Wiki, de kracht van het collectief

Wiki is een prachtige verzamelnaam voor documenten die je online verzamelt. En het mooiste daarvan is nog wel dat ze nooit af zijn.

Wiki documenten staan als het ware op de status ‘in ontwikkeling’. Telkens kan iemand het document uitbreiden of zaken verwijderen, corrigeren.

Wiki nodigt uit om mee te doen. Als je iets beter denkt te weten, of je kunt de content van anderen verrijken met jouw kwaliteiten, dan kan en mag dat in Wikiland.

Wiki is pro samenwerking. Wiki laat weliswaar de status van De Auteur wat varen in faveur van meerdere auteurs, maar dat is voor het collectief alleen maar prettig.

Nog niet iedereen is overtuigd. Sommigen willen informatie het liefst gesloten houden. Met een slotje erop en eigendomsrechten die permissie vereist. Het liefst leggen zij de informatie met de code ‘secret’ in een kluis.

Hoewel Wikipedia en Wikileaks nogal van elkaar verschillen, het belangrijke woord Wiki delen ze. En da’s niet voor niets. Wiki toont ons de kracht van het collectief. Dat wat sterker is dan de som der delen.

“Teamwork succeeds private effort.”

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

2 reacties

  1. Ik gebruik wikipedia bijna dagelijks voor m’n werk. Perfecte informatiebron, zelfs als je werk vereist dat je info altijd 100% correct is. En waarom zou een ‘amateur’ wiki-schrijver eigenlijk ergens minder verstand van hebben dan een professioneel journalist? Wiki wordt nog wel eens onderschat, maar dat is niet terecht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.