals mp3 en ogg van gemaakt worden.

 5. Je moet je gegevens invoeren, maar de 14-day trial is verder gratis. Wat is dan precies het probleem? Je vertrouwt SoundCloud niet met je persoonsgegevens?

 6. Ik ben wat voorzichtig met mijn persoonsgegevens op het net. Dit gebeurd trouwens niet alleen bij Soundcloud dat je voor een proefversie je gegevens moet invoeren.

 7. Inderdaad, en daarom ben ik ook zo verbaasd dat je daarover valt. Ze geven je eerst al een gratis account, no questions asked. Dan wil je nog wat meer (14 dagen trial), dus willen zij ook wat meer (weten wie je bent, waarschijnlijk zodat ze je binnen kunnen hengelen als klant). Je oproep ‘Kan dat nou niet anders?’ komt daarom op mij wel een beetje over als gezeur. Als je denkt dat SoundCloud niet netjes omgaat met je gegevens, dan wil je er dus sowieso geen klant worden.

 8. Bij mijn gratis account heb ik ze ook mijn gegevens moeten verstrekken. Dus ze weten wie ik ben. En “Kan dat nou niet anders” is meer een manier om aan te geven dat ik de FREE trail graag FREE zou willen zien.
  Om het te vergelijken met de commercial waarin Bennie Joling zijn mening geeft(die FBTO commercial), simpel en overzichtelijk en je bepaald zelf je keuzes.

  Zelf hou ik ook niet van zeurende mensen :0)

  Dan heeft Audio wel weer zijn voordeel op bloggen.
  Audio is emotie. Tekst blijft toch tekst.

  He, de zon breekt door, snel naar buiten.

 9. Ik zat nog te bedenken dat de beste service, en dus ook iets voor SoundCloud, je een domein garantie zou moeten bieden. Dat is investeren in de toekomst. Geen linkrot (links die na verloop van tijd onbruikbaar worden omdat de links vervallen omdat domein of iets anders veranderd is).

  Ik zou url’s willen zoals bv raaphorst.info/denaamvanhetliedje of melodiefabriek.nl/denaamvanhetliedje

  Dat zouden services moeten aanbieden zoals SoundCloud. De enige die dat kan is BandCamp. Als je van de ene naar de andere service overstapt zouden de url’s behouden kunnen blijven op die manier. Ergens heel raar dat nog niet iemand anders hieraan gedacht heeft. Of misschien is mijn behoefte wel raar. Toch denk ik van niet, want logische url’s is wat we allemaal willen, toch?

 10. Ik zou zeggen dat je dat misschien het beste zelf kan regelen, maar dan zul je wel aan slag moeten met niet al te gebruiksvriendelijke technieken als mod_rewrite. Het voordeel is dan wel dat je zelfs onafhankelijk wordt van je audio-hoster. Als je ooit zou willen overstappen moet je wel eenmalig al je rewrites omleggen, maar dan blijven je URL’s wel werken.

 11. Hoi ik had een vraag over dat download gebeure,
  als je een account op souncloud op welke manier zie je dan wie je nummers download?
  IP adres?

  1. Van de personen die een SoundCloud account hebben en ingelogd zijn wanneer ze downloaden zie je precies wie het zijn. De rest mis je. Wel zie je uit welke regio wereldwijd ze komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.