in uitgesproken

Haagse klankwandelingen

CC BY foto: Bert K

CC BY foto: Bert K

De Passage – 20100413 (mp3)

Mijn geboortestad/woonstad/werkstad Den Haag heeft klankwandelingen nodig. Of noem ze geluidswandelingen, of audiotours. Wandelingen met een hoofdtelefoon op, niet om het geluid van de straat buiten te sluiten maar om ze aan te vullen. Stemmen die je vertellen waar je naartoe moet lopen, stemmen die vertellen over de historie van plekken, geluiden die de straatgeluiden verrijken, hier en daar wat muzikale klanken, een stukje poëzie, en meer zinnenprikkelingen.

Een klankwandeling heeft een duidelijk doel: het verbindt de omgeving met de persoon die de klankwandeling luisterloopt. Een intellectuele verbinding wellicht vol feitelijkheden, of juist een verbinding die inspeelt op de fantasie, die de wereld om je heen verrijkt.

De meeste klankwandelingen bestaan uit een serie mp3-bestanden en een geprinte plattegrond. Op de plattegrond staan nummers die corresponderen met de nummers van de mp3-bestanden zodat men niet kan verdwalen. Voor smartphones als de iPhone kun je het zelfs helemaal flexibel maken door het concept van de vastgestelde route los te laten en de persoon op basis van GPS locatieafhankelijke audio voor te schotelen. Bij het opnameproces zul je hier rekening mee moeten houden. De audio moet namelijk op flexibele manieren ingezet kunnen worden. Er zijn korte verhalen, ambiance geluiden, locatie aanduidingen en muziek. Samen vertellen ze het verhaal van de straat.

Ik ga ze maken. De eerste zal een tour binnen Bink36 zijn. Een tour waarin de historie en het heden samenkomen.

Voor een kleine donatie zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, kijk op de donatiepagina. Bij voorbaat dank!

Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan HIER.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. @Heide: ja, Passage is een mooie plek. Oudste winkelcentrum van Nederland en veel over te vertellen.

    En zijn heel veel routes denkbaar. Ook po√ętische routes zijn heel goed denkbaar en lijken mij te gek. Op bepaalde punten stoppen en een stuk proza aanhoren.

    Voor musea natuurlijk ook, dus als je een aanknopingspunt hebt, je weet me te vinden! Ik jou ook natuurlijk.

  2. Ben toch zeker al twee keer in Den Haag geweest in mijn leven. :-) Van deze bezoeken is de Passage mij als een mooie locatie in het bijzonder bijgebleven. Zoiets zou iedere zichzelf respecterende stad moeten hebben.

    Wat de klankwandelingen betreft. Ook daarvoor geldt dat het in mijn beleving een pracht ‘export’product is. Zou Zwolle ook uitermate geschikt voor zijn.

  3. Hoe het voor de thuisblijvers zou zijn? Die vinden het prachtig. Mijn moeder zou er van genoten hebben. Zij werd op haar 36ste slechtziend. Vrijwel blind. Het gemak waarmee zij even de deur uitging was voorbij. Ze was van de ene op de andere dag aan huis gebonden. Zij had aan zo’n stadswandeling veel plezier beleefd.

  4. @Michel: mooi voorbeeld, de blinde medemens wordt vaak vergeten online. Podcasts ondervangen dat op een prachtige manier. Ik ken iemand die gespecificeerd is in gebarentaal. Misschien dat ik hem binnenkort kan interviewen. Op audio laten vertellen hoe je beeldend spreekt. Ik doe er ook een video bij, en-en, podcast en vodcast.