2011 nieuw doel: filmen

Als je muziek componeert dan zit je helemaal aan het eind van het productieproces. En dat is jammer. Menige productie waar ik in de afgelopen jaren bij betrokken ben geweest was beter geworden als ik van te voren al bij het productieproces erbij was gehaald. Had ik een betere algehele sfeer gekozen en liet ik de editing zorgvuldiger doen.

Bij veel producties wordt er geen beroep op mij gedaan maar pakt men stockmuziek of muziek van CD’s. Negen van de tien keer is er gekozen door mensen die geen gevoel met beeld en geluid hebben. Mijn handen jeuken dan.

Het is een lastige wereld waar je je plek moet kennen. Die van de componist.

En ik kom er steeds meer achter dat ik niet zo kan werken. Mijn expertise reikt veel verder. Dat heb ik dankzij mijn eigen podcast Uitgesproken veel beter leren ontdekken. Ik bleek in staat een gesprek te kunnen losmaken bij iemand. Ik ben geen fuck geïnteresseerd in algemeen gewauwel maar wil een inhoudelijk diep gesprek. Al snel vloeiden er tranen. Ik raakte iets. En het voelde als mooi, als zinvol.

Je hebt mensen die frietbakken, en die mensen zijn ook nodig. Maar ik kan niet zonder die emotie. Ik wil iets laten zien en horen wat impact heeft. Dat niet vervalt in oppervlakkigheden. Er moet iets gebeuren bij de luisteraar, bij de kijker. Iets met gevoel. Het moet raken!

Ik heb me ten doel gesteld om me niet langer te beperken tot geluid maar ook te gaan filmen. Video is populair en spreekt heel breed aan. Dat zette ik ook weleens eerder in met relatief beperkte middelen, zie het volgende interview dat ik met Cees Debets, directeur Theater aan het Spui Den Haag, eerder dit jaar maakte:

Wat ik ga doen is een 1e klas camera kopen en mijzelf trainen in het editen van video middels Final Cut Express (of misschien dat ik Pro moet kopen). Ik ben super handig in het editen van audio, het editen van video is eigenlijk net zoiets, dus het is mij op mijn lijf geschreven. Ik wil daar totale controle over krijgen. Een heerlijke uitdaging.

En wat mij bovendien uniek maakt is dat ik daar eigen sound design en eigen muziek op los kan laten zodat een geheel unieke productie kan ontstaan. Een 100% Raaphorst productie. Als antwoord op al die baggerproducties die ik teveel op tv en internet zie.

Tenminste 1 plan voor een documentaire ligt al op stapel voor het komende jaar. Bedrijfsvideo’s maken is een verzoek dat ik onlangs binnen kreeg. Ik zal het met beide handen aanpakken op eigenwijze wijze. Zolang ik totale artistieke vrijheid krijg verzeker ik dat de klant iets krijgt wat impact heeft. Omdat er noodzaak en passie achter zit. Omdat ik mijn naam eraan verbind.


Reacties

14 reacties op “2011 nieuw doel: filmen”

 1. Ik zeg: puik plan!

 2. Erg goed plan!
  Maar ik zou mezelf verloochenen wanneer ik niet toch wat kritiek zou spuien :-)

  Ik vind tranen vaak niet goed, te theatraal, te … fout. Die hebben we al te veel op tv, dunkt me. Diepe interviews die desondanks koel en op een goede manier afstandelijk zijn, vind ik mooi. Iemand die dat (ook) zeer goed doet is Mike Mills. Zijn prachtige ‘interview’ met het krantenbezorgertje bijvoorbeeld.
  http://www.mikemillsweb.com

  Bovenstaand is ook mooi, overigens. Chapeau!

 3. Klinkt veelbelovend @Marco. Ik kan ervan genieten als iemand dankzij een prachtig filmpje met passende muziek helemaal uit de verf komt zodat je die persoon nooit meer vergeet, dat je denkt die wil ik ontmoeten.

 4. @Rob: Heb je een rechtstreeks link van dat interview?

  @Marco: Ben benieuwd naar de op stapel staande producties…
  Veel plezier in ieder geval!

 5. @Rob: over die tranen, ja, eens. Maar emoties los weten te wekken vind ik toch een gave :-p

 6. Ik denk dat het een heel goed idee om uw eigen films te maken. Ik hou ervan om video’s te maken. Ik wou dat ik beter zou kunnen video’s te maken. Maar ik hou bij mijn muziek wordt gebruikt als “gratis muziek” in anderen ‘video. Ik wil chips bakken. :)

 7. Puik plan, Marco. Ik kijk uit naar je producties!

 8. @gurdonark: chips? nice! :)

 9. In USA English, of course, a chip is what is called a crisp in UK English. What the English call a chip we call a “french fry” :).

  I am not sure what the Dutch word for either french fry or potato chip is, and so I’ll bake my chips in English.

  It is fun to have one’s songs used as french fries on someone else’s lunch plate, but it is also fun to make one’s own feast :).

  Bon appetit with your new films!

 10. laten we eerst afspreken dat je begin januari een camera koopt. ;-)

 11. @gurdonark: we call it ‘patat’.

  @karin: ja, deal! :-p

 12. @Gudonark: it’s a bit more complicated than that: in the North they call it patat, in the South friet (frites)

  @Marco: mooi plan voor uitbreiding van je activiteiten!

 13. Marco,

  Helemaal goed plan!

  Zodra je het balletje aan het rollen hebt kan je altijd weer zaken gaan delegeren naar mensen die in deelgebieden verder zijn. Op die manier krijg je wel de plek in het productieproces die je ambieert.

  Voor mij staat het filmen weer even stil omdat andere aspecten van m’n werk nu voorrang moeten krijgen. Ik ga wel met Sebastiaan @ter_burg een tijdje kantoor delen, die is nu met dit soort dingen aan het experimenteren:

  Ik hoop je ergens begin 2011 weer ‘ns te spreken!

  ~ Stephan

 14. Klinkt goed! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.