Flickr Video is hier!

Ik kom er wat laat mee, want gisteren werd het nieuws al bekend gemaakt. Maar goeds, toen zat ik te audio-editen voor de Media Me presentatie die ik samen met Bert Kommerij vanavond in Beamlab zal geven.

Mijn eerste indruk van Flickr Video? Het is helemaal geïntegreerd in Flickr. Maar daarnaast merk je ook dat ze bij de bouw van Flickr never nooit aan video hebben gedacht. Het mafste vind ik nog wel dat de URL van een video er bv zo uitziet:

Gek toch? Een URL met het woord photo wat een video blijkt te zijn. Hadden ze dat niet beter zo kunnen doen:

http://www.flickr.com/videos/mjsestak/2314819356/

Wat ook heel opvallend is, is dat je de naamsvermelding aan het eind van de video als een soort credit-shot aan of uit kan zetten. Nou bij Creative Commons is dat verplicht, dus dat vinkje mag niet! Dat had Flickr dus niet kiesbaar moeten maken voor CC video’s . Bovendien zouden ze de Creative Commons licentie in de video ook moeten tonen bij de credtis, want ook dat is immers onder Creative Commons verplicht.

Maar goeds, ik ga er binnenkort mee aan de slag, want ik heb Flickr hoog zitten. Gewoon proberen en zien hoe het in de praktijk werkt.

(CC BY-SA video: striatic)

Update: de audio kwaliteit is super, super slecht.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

16 reacties

 1. Bij Flickr brengen ze standaard zaken in Beta stadium gewoon publiek uit. Is de uploader al aangepast?
  Ik vind het wel leuk. Ook met die 90 seconden limiet wel.

 2. Ik kwam hier vanochtend pas achter en zal er morgen eens goed mee aan de slag gaan.
  Volgens mij is 90 seconden een veel te krappe keuze om echt iets met video te doen, maar iedere beperking dwingt weer nieuwe creativiteit af. Wellicht worden 90 seconden flickrvids een nieuwe trend.
  Dat er per gebruiker geen videostream naast de aloude photostream wordt geboden is op zijn zachtst gezegd verwarrend. Ook kun je in een search niet specifiek op video´s zoeken.
  Ik verwacht-hoop wel dat dit op den duur (post beta) zal veranderen.

 3. In de announcement hebben ze het over ‘long photos’. Voor echte filmpjes heb je al genoeg andere sites en ze willen de focus toch op fotografie houden volgens mij. Die limiet is wel een aardige oplossing denk ik. Je zou toch ook niet willen dat Flickr een soort YouTube werd?

 4. Ik heb vanmorgen een klein experiment gedaan. Die 150 Mb upload is super. Dus een 90 minuten video van hoge kwaliteit krijg je er met gemak op. Grootste nadeel vind ik wel de super, super slechte audio kwaliteit.

 5. Ik vind het niks. Laten we het lekker bij foto’s houden. Er is al genoeg video. Volgende stap is in de integratie van Hyves in Flickr. Hickr.

 6. De tijd zal leren of korte filmpjes op Flickr van dezelfde soort zullen blijken als die op al doe andere platforms. Dat lijkt me vreselijk maar ik denk niet dat het zo zal gaan. De gebruikers en het gebruik van Flickr zijn van een heel ander slag dan bijvoorbeeld YouTube. Flickeraars zijn in eerste instantie fotograaf. Ook moet je een betaalde pro-account hebben om fimpjes te kunnen uploaden. Ik vermoed dat alleen dat al zal garanderen dat we hier met een ander, misschien nieuw fenomeen te maken hebben. 90 seconden filmjes van de hand van geïnspreerde (hobby)fotografen: creatieve diashows met passende muziek, baby’s first words, video-anschtkaartjes, experimenten en van die dingen… en in mijn geval aankondigingen van langere video’s op mijn blog, of 90 seconden filmpjes an sich.
  Flickr videootjes zouden wel eens het perfecte antwoord op de telefoonvideo-shit à la You-troep kunnen zijn. Dat hoop ik eigenlijk.

 7. @Maurits: de tijd zal het leren. Maar ik hoop wel dat ze de audio kwaliteit gaan aanpassen want die is voor mij totaal onbruikbaar nu op Flickr. De upload-size voor 90 seconden is wel geweldig, dus in principe kan het. Maar ook de url’s zouden ze moeten aanpassen.

  Voor mij op dit moment: niet interessant. Ik host mijn video’s toch liever zelf omdat ik de kwaliteit beter zelf kan bepalen dan een Blip of een Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.