Cassettebandjes digitaliseren via de computer (mbv Audacity)

Wat heb je nodig?

 • een cassettedeck
 • een computer met een minijack aansluiting (daar gaat een plugje in dat even groot is als de plug van een hoofdtelefoon voor de smartphone of mp3-speler)
 • het gratis bewerkingsprogramma Audacity
 • een ’tulp naar stereo minijack’ snoertje (zie deze Google zoekresultaten) en dat ziet er zo uit:

De boel aansluiten

De tulp-plugjes sluit je aan op de OUTPUT van het cassettedeck (sluit de Rode plug op het Rechterkanaal aan en wit op links, deze output worden vaak aangeven met de letters L en R).

Het minijack-plugje sluit je aan op de microfoon of line-ingang van de desktop-computer/laptop (veelal is dat gecombineerd via een en dezelfde ingang).

Als je het cassettedeck nu op afspelen zet hoor je als het goed is geluid uit de speakers van jouw computer komen. Zo niet, dan moet je controleren of de computer het geluid op de ingang ook echt ‘ziet’. Onder OSX kun je dat regelen via de Sound-optie uit System Preferences (of gebruik Spotlight en zoek op ‘Sound’). Je ziet vervolgens het volgende scherm:

Zoals je kunt zien kun je het ‘Input volume’ ook instellen qua geluidssterkte. Dat is van belang als het geluid te hard of te zacht klinkt. Zorg er in ieder geval voor dat het geluid niet te hard klinkt want dat zal voor vervorming bij de opname zorgen. tip: kies liever voor een te zachte dan voor te harde opname!

Opnames maken met Audacity

Mocht je Audacity nog niet geïnstalleerd hebben, doe het dan nu!

Na het openen van Audacity krijg je een scherm te zien waar je als input de ‘Build-in Input’ moet kiezen. Dit is het lijstje dat je achter het microfoon-symbool kunt kiezen.

Vervolgens kunnen we een stukje gaan opnemen. Je drukt op de rode opname-knop in Audacity en zet het cassettedeck op afspelen. Als het goed is zie je nu een golfvorm van het opgenomen stuk geluid in Audacity opbouwen. Door op de spatie-toets van je toetsenbord te drukken stop je de opname. Druk nogmaals op de spatie-balk en je kunt het opgenomen stuk beluisteren via de computer. Herhaal dit proces opnieuw indien de opname niet goed is.

Tevreden? Maak er een AIFF van!

Als je tevreden bent met de opname kun je er een aif-bestand van maken. Dit is de beste kwaliteit voor het archiveren van audio. Kies hievoor in Audacity uit het menu File > Export. Onderaan kun je het ‘Format’ op AIFF zetten. Typ een logische naam in en druk op Save.

Eventueel kan je van deze AIFF file nog een MP3 maken via bv iTunes. Er zijn nog heel wat meer mogelijkheden die Audacity biedt voor het goed opnemen van externe bronnen. Hiervoor kun je zelf het beste de uitgebreide online documentatie raadplegen.

Ben ik naar jouw idee iets essentieels vergeten? Laat het me weten!


Reacties

56 reacties op “Cassettebandjes digitaliseren via de computer (mbv Audacity)”

 1. Ineke van Engelen avatar
  Ineke van Engelen

  Bedankt voor de uitgebreide handleiding! De uitleg is duidelijk, alleen loop ik vast op het geluid via pc af kunnen spelen. (Heb geen OSX maar Vista)
  Ergens staat er ergens een instelling niet goed. Maar waar…….?

 2. @Ineke: in Vista heb je ergens een mixer om het geluid te regelen. Je zult daar moeten zoeken naar het kanaal van de Line-input of Microfoon. Helaas is dat wat complexer ingericht dan in OSX.

 3. ERIK ROELS avatar
  ERIK ROELS

  Ben toevallig op dit blog terechtgekomen omdat ik NU (31.3.13) bezig ben met digitaliseren van mijn cassettes,
  Van Teac V-9000 3 Head -> PC Microsoft XP (met Realtec HD Audio Manager) – opnemen met Nero 6 Wave Editor – Opslaan in Wave 44 100 Hz (CD) 16 Bit (CD and DAT) – opslaan op externe harddisc 2T gezien de bestandsgrootte, afspelen met Windows Mediaplayer van laptop naar versterker…

  In Vista zijn er precies minder mogelijkheden dan in XP, ik vind ze althans niet, in XP heb ik nog een Wave Recorder (met office?) en da werkt ook goed als je het leert kennen, dat neemt alles op dat afspeelt, die 1 minuut kan je telkens verdubbelen tot je genoeg ‘ruimte / tijd’ hebt… gr. Erik Roels

  Ook mijn LP’s digitaliseer ik zo maar dat is een ander verhaal

  1. Audacity is er ook voor Windows. Zeer aan te raden! Een betere gratis recorder/editor ken ik niet.

   http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl

 4. A.Wiegerinck avatar
  A.Wiegerinck

  Ik ben bezig oude cassettebandjes te digitaliseren.
  Ik heb een uitgang (AUX) van de stereo-installatie verbonden met de line-in van de geluidskaart.
  Helaas komt er een zeer storende ruis mee, zo gauw ik het bandje start. Deze ruis overstemt zachtere delen van de muziek. Bij hardere stukken, hoor je hem niet.
  Deze ruis is niet te horen bij normaal luisteren op de stereo-installatie.

  Ik heb al van alles geprobeerd, maar niets helpt.

  Ik weet niet of deze ruis ontstaat in de kabel van stereo-installatie naar de line-in van de pc,
  of dat ie er al is maar erg versterkt wordt.
  Ik weet ook niet of een super geïsoleerde kabel zou helpen. Ik heb allerlei 220v snoeren al uit de buurt weggehaald, maar dat maakte niet uit.

  Ik heb een ander programma geprobeerd. Nop verbetering.

  Een lp draaien levert geen ruis op (!!). Ik snap het dus niet. Waarom wel bij een bandje, niet bij een lp.

  Ik wil proberen of ik de pc kan aansluiten op de koptelefoon-uitgang van de stereo (omdat ik door de luidsprekers geen ruis hoor).

  1. Ruist de uitgang van de stereo-installation of de ingang van de geluidskaart, of beiden? Dat is de vraag.

   1. A.Wiegerinck avatar
    A.Wiegerinck

    Geen van beide, denk ik. Want de platenspeler die is aangesloten op dezelfde stereo-installatie produceert geen ruis in het bestand.

    1. Dan is het de bron, de cassette zelf lijkt mij. Wat ik zou doen is de cassette opnemen met de computer en deze weergeven via dezelfde installatie. Vergelijk dat eens met de cassette. Er zou tussen beiden geen verschil moeten zitten.

     1. A.Wiegerinck avatar
      A.Wiegerinck

      Nog een testje. Wat doet een cd, afgespeeld in de stereo. Uitkomst: er klinkt eerst even een soort “geklots”geluid, dan zet de muziek zuiver in. het lijkt alsof er daar ook een probleempje zit.
      Wat de cassette betreft: er is geen verschil tussen diverse cassettes. Alle geven een luid geraas in de digitale opname, zolang er geen muziek is of zeer zachte muziek.
      Verder: hoe neem ik vanaf de computer op op de stereo??? De Line-out (groene aansluiting) van de geluidskaart verbinden met de AUX aansluiting van de stereo???

      1. je hebt een ‘tulp naar stereo minijack’ snoertje nodig.

       1. A.Wiegerinck avatar
        A.Wiegerinck

        Geprobeerd overnemen via de koptelefoonuitgang. Resultaat: geen verschil. Ruis blijft. Als ik mijn oor dichtbij de luidspreker houd, hoor ik ook ruis, zo gauw ik het bandje start. Ik vrees dat dat typisch is voor bandjes. Op normale luisterafstand hoor je dat niet, maar bij dichtbij luisteren wel. Ook afspelen in ee walkman laat een ruis horen. Dit lijkt mee een doodlopende weg. De ruisverwijdering van Audacity vervormt de muziek. Is dus geen optie.
        Hoe doen die cassettespelers die je via usb op de pc aansluit, het in dit opzicht? Laten die minder ruis horen?

        1. Ja cassettebandjes ruisen. Het is niet heel eenvoudig om daar iets aan te doen. De betere cassettedecks hebben een ruisonderdrukking van het type Dolby B of C of DBX. Hoewel dat vaak het geluid ook aantast kan dat de ruis een behoorlijk stuk onderdrukken maar dan nog: cassettebandjes ruisen.

         Cassettespelers via usb zullen weinig verschil maken, sterker nog: het is maar de vraag of dat goeie cassettespelers zijn. Menig cassettedeck zal een stabieler loopwerk hebben zo vermoed ik. Ik heb een heel goed cassettedeck met relatief weinig ruis en een prachtige klank.

 5. Cor Bakker avatar
  Cor Bakker

  Dag, ik heb ook een ruisprobleem. Kassette, grammofoon of radio (enz) via versterker en kabel, 15% verzwakt naar mic in (vista, nch-wpse geluids-editor) ging(!) goed, maar opnames van een MD-recorder niet. De laatste gebruik ik om radio programma’s tijdelijk “ADA” op te slaan, als ik bezig ben op de computer en teveel win-geluidjes produceer.
  Geeft die MD-recorder een piloottoon o.i.d. af (ja ik heb een scoop, maar het is hier een beetje vol), die interfereert van de ADC op de computer-geluidskaart?
  Als ik het (win-vista) microfoon-filter aan heb wordt het geluid gelispeld en mono. Als ik het uit heb is er een ruis van ca. -20dB!! onder max die absoluut niet aan de uitgang van de MD-recorder is te horen.
  Wie weet hier iets meer van (ik heb best een goede elektronika-achtergrond)?

  1. Ruis duidt altijd op een impedantie-probleem. Vaak omdat een microfoon-input gebruikt wordt ipv een line-input. Het beste is om na te gaan of de uitgang van de MD en de ingang op de computer overeenstemmen. Beste is een extern interface te gebruiken. Dat heb je al voor nog geen 30 euro. Zie bv http://www.bax-shop.nl/usb-geluidskaart/behringer-uca-202-usb-geluidskaart/product-details.html

 6. Cor Bakker avatar
  Cor Bakker

  Dank alvast,
  ik heb al een klein interface-kastje (video+stereo-audio) naar USB, ga ik toepassen.
  Heb geen line-in op de computer,
  Verder ga nog proberen (zoals eerder) monitor-uit van de versterker naar mic-in computer via de 15kohm-op-82kohm verzwakkertje. werkte eerder dacht ik goed.
  Als dat werkt is het probleem een sample-freq rest op de uitgang van de MD-speler die interfereert met de sample-freq van mijn geluidskaart.
  Je hoort het resultaat op dit onderwerp.
  Cor

 7. Cor Bakker avatar
  Cor Bakker

  Vervolg op het opname verhaal:
  na 2 avonden testen heb ik voorlopig een redelijke kwaliteit met de volgende instellingen:
  de tests die ik deed waren mbv de line-uitgang van een radioversterker met ontvangst van R4 en andere zenders, verbonden met de microfooningang van een HP-laptop via een verzwakker (er is geen line-ingang).
  (De ruis die ik kreeg als ik opnam van een MD-recorder was er ook eerst bij de radio, dus de MD-recorder was het probleem niet.)
  * = geluid (bv klein symbool onderaan scherm) > R klik > opname apparaat > microfoon (@ win vista).
  instellingen:
  op schermpje *: ingeschakeld
  op schermpje *: aangepast > microfoon-versterker UIT
  op schermpje *: niveau > ongeveer 30
  op schermpje *: geavanceerde micr. functies: geen filtering(!!) en microfoonverbeteringen uitgeschakeld
  verzwakker min 5% (ca.25dB)(4,3 en 82kOhm)(ik weet Z(uit,verst.) en Z(in,comp) niet)
  Na opnemen met (WPSE) de pieken op ca. -6dB onder max zetten
  Zo bereik ik een redelijke opname in stereo met de ruistopjes ongeveer op -39dB (misschien ook deels door fm-stereo-ruis (analoge ontvangst)
  Voor de geinteresseerde: veel plezier ermee.

  1. opnemen via mic-input geeft altijd veel ruis. aan te raden is dus een eenvoudige geluidskaart. dat kost tegenwoordig heel weinig en levert direct een topklasse geluid op. ook als je bv de laptop wilt aansluiten op grotere boxen.

   1. Cor Bakker avatar
    Cor Bakker

    Dank Marco,
    ik gebruik de bestanden die ik maak van radio-opnames (als hierboven) en dus ook bij opnames van mic, kassette, CD, band, MD enz, om af te spelen over de Hifi, en om op CD’s te zetten, die ik ook over de Hifi afspeel.
    Een geluidskaart vervangen in mijn laptop lijkt me vooralsnog erg priegelig, en erg problematisch (lees vaak over problemen!)
    Als alternatief kan ik nog mijn video+geluid kastje-via-USB gebruiken.
    Uiteindelijk is de ruis toename van fm-stereo-opnames vrij marginaal.
    Cor

    1. Ik bedoelde ook niet een geluidskaart vervangen maar een externe USB-geluidskaart kiezen.

 8. als je een snoertje neemt, met twee minijack aansluitingen, aan beide zijden eentje, dan lukt het ook heel erg gemakkelijk!! Je stopt de aansluiting in je casette recorder (walkman in mijn geval) en het andere uiteinde in de koptelefoon aansluiting van je computer (op de computer zelf aan de voorkant, want de andere is bij mij in gebruik door de boxjes zelf), boxjes aanzetten, afspelen en hij doet het! :-) heb het bovenstaande programma gebruikt om op te nemen, en het geluid is echt helemaal perfect. Dit is dus een simpelere manier van opnemen dan moeilijke stekkertjes etc.

  Groetjes Mandy

  1. Ja alleen neem je dan de hoofdtelefoon uitgang op. Dat levert vaak wel een wat minder geluid op. Lijn-niveau is de uitdrukking die gehanteerd wordt voor het beste geluid. Maar goeds, niet iedereen vindt dat storend.

 9. Hendrik Jan avatar
  Hendrik Jan

  Ik heb bij de Aldi een Audacity een apparaatje gekocht (AGK), met een usb-aansluiting. Zit een cd-rom bij met Audacity. Cassette draait wel, komt ook wel geluid uit, maar ik krijg ‘m niet in de computer (zowel Mac als Windows geprobeerd). Nergens een optie om ingang geluid aan te passen (blijft op microfoon staan). Iemand ervaring mee?

  1. Deze AGK cassetterecorder zal zich op de PC of Mac laten zien als extra geluidsapparaat. Je zult dus in Audacity als input (te zien aan microfoon-icoon) deze AGK cassetterecorder moeten kiezen ipv de microfoon-input van de laptop/computer. Vervolgens kun je gaan opnemen.

   Hoop dat dat werkt, succes!

 10. Leo Beekmans avatar
  Leo Beekmans

  Goeden avond Marco
  Uw bericht ontvangen was zeer duidelijk
  het programma Audacity stond al op mijn pc
  ik ga nu verder met AIFF en hoop dat alles lukt
  nogmaals hartelijk dank
  gr Leo Beekmans

 11. Ton Tampung avatar
  Ton Tampung

  Hallo Marco,

  Kan je de file die je exporteert niet meteen naar een MP3 file saven?

  Met vriendelijke groet,

  Ton Tampung

  1. Dat kan maar dan moet je voor Audacity een speciale plugin gebruiken. Is prima te doen maar vergt diverse extra stappen omdat te installeren.

 12. Thom Ummels avatar
  Thom Ummels

  Ik heb de meest huidige Mac OSX en een cassettespeler van de ALDI met de naam ‘AGK’ erop. Ik vind het best om cassette’s met het voor mij ingewikkelde Audacity op te nemen zoals iedereen adviseert. Maar omdat de meest huidige versie van Audacity (2.1.0) zich niet wil laten downloaden heb ik nu versie 2.0.6.
  Maar hierin krijg ik maar niet te zien wat hierboven wel wordt beschreven. Kan iemand mij verder helpen ermee?

  1. Thom Ummels avatar
   Thom Ummels

   Oh ja, en ik wil en kan dit alleen met en via de USB-kabel doen

  2. Probeer anders QuickTime of Garageband. Met beide programma’s kun je audio opnemen en een m4a of mp3 bestand maken.

   1. Thom Ummels avatar
    Thom Ummels

    Thanx. Dat werkt inderdaad. Alleen het geluid dat ik nu hoor is zeer ver weg. Het gaat over de luidsprekers maar het klinkt alsof het via een koptelefoon is en ook nog met een ruis erin.

    1. Dat betekent dat of het uitgangssignaal op het cassettedeck te laag staat, of dat het inputsignaal van de computer of de software te laag staat. En/en/en kan natuurlijk ook en dan heb je helemaal weinig signaal.

     1. Thom Ummels avatar
      Thom Ummels

      Ik heb overigens een walkman waar het geluid vanaf komt. Die is aangesloten met een usb stekker op mijn mac.
      Ik heb het voor elkaar gekregen dat ik geluid hoor maar in Garageband heb ik nog niet kunnen vinden hoe ik dit geluid ‘normaal’ krijg of hoe ik dit kan rechttrekken.
      Al het geluid wat ik kon vinden heb ik ingesteld, uitvoer- en invoervolume maar ik blijf het heel ver weg houden en met die enorme ‘Drone’ruis erin…
      Puzzel de puzzel.

      1. Volume van de walkman behoorlijk opengedraaid ook?

       1. Thom Ummels avatar
        Thom Ummels

        Ja zelfs dat joh. Maar misschien kan ik nog uitproberen of het verschil maakt wanneer een jack-kabel gebruik ipv de usb kabel.

 13. Thom Ummels avatar
  Thom Ummels

  Nou alles geprobeerd tot dusver waar ik aan kon denken of de tips die ik hier kreeg maar zonder resultaat helaas. Zou deze Walkman gewoon niet geschikt zijn op de Mac? Tja, who knows. Thanx anyway

  1. Dat zou zeker kunnen. Online moet je dat kunnen achterhalen op basis van het merk.

 14. Hallo Marco,

  Geen geluid!
  Cassette-recorder volgens jouw instructies aangesloten op (enige) miniplug-ingang (koptelefoon-symbool) van mijn MacBookPro, Via Systeemvoorkeuren >Geluid> Invoer:” invoerniveau” laat zien dat er invoer is van het deck, maar er komt geen geluid! (Speaker-functie van de laptop is in orde, ik kan normaal muziek afspelen). Enige suggestie?
  Groet, Bob

 15. Marieke avatar

  Bedankt voor de info, ik wist niet dat het zo simpel kon zijn.

 16. Henk van Loo avatar
  Henk van Loo

  Beste Marco,

  Mag ik hier ook een vraag stellen over het opnemen van geluid dat op een Philips DCC is opgenomen en dat ik op mijn harde schijf wil zetten? De DCC heeft een optische in/uitgang, een digitale (coax) en 3 analoge (variable; fixed; line). Ik heb een Steinberg externe geluidskaart UR22mkII die ik via USB met mijn PC kan verbinden.

  Vriendelijke groeten, Henk

  1. Zo te zien heeft de UR22mkII 2 jacks voor audio input. Dan kun je het beste vanuit de DCC (line uitgang, zeer waarschijnlijk tulp?) met 2 kabels tulp naar jack groot (6,3 mm) naar de UR22mkII aansluiten om zo opnames te maken.

   1. Henk van Loo avatar
    Henk van Loo

    Zeer bedankt voor de snelle reactie. Ik zal morgen eerst twee van die kabels halen en laat van me horen.

    1. Henk van Loo avatar
     Henk van Loo

     Die line uitgang heeft twee tulp vrouwtjes uitgangen, een rode en een witte. Moet er dan één kabel aan de witte die naar de ene ingang op de UR22mkII ingang gaat en de andere aan de rode voor de andere UR ingang? De jack naar tulp kabels die ik zie hebben steeds twee tulp mannetjes aan de ene kant.

     Maakt het overigens uit of het stereo jacks zijn of mono?

     1. Rood geeft altijd Rechts aan. Maar dubbelcheck het even. De ene uitgang is dus voor het linker kanaal en het andere voor het rechter kanaal. Als je een snoer koopt van tulp naar jack dan moet dat MONO zijn. Of je koopt er eentje waarbij 2 tulpjes naar 2 jacks lopen, als STEREO snoer.

      1. Henk van Loo avatar
       Henk van Loo

       Heb zojuist de kabel besteld, komt morgenavond aan als het goed is en laat dan van me horen. Tot zo ver zeer bedankt.

       Henk

 17. Henk van Loo avatar
  Henk van Loo

  Beste Marco,

  Kreeg vanavond bezoek, vandaar deze vertraagde reactie. Heb het snoer aangesloten zoals gezegd. Audacity ingesteld op MME ;; Lijn (Steinberg UR22mk);; 2 opname kanalen ;; Luidsprekers (Conexant) maar als ik Audacity dan op opnemen zet gebeurt er helemaal niets. In het venstertje “Opnameniveau” danst wel een groep streepje aan de linkerkant maar als ik de DCC stil zet blijft dat gewoon dansen.

  Vriendelijke groeten, Henk

  1. De Steinberg UR22mk moet gekozen worden achter het microfoon icoon in Audacity, dat is de input-bron.

   Gebruik je de Steinberg UR22mk om muziek van de computer af te spelen? Als het goeds is, moet je wanneer je iets aansluit op de input dan gelijk geluid hebben. En dat geluid moet je kunnen opnemen.

   1. Henk van Loo avatar
    Henk van Loo

    Beste Marco,

    Ik reageer met schaamrood op mijn gezicht. Onder de LINE aansluiting staat moeilijk zichtbaar: IN Het kon dus nooit werken. Ik heb de twee tulpstekkers nu op FIXED OUT gezet en kreeg prima geluid maar weet niet of dit op een of andere wijze bijt met de Steinberg. In de technische omschrijving van de DCC staat alleen dat er 2 Volt op staat. Mijn laatste vraag: kan deze verbinding gewoon gebruikt worden of heb ik kans dat er iets kapot gaat?

    Vriendelijke groeten, Henk

    1. Ik vermoed dat FIXED slaat op het volume van de uitgang van de DCC dat je niet bij kunt stellen. Dat is prima. 2 Volt slaat op “Line Level” van −10 dBV. Helemaal goed. Vanuit die tulp-aansluitingen kun je het aansluiten op de Steinberg met jack-pluggen.

     1. Henk van Loo avatar
      Henk van Loo

      Alles werkt fantastisch. Ik wilde dat ik terug kon doen maar mijn huidige expertise betreft vooral de Kelten en de oude geschiedenis van het Nabije Oosten en dat zijn niet bepaald “hotte” onderwerpen. Hoe dan ook, ten zeerste bedankt.

      Vriendelijke groeten, Henk van Loo

 18. E. MAAS avatar

  Helemaal top. Zelfs voor een leek is het te volgen.
  Bedankt.

 19. joop leek avatar

  mijn taperecorder heeft alleen een hooft telefoon aansluiting

 20. Ik probeer een opname te maken van een cassettebandje =. Dat lukt, echter wordt alles opgenomen en afgespeeld met een snelheid die 4 x zo snel is. Hoe kan ik dat verhelpen?

  1. Marco Raaphorst avatar
   Marco Raaphorst

   Als de cassette goed klinkt dan ligt het aan de software waarmee je opneemt. Dat zou 1 op 1 goed moeten gaan namelijk. Mijn tip: gebruik het gratis Audacity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.