Vertrouwen in creativiteit

De video waaraan in onderstaande blogpost gerefereerd wordt, een lezing gegeven voor John Cleese, is helaas niet meer beschikbaar.


Wellicht heb je deze video afgelopen weken al op andere blogs gezien, zoals die van BoingBoing of Brain Pickings. Ik denk dat John Cleese daarin heel goed samenvat wat creativiteit is en hoe je het kunt laten ontstaan.

Een belangrijk punt dat Cleese benoemt is:

Nothing will stop you being creative so effectively as the fear of making a mistake.

Het proces van het scheppen van iets nieuws gaat gepaard met het maken van fouten. Dat moet je jezelf simpelweg toestaan. Het is een intiem proces dat ik in alle vrijheid wil uitvoeren. Ik wil vrij zijn om de raarste dingen te kunnen bedenken zonder dat iemand mij daar direct op afrekent. Slechts het eindresultaat telt en tijdens het maakproces is alles geoorloofd. Een proces waar ik niemand bij wil hebben.

Een paar jaar geleden deed ik een productie terwijl de regisseur op mijn lip zat te kijken terwijl ik musiceerde, zoekend naar melodie en harmonie. Voor mij werkte dat totaal niet. Ineens moest ik gaan uitleggen waarom ik bijvoorbeeld een click-track gebruikte. Ik kan me niet voorstellen dat ze zoiets aan filmcomponist Hans Zimmer zullen vragen.

Gaandeweg werden er door de regisseur allerlei productionele zaken omgegooid omdat het vertrouwen in mij dalende was. Waarmee ik er zelf ook weinig nog in geloofde dat het ooit goed zou komen met die productie. Tegelijkertijd ontstond er een conflict tussen de regisseur en de video-editor, waar ik overigens niet bij ben geweest. Van alle kanten leek de regisseur het vertrouwen in het productie-team te verliezen. En ik was niet de enige waarbij het gebeurde.

Nu jaren later blijkt het voorval een goeie les te zijn geweest. Voor het componeren van muziek moet ik voorwaarden stellen zodat die muziek ook echt kan ontstaan. Mensen die dat niet snappen, daar kan ik niet mee samenwerken. Die snappen het creatieve proces niet. John Cleese heeft dus helemaal gelijk als hij zegt:

Creativity is not a talent. It is a way of operating.

Door Marco Raaphorst

ik maak podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.