Sympathisanten van Wikileaks opgelet, de Amerikanen willen jouw gegevens!

Het Amerikaanse departement van justitie vraagt jouw gegevens op via Twitter als je sympathiseert met Wikileaks. Je komt op de zwarte lijst. Te gek voor woorden! Hier MOET de Nederlandse politiek iets aan doen! Obama moet deze subpoena zo snel mogelijk intrekken.

Ik ben ook benieuwd naar een reactie van Twitter (update: zie Update 2 onderaan). Al eerder had ik het vermoeden dat zij Wikileaks op alle mogelijke manieren uit haar zoekresultaten en Trending Topics probeert te houden. Nu staat het zwart op wit dat het Amerikaanse departement van justitie ‘briefjes’ met dwangbevelen naar Twitter stuurt. Die hebben dus ook wat uit te leggen.

Vrijheid anno 2011 stelt geen reet voor. In de meeste landen niet, maar ook zelfs niet in het ‘geciviliseerde’ Westen.

Download de hele PDF en huiver!

En lees uitleg over subpoena op Wikipedia.

Update 1: Twitter buigt voor een subpoena, zo schrijft ze zelf in haar guidelines. IJsland verzet zich. Rop Gonggrijp staat op de lijst.

Update 2: het handelen van Twitter valt op, in positieve zin. Naast Wired ‘Pennsylvania AG Dropping Twitter Subpoena‘ noteert ook onze Nederlandse De Pers:

Maar behalve het gerechtelijk bevel kreeg Twitter ook nog een zogenaamde ‘gag order’ voor z’n kiezen. Kort gezegd betekent dat: jullie mogen niet tegen de mensen in kwestie zeggen dat we hun gegevens opvragen. Had Twitter zich daarbij neergelegd, dan had niemand iets geweten en waren de gegevens van de twitteraars zonder slag of stoot doorgegeven aan de Amerikaanse overheid. Maar Twitter ging in beroep tegen de gag order. Met succes. Twitter stelt de desbetreffende gebruikers op de hoogte van de dagvaarding en geeft ze tien dagen om actie te ondernemen. Daarna geeft de microblogdienst de gegevens over aan justitie. En wat blijkt? Dit is niet zomaar een nobele actie van Twitter om zichzelf in een beter daglicht te plaatsen; het is beleid.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.