Echte vrienden

Bij Rop Gonggrijp lees ik:

I’m really tired of social networking.

Herkenbaar. Ook ik ben een poos geleden gestopt met Hyves, MySpace en Facebook.

Je ziet het overal gebeuren: mensen die als konijntjes vrienden gaan lopen aanklikken. Maar is iemand wel een vriend als je hem in al die netwerken moet toevoegen? Een echte vriend zit toch in je hart? Die is er gewoon en heeft interesse in wat we doen. Die zit in onze gedachten. En die kunnen we bellen of mailen.

De meeste van mijn contacten zijn collega’s. En soms worden dat vrienden wanneer we persoonlijke verhalen met elkaar delen. Blijdschap en verdriet.

Mijn online contacten komen via mijn werk tot stand. Zij helpen mij bij mijn werk en het omgekeerde geldt voor hen. We versterken elkaar.

Arnoud Engelfriet is zo’n online contact. Hij is voor mij de meest interessante juridische expert. Eergisteren liet hij weten dat ‘ie wat anders gaat doen. En dat belooft wat! Arnoud is net als ik een Creative Commons ‘believer’.

Ik ken ook de meer persoonlijke verhalen van Arnoud, die je niet 123 online zult vinden. En dat versterkt de band, omdat er gevoel bij komt kijken. Het geeft Arnoud zijn ware gezicht.

Vroeger vond ik juridische zaken bijzonder saai. Het had totaal mijn interesse niet. Maar noodgedwongen ben ik mij gaan verdiepen in de juridische zaken rondom het online publiceren van muziek, teksten, video’s en foto’s. Omdat het voor mijn werk noodzakelijk is. En ik vind het nog leuk ook. Omdat ik erachter kwam dat door die kennis ineens mijn creatieve mogelijkheden vergroot werden. Bovendien werd ik gedwongen de grenzen op te zoeken van al die regels. En dan wordt het spannend.

Dus Arnoud, succes! Ik ga nog een hoop van je leren!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

10 reacties

  1. Dat hele navelstaren, op het internet, maar ook in de supermarkt, het valt vaak tegen.
    Je denkt: Zal ik..?
    Zij daar, dichtbij de groenteafdeling?
    Je doet het meestal niet en gelukkig maar.
    Het internet kent geen terughoudendheid, geen rem. Eén enkele klik-klik en je hebt het. Tja, inderdaad, en dat valt dan tegen.
    Geeft niet trouwens, rechts in het midden zit de delete-knop. Je bent er zo weer van af.
    Dat laatste wil in een groentezaak wel es problemen geven..
    En dan zit je met gebakken peren.

  2. Mooi stukje. Met gevoel. Daar zit ’t ‘m toch in hè !?

    Creatiever worden van juridische kwesties… dat vind ik een bijzondere combinatie. Hoewel ik deze in relatie tot CC wel denk te begrijpen :-)

  3. I can understand the disappointment with social networking. Yet I find it useful for making contacts with interesting people–a hybrid between “pen pals” and “exchanging calling cards”.

  4. Als je de volle ‘social networking douche’ neemt komt je nooit meer buiten.
    Om de een of andere reden leken zowel Hyves, MySpace en Facebook mij al nooit iets. Te lelijk en dat contact al die oude bekenden.
    Bij Flickr heb ik dat niet. En Linkedin is wel handig als je steeds op een verschillende plek zit en eenvoudig contact wilt houden met collega’s.
    Hier nog even een leuke presentatie voor de echte liefhebbers ;-)

  5. ik kreeg van het weekend
    een email van een hyvesmeneer
    die aan me vroeg:
    ‘je staat niet meer bij mij
    in de lijst. waarom?’
    ik was idd geen hyvesmember meer.
    die persoon stond in m’n lijst,
    met een foto, en ik ‘kende’ hem
    nog niet eens oppervlakkig,
    en pas contact, na lange tijd,
    omdat ik niet meer in zijn lijst voorkwam.

    hoezo krom?

  6. @gurdonark: sure, if it works, fine. There are several networks I do love. Flickr for example. But the 1-network-does-it-all type doesn’t really works for me I found out.

    @fabio: eens, tijd en energie kan het kosten. Maar soms kan het wat opleveren. Flickr: ja. LinkedIn: prima tot nu toe, geen gedoe, gewoon eenvoud en simpel. Video heb ik nog niet bekeken. Hou ik in de aanbieding. Dank!

    @karin: en wat een hoop energie kost dat, toch? Nog opvallend dat ‘ie je heeft weten te vinden. Ik ben bij Hyves weg en ontvang nooit meer iets via Hyves.

    @Digi: netwerken via het achterlaten van comments werkt en mag. Een zinvolle discussie of aanvulling is altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.