(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #141 – je hebt nog maar 3 jaar!

Timing, je hoort er te weinig over. Timing is alles. Timing is goud. Goeie timing althans. Want er is geen toen, er is geen ooit, geen misschien, er is alleen maar een nu om het te doen.

Wat ik bedoel? Podcasten natuurlijk!


“Dagelijkse” podcasts op Spotify

Spotify maakte met veel bombarie Your Daily Podcasts bekend. Het is een toevoeging aan het Spotify programma/app, een automatisch gegenereerde playlist die op basis van jouw luistergedrag je probeert te voeden met een mix van bekende en onbekende podcasts.

Het werkt aardig, ik krijg een lijst met veel Nederlandse podcastafleveringen te zien waaronder ook een aantal van podcasts die ik niet volg. En ook een stel Engelstalige podcasts.

Maar wat ik opmerkelijk vind: er is he-le-maal niets Daily aan deze lijst. De lijst blijft nu al dagenlang namelijk exact hetzelfde. Kinderziekte misschien? Of toch verkeerd gekozen naam?

Today, we launched our first personalized podcast playlist — Your Daily Podcasts. It’s a daily personalized podcast playlist that gives listeners an easy way to discover new shows while also keeping up with old favorites. It also is a powerful new way for podcasters to stay top-of-mind with their current fans — and find new listeners, too. To help creators understand a bit more about our vision for Your Daily Podcasts and what it means for their shows, we chatted with Emily Rawitsch, Director of Product Design in Spotify’s personalization group, whose team developed the feature.

The Vision Behind ‘Your Daily Podcasts’ – podcasters.spotify.com

Edison Research gaat (Amerikaanse) podcasts tracken

Vorige maand noteerde ik dat het Nationaalluisteronderzoek podcasts gaat meten. Deze maand noteert mijn Australische collega het volgende over de Amerikaanse tegenhanger:

Edison Research has delivered to clients the first and only comprehensive measure of the comparative reach of America’s top podcast networks, the Podcast Consumer Tracker. Edison, the leading podcast research company in the world, has been studying this rapidly evolving medium since 2006, and the Podcast Consumer Tracker represents the first successful endeavor to present a unified look at audience information at the publisher/network level. The Podcast Consumer Tracker also contains competitive intelligence, audience demographics, and sales targeting information for podcast publishers and networks.

Edison Research Announces Delivery of the First Podcast Consumer Tracker Report – Podnews

Kindvriendelijke podcasts

Het is inmiddels een feit in Nederland: Kinderpodcasts.

Kinderen reageren creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie.

Mensen herinneren zich na twee weken 2x zoveel, nadat ze erover hoorden in plaats van erover lazen.

Met het gesproken woord gaan kinderen ideeën aan die 2 tot 3 niveaus hoger liggen dan hun normale leesniveau zou toestaan.

Kinderpodcasts.nl

Kinderpodcasts.nl is een initiatief van Tjeerd van den Elsen, initiator van Radiorakkers en specialist Radio Educatie, Digitale Geletterdheid en Mediawijsheid. Het is aangesloten bij het Netwerk Mediawijsheid.

Een mooi initiatief! Ik ga er wel vanuit (kwestie van moeten!) dat ze vrij van advertenties zullen blijven.

Een ruisvrije dynamische microfoon?

Een dynamische microfoon is super handig, met name voor het openen van een voice-over in een niet perfecte akoestische omgeving. Een dynamische microfoon is veel minder gevoelig dan een condensator microfoon waardoor het lelijk klinkende reflecties minder snel oppikt. Het nadeel echter is dat het signaal vaak minder sterk is. Bijvoorbeeld de beroemde dynamische Shure S7B heeft een heel zwak uitgangssignaal. Dit wordt vaak opgelost door een Cloudlifter tussen de microfoon en de pre-amp/geluidsinterface aan te sluiten. Die lift het volumeniveau omhoog door de microfoon van 48 volt te voorzien, net als voor een condensator geldt. Nu kost die Cloudlifter al gauw 170 euries waardoor de combi Shure S7B + Cloudlifter echt een duur huwelijk wordt.

Een rete slim alternatief kwam ik van de week tegen: de Aston Stealth microfoon. Hij is dynamisch, dus lekker “ongevoelig” voor akoestische ellende en heeft daarnaast een soort ingebouwde “cloudlifter”! Heel slim! Kost ook nog eens veel minder geld dan het Shure S7B + Cloudlifter setje. En hij klinkt zwaar okidoki, check bv deze video maar eens:

Studiemiddag ‘Oranjehotel in verzet’ in Oranjehotel: de podcast voor geschiedschrijving

Podpraat had de primeur met de podcast ‘Oranjehotel in verzet’. Nu vindt naar aanleiding deze podcast op donderdag 5 maart 2020 in het Oranjehotel te Den Haag een studiemiddag plaats.

Onderwerp van gesprek zijn de mensen die in de podcasts zijn geportretteerd en de functie die een podcast kan vervullen om de historie vast te leggen. Sprekers zijn Piet Wapperom jr, karmelietesse Hettie Berflo (over Titus Brandsma) en Edmond Wellenstein (over zijn vader Mom Wellenstein). Binnenkort kun je je inschrijven. Wilt je een seintje als het zover is, mail dan naar mail@peterderuiter.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Handel voor het te laat is!

Op Quartz las ik een stukkie dat een beetje riekt naar een advertorial ondanks dat die bijsluiter er niet bijstaat. De schrijver heeft een podcastservice, Messy.fm, die hij hiermee in de kaart speelt. Hij gebruikt een paar snedige argumenten voor het wakkerschudden van een lezerspubliek met een afwachtende houding.

If you start your podcast three years from now, it’ll be way too late.

Ooit startte hij een succesvol blog. De reden van het succes had wat hem betreft met timing te maken. Als ‘ie nu een blog zou beginnen zou het lang niet zo populair worden. Hoewel het niet een absoluut gegeven is, ik ben het met hem eens.

Een kwestie van timing dus. Met het populairder worden van podcasts neemt het aantal en het aantal luisteraars toe. Het wordt dan steeds lastiger om op te vallen, met name tussen de podcasts die er al zijn en naam en faam opgebouwd hebben.

Te vroeg is ook niet goed. Dat hebben we met podcasting juist ook gezien in die beginjaren 2000. De techniek was er wel maar het publiek nog niet. Wat tot gevolg had dat al die early adopters in de podcastenarij er vrijwel allemaal mee ophielden. Nu op dit moment zitten we in een goeie swing. Het is hét moment om een podcast te starten. Voor het te laat is.

Zelfverwoesting in de Eeuw

In de Eeuw van de Amateur podcast is Marian Donner te gast. Ze schrijft toffe stukken voor ondermeer de Groene. Haar Zelfverwoestingsboek las ik in een adem uit. Zie mijn blogje daarover.

Nije Earen Podcastlab

Zondag geef ik een dag lang Editing & Mixage les in het kader van de driedaagse Nije Earen Podcastlab in Leeuwarden. Dat wordt leuk!

Tot zover. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.