Creative Commons, vermeld de licentie!

Veel websites vergeten te vermelden welke Creative Commons licentie er aan een werk kleeft. Dat kan en mag dus niet! Is juridisch aanvechtbaar.

Wanneer je een tekst, een foto, een video of een muziekstuk op je website plaatst die onder een Creative Commons licentie valt dan moet je altijd vermelden om welke licentie het precies gaat. Bijvoorbeeld alleen Naamsvermelding (Creative Commons BY licentie) of Naamsvermelding en voor Niet-Commerciële (Creative Commons BY-NC licentie) doeleinden.

Ik vind dat een erg prettige regel, want het geeft duidelijk aan dat het om een vrij werk gaat. Stel je gebruikt de meest vriendelijke Creative Commons licentie, alleen Naamsvermelding (BY licentie), door de verplichting de licentie te vermelden bij het werk komt niemand er echt mee weg om het werk commercieel te verkopen, dit mag volgens de licentie wel, want alle gebruikers zien duidelijk dat het om een vrij werk gaat.

In de praktijk merk ik regelmatig dat websites de licentie vergeten te vermelden. Ik zoek altijd contact met zo’n website om de licentie erbij te laten vermelden. Een kwestie van opvoeden. En echt noodzakelijk naar mijn idee!


Reacties

12 reacties op “Creative Commons, vermeld de licentie!”

 1. gurdonark avatar
  gurdonark

  I agree. I do not see the CC license posted as often as it might be,or at least text noting the CC license.

  I also see a lot of sites and podcasts that I believe would love to be virally remixed, and yet do not use the CC licenses. I really like, for example, that the Jodcast, http://www.jodcast.net, expressly encourages remixing, as nothing is more cool than putting music to astronomy chat.

 2. Maurits Burgers avatar
  Maurits Burgers

  Een vrij grove schending is het gebruik van een foto van Bas Bogers in de Viva blog:

  http://www.viva.nl/2008/04/24/conducteurs-on-the-loose/
  origineel hier:
  Blue train blue

  Bas heeft daar ondertussen (te lief) op gereageerd maar van reactie of naamsvermelding geen sprake. Een blogger bij de Viva, Elvan B.(?) moet toch beter weten.

 3. @gurdonark: I also see a lot of dance lables using ND which feels totally weird to me because dance music is almost 100% a remix affair.

  @Maurits: ja, zeer kwalijk. En naam vergeten en licentie!

 4. Marco!

  Veel succes met het college aankomende maandag. Een goede mogelijkheid om de aankomende multimedia specialisten van de opleiding Communication & Multimedia Design goed op te voeden!

  Groeten, Pier Durk

 5. SanneW avatar

  Hoi Marco & Maurits,

  Thnx voor de waarschuwing via Twitter, we zullen onze bloggers opnieuw wijzen / uitleggen wat de regels zijn bij het gebruik van CC, want dit is natuurlijk niet de bedoeling!

  Groeten,
  Sanne Walvisch
  Online Manager Viva.nl

 6. Maurits Burgers avatar
  Maurits Burgers

  Hoi Sanne,
  Dank voor je reactie.
  Goed ook om te horen dat je het vertaald naar een opfriscursus over CC voor de Viva-bloggers.
  ‘There’s no problems, only challenges’ hoor ik me denken ;-)

 7. @Pier Durk: merci. Jij plezier op de AES!

  @SanneW: dank je!

 8. roel1943 avatar
  roel1943

  Zie dat op de vivasite Bas inmiddels vermeld staat

 9. @Roel: maar nog steeds vermelden ze de Licentie er niet bij. Nou ja!

 10. roel1943 avatar
  roel1943

  Dat wordt helaas heel vaak achterwege gelaten

 11. Maurits Burgers avatar
  Maurits Burgers

  Ik heb Sanne er nog op gewezen op de Viva blog :
  Aangezien er vele maten en soorten CC-licenties zijn wil ik je er nog op wijzen dat het ideaal zou zijn als je de letters CC linkt naar de licensie die hier geldt.
  Eigenlijk moet dat zelfs:
  “Bij hergebruik of verspreiding dient de gebruiker de licentievoorwaarden van dit werk kenbaar te maken aan derden. De beste manier om dit te doen is door middel van een link naar deze webpagina.”

  Maar het is weer stil. Geen weekendbloggers bij de Viva ;-]

 12. roel1943 avatar
  roel1943

  Heb de laatste tijd een aantal mails verstuurt met het verzoek om de licentie erbij te vermelden , anders liever geen gebruik van de foto’s ,en met succes ik moet hierin wat strenger worden ben vaak te slordig op dat gebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.