Wil jij voor kunst betalen?

Erwin Blom schrijft een interessant artikel over de opkomst van abonnementen online. In dat artikel worden 2 betaalde diensten van Chris Brogan en Kevin Rose aangehaald. In beide gevallen betaal je voor kennis, tips en dat soort dingen.

Er kwam direct een vraag in mij op: zou men ook bereid zijn om voor ontroering te betalen? Voor kunst, voor bijvoorbeeld een podcast?

Zou jij mij bijvoorbeeld maandelijks geld willen betalen zodat ik mooie dingen kan maken? Bijvoorbeeld een podcast met een mooi intiem gesprek?

Waarvoor zou je mij willen betalen?


Reacties

8 reacties op “Wil jij voor kunst betalen?”

 1. Stel dat ik het geld zou hebben, dan zou ik graag willen betalen voor een serie multimediale kunstwerkjes met als thema ‘menselijkheid’. Zo’n serie zou me helpen het thema ‘menselijkheid’ in de schijnwerpers te zetten.

 2. @Peter: daar voel ik veel bij bij zo’n thema ‘menselijkheid’. Wat zou jij daarin willen zien en horen qua onderwerpen?

 3. In eerste instantie zou ik de artiest, jou in dit geval, vrij willen laten die naar eigen inzicht in te vullen. Nog liever zou ik verschillende artiesten met het onderwerp laten werken zodat er een hele rijke collectie aan menselijke kunstwerkjes ontstaat, vanuit verschillende perspectieven. Maar OK, om je vraag te beantwoorden: wat mij een hele mooie manier lijkt om ermee bezig te gaan is het vertalen van verschillende menselijke emoties naar beeld, geluid, gesproken woord, tekst, film etc.

 4. Interessant idee. Zou ook in samenwerking kunnen, dat men elkaar aanvult, of doorgaat waar de ander is opgehouden. Nog niet eerder aan gedacht, mooi idee!

  Waar ik qua financiering aan zit te denken is bv een productie laten betalen door een bedrijf of persoon, of een paar bedrijven en personen (maximaal 3). En dat die productie dan een paar dagen op mijn homepage vertoond wordt om zo alle aandacht te krijgen. Dan zou ik kiezen voor video (spreekt meeste aan, is mooie vorm). Met aan het eind de credits van de financier. win-win, of niet?

 5. Dit klinkt interessant genoeg @Marco om je nog even te DM-en :)

 6. Ik zou je willen betalen als ik zelf geluid of muziek nodig zou hebben bij m’n eigen werk. In dat geval gaat het ook niet om een paar tientjes, maar kan ik gewoon een leuk commercieel tarief betalen.

  Als je hiermee geld wilt verdienen, is het handig om rond je blog een maillijst te maken. Je krijgt dan een hele handige lijst met je eigen ‘niche’ of ’tribe’ van mensen die regelmatig muziek nodig hebben. Je zult zien dan misschien 90% van die tribe alleen gratis spullen afneemt, maar de andere 10% weet je plots te vinden voor toffe commerciele produkten.

  Het begin (een supermooie blog) heb je al. De stap naar een levendige tribe rond een email-nieuwsbrief is dan relatief klein. Tip: ga dit niet vanuit Outlook oid doen, maar gebruik een goed online mailprogramma, zoals Aweber.

  Heb zelf het afgelopen half jaar ook deze stap gezet rond m’n blog en merk dat het in korte tijd al meer rendement oplevert. Het is echt tof om de gezichten achter je bezoekers te leren kennen en mooie diensten voor hen te maken. Succes!

 7. @Ellen: ja, goed punt. Die maillijst heb ik eigenlijk lang geleden opgeheven. Eigenlijk omdat ik RSS een betere en vrijblijvendere manier vind. Het aantal subscribers per email is laag, terwijl het aantal RSS subscribers erg hoog is van mijn blog. Ook Twitter draagt eraan bij.

  Ik moet het met name hebben van muziek, dat zich toch minder laat emailen. Bij tekst kan dat beter. Voor mij is RSS dus meer een uitkomst.

 8. De enige kunstvorm waar ik regelmatig mijn portemonnee voor trek is muziek. Maar ik wil toch eigenlijk altijd wel eerst horen waarvoor ik dan ga betalen en zou niet zo snel voor een frequent verschijnende MP3 gaan betalen. Tenzij ik er van overtuigd ben dat ik waar voor m’n geld ga krijgen.

  Zo heb ik onlangs voor het eerst de portemonnee getrokken voor een album dat er nog niet is; het derde album van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble: http://www.pledgemusic.com/projects/tkde

  Ze hebben op dit moment 89 ‘pledges’ binnen, waarmee ze 57% van hun doelbudget binnen hebben. Als ze over 39 dagen de 100% hebben gehaald komt die derde plaat er en anders niet (of misschien nog op een andere manier). En als het feest niet doorgaat, krijgen alle pledgers hun geld weer terug. Mooi systeem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.