in samenraapsel

Creative Commons, vermeld de licentie!

Creative CommonsVeel websites vergeten te vermelden welke Creative Commons licentie er aan een werk kleeft. Dat kan en mag dus niet! Is juridisch aanvechtbaar.

Wanneer je een tekst, een foto, een video of een muziekstuk op je website plaatst die onder een Creative Commons licentie valt dan moet je altijd vermelden om welke licentie het precies gaat. Bijvoorbeeld alleen Naamsvermelding (Creative Commons BY licentie) of Naamsvermelding en voor Niet-Commerciële (Creative Commons BY-NC licentie) doeleinden.

Ik vind dat een erg prettige regel, want het geeft duidelijk aan dat het om een vrij werk gaat. Stel je gebruikt de meest vriendelijke Creative Commons licentie, alleen Naamsvermelding (BY licentie), door de verplichting de licentie te vermelden bij het werk komt niemand er echt mee weg om het werk commercieel te verkopen, dit mag volgens de licentie wel, want alle gebruikers zien duidelijk dat het om een vrij werk gaat.

In de praktijk merk ik regelmatig dat websites de licentie vergeten te vermelden. Ik zoek altijd contact met zo’n website om de licentie erbij te laten vermelden. Een kwestie van opvoeden. En echt noodzakelijk naar mijn idee!


Je doet me een groot plezier door naar mijn muziek te luisteren.


Voor een kleine donatie via IDEAL zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, klik hier. Alvast bedankt!


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan HIER.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. I agree. I do not see the CC license posted as often as it might be,or at least text noting the CC license.

  I also see a lot of sites and podcasts that I believe would love to be virally remixed, and yet do not use the CC licenses. I really like, for example, that the Jodcast, http://www.jodcast.net, expressly encourages remixing, as nothing is more cool than putting music to astronomy chat.

 2. Marco!

  Veel succes met het college aankomende maandag. Een goede mogelijkheid om de aankomende multimedia specialisten van de opleiding Communication & Multimedia Design goed op te voeden!

  Groeten, Pier Durk

 3. Hoi Marco & Maurits,

  Thnx voor de waarschuwing via Twitter, we zullen onze bloggers opnieuw wijzen / uitleggen wat de regels zijn bij het gebruik van CC, want dit is natuurlijk niet de bedoeling!

  Groeten,
  Sanne Walvisch
  Online Manager Viva.nl

 4. Hoi Sanne,
  Dank voor je reactie.
  Goed ook om te horen dat je het vertaald naar een opfriscursus over CC voor de Viva-bloggers.
  ‘There’s no problems, only challenges’ hoor ik me denken ;-)

 5. Ik heb Sanne er nog op gewezen op de Viva blog :
  Aangezien er vele maten en soorten CC-licenties zijn wil ik je er nog op wijzen dat het ideaal zou zijn als je de letters CC linkt naar de licensie die hier geldt.
  Eigenlijk moet dat zelfs:
  “Bij hergebruik of verspreiding dient de gebruiker de licentievoorwaarden van dit werk kenbaar te maken aan derden. De beste manier om dit te doen is door middel van een link naar deze webpagina.”

  Maar het is weer stil. Geen weekendbloggers bij de Viva ;-]

 6. Heb de laatste tijd een aantal mails verstuurt met het verzoek om de licentie erbij te vermelden , anders liever geen gebruik van de foto’s ,en met succes ik moet hierin wat strenger worden ben vaak te slordig op dat gebied