De samba van Tom Zé

Door de jazz kwam ik in mijn puberteit bij de Braziliaanse muziek terecht. Op de stedelijke muziekschool liep ik Quintus Kessler tegen het lijf. Hij had 3 jaar in Rio gewoond en gemusiceerd. Quintus stak me aan met de Braziliaanse muziek. We begonnen samen de Braziliaanse band Xangô naast onze popband Wouldn’t You. Die laatste werd geproduceerd door de welbekende liedjeschrijver, zanger en producer Hans Vermeulen (ex Sandy Coast etc.). Tijdens onze eerste ontmoeting vertelde ‘ie: “de Brazilianen maken de beste muziek van de wereld”

Braziliaanse muziek is de meeste rijke muziek die ik ken. Harmonisch en melodieus geavanceerder dan welke andere muziek dan ook. Daarnaast hebben ze de lekkerste ritmes vol elegantie, verleiding en ook geilheid. En de Brazilianen zijn tekstueel en qua instrumentatie en arrangementen grote vernieuwers, ze sluiten het experiment nooit uit. De basis wordt gevormd door veel emotie en dat wat ze energia noemen. Braziliaanse muziek stopt nooit. Spelen en zweten alsof je leven er vanaf hangt.

Braziliaanse muziek is de meeste levendige muziek die ik ken. Wild en kleurijk. En Tom Zé, een van de vele grootmeesters.


Reacties

4 reacties op “De samba van Tom Zé”

  1. Waanzinnig GAAF !!!!

  2. Dat komt vast omdat er zo veel verschillende cultuurinvloeden in dat land zijn. Vooral bij muziek pakt dat vaak heel goed uit. Jazz en Salsa zijn ook van die mooie vermengingen.

  3. @Laurent: ja, dat zal zeker een rol spelen, veel Afrikaanse invloeden zie je er ook in terug.

    Het is ook zo heerlijk on-calvinistisch. Niets van die zuinige Nederlandse nederigheid maar heerlijk swingen met z’n allen. Brazilianen zijn ook echt een volk van samen dingen doen, samen swingen en muziek maken. Iedereen doet mee. Een grote golf van energia komt vrij.

  4. nooit te oud om te leren ! bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.