Hou het simpel (deel 2): delete die geluidsbibliotheken

Vroeger was de synthesizer een grote doos met knoppen en snoeren. Een heel fysiek apparaat. Om er geluid uit te halen was je wel ff bezig. Jaren later werd in de synthesizers geheugen ingebouwd. De geluiden konden erin opgeslagen worden zodat je ze met 1 druk op de knop het geluid er weer uit kon halen.

En in de loop der jaren kwamen er synths op de markt met hele collecties voorgeprogrammeerde presets. Dat heb ik zelf in opdracht van de Zweedse firma Propellerhead ook gedaan. Zo worden honderden van ‘mijn’ geluiden meegeleverd met het pakket Reason. Mijn bassen, solo-geluiden, wijds klinkende pads, you name it!

CC BY-ND foto: Maschinenraum
CC BY-ND foto: Maschinenraum

Eenzelfde soort ontwikkeling hebben we met de samplers gezien. Met de uitvinding van de sampler werd het mogelijk om de noten van een viool of van een drumstel op te slaan in digitaal geheugen. In plaats van een viool te stemmen er een microfoon bij te plaatsen en dit op te nemen, kon je gewoon wat toetsen indrukken voor hetzelfde resultaat. Jaren oefenen hoef je er niet voor over te hebben. Kind kan de was doen.

‘violen uit het doosje’

Als je heden ten dage een stuk software koopt zitten er honderden zo niet duizenden geluiden bij. Allemaal presets. Simpel op te roepen en qua klank altijd goed. Niet spannend, totaal niet spannend, maar niets mis mee. Bruikbaar.

Maar waarom zou je de geluiden van een ander gebruiken terwijl het veel beter is om je eigen geluiden te maken? Met de hedendaagse techniek kun je van het geluid van een tik tegen een bloemenvaas van alles en nog wat maken. En de software is niet voor niets voorzien van al die mogelijkheden. Sterker nog, je betaalt juist voor al die mogelijkheden!

Het minimaliseren is tegenwoordig in. Mensen die er bewust voor kiezen om minder spullen te bezitten. Alleen voor het noodzakelijke willen kiezen. Ook voor musici is dat effectief. Het mag als bekend verondersteld worden dat de mens creatiever wordt door beperkingen. Ik zeg: delete al die geluidsbibliotheken en maak je eigen geluiden. Da’s creatiever, leerzamer en gewoon leuker.


Reacties

9 reacties op “Hou het simpel (deel 2): delete die geluidsbibliotheken”

 1. Wel grappig. Dat heb ik nou ook. Zoek alleen nog een mooie en vooral handige sampler. Moet ik dan denken aan Kontakt 4 player of is er nog een andere handige die ik op mijn Mac Pro kan gebruiken? Wil er ook niet te veel aan uit geven, maar dat was al bekend :0)

 2. @Arthur: lastig te zeggen. Ik weet dat NI qua formaten nogal heeft liggen te knoeien en dat heeft veel kritiek van collega sound designers opgeroepen.

  Ik gebruik zelf graag de Simpler in Ableton Live. Dat is een super eenvoudige sampler, meegeleverd met het pakket. Slechts 1 sample kun je laden, maar wel op extreme manieren manipuleren. Eigenlijk heb ik meer niet nodig.

  Als ik iets hoor, dan laat ik het je weten.

 3. Ja graag Marco, ben benieuwd. Misschien toch eens in Protools duiken, heb wel Abelton lite liggen. Weet niet of daar de sampler ook in zit. Ben niet zo van meerdere DAW’s installeren. Maar een losse sampler…… lekker!! Thanks

 4. He-le-maal gelijk heb je.

  en @Arthur: Geist, van FXpansion is een erg goed ding (al gebruik ik-em zelf eigenlijk nooit)

 5. Dank Rob, kijken of dat wat voor mij is

 6. Ik heb het gevonden. Ik ga mij verdiepen in Structure. Deze sampler wordt oa geleverd bij Protools 8. Zo zie je maar weer, zo’n software pakket als Protools biedt meer dan je aanvankelijk denkt. Je moet er even induiken, maar dan heb je ook wat.
  Zit voornamelijk in midi te werken dus gebruik de DAW niet voor zijn volle capaciteit. Ik moet het wat meer Structure geven :0)

 7. @Arthur: klinkt goed. Succes!

 8. Voor iedereen in 2011.
  Mooie dingen maken.

 9. Late here, but agree. just don’t throw the samples out!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.