WAHWAH 10: de onbewoond eiland verhalen

Helaas heb ik het lanceringsfeest van de jubileumeditie van Nederlands Literaire Poptijdschrift WAHWAH moeten missen. Gelukkig kreeg ik het boek toegestuurd. Leuk leesvoer!

Joost Zwagerman vraagt in dit nummer aan schrijvers en muzikanten welk album zij naar een onbewoond eiland zouden meenemen en waarom. Een reeks persoonlijke verhalen komt voorbij met hier en daar opvallende albums. Althans voor mij. In tegenstelling tot De Hoog Opgeleide Popjournalist Met Zijn Zuivere Smaak, spreekt hier meer het gevoel en de herinnering. De Tijdgeest houdt van muziek, zo blijkt telkens weer uit de verhalen. Dankzij muziek onthouden we dingen; de plek waar we waren, op wie we verliefd waren, de schoenen die we droegen. Van die dingen, ja.

Welk album zou ikzelf meenemen?

De kids van tegenwoordig die de tijd voor internet niet kennen, denken misschien al helemaal niet meer in albums. Zijn denken in tracks die op een iPod passen. Tracks die je niet leuk vindt kick je eraf. En bovendien houdt iTunes zelf ook bij welke tracks je leuk vindt en veel draait.

Kiezen lukt mij niet. Er zijn teveel albums die ik zo zou willen meenemen.

‘Something/Anything’, nee een ‘A Wizard, a True Star’, of nee ‘Hermit of Mink Hollow’ van Todd Rundgren natuurlijk!

‘Aja’ of toch ‘The Royal Scam’ van Steely Dan?

‘Revolver’ van The Beatles, of toch ‘Abbey Road’ misschien?

‘Songs In The Key Of Life’ van Stevie Wonder!

‘Nina Hagen Band’!

Geweldige albums allemaal. Toch zou ik kiezen voor iets positiefs, want stel dat je je teen stoot aan een kokosnoot. Doe dan maar ‘Luz’ van Djavan of toch ‘Naughty’ van Chaka Khan misschien?

Ach weet je, doe mij maar een akoestische gitaar. Want het mooiste album aller tijden moet natuurlijk nog gemaakt worden. Hier in Nederland. Vanuit de klei. Ergens. Ineens.

Echt het mooiste album aller tijden? Ja, althans voor Sjaan van der Spruitjes uit Tuitjenhorn, voor Hendrik-Jan de Boskip uit Oost-Knollendam, Bep Towers uit Rotterdam, etc. Want over smaak valt niet te twisten. Ook al heb je smaak. Over smaak valt wel heerlijk te lezen. Kortom: aanbevollen leesvoer, die WAHWAH 10!


Reacties

2 reacties op “WAHWAH 10: de onbewoond eiland verhalen”

 1. OK, deze blog is nu 2 dagen online en nog niemand heeft gereageerd ? Zal ik dan maar ?? Welnu, zelf hou ik een lijstje bij met de titel ‘De immer wisselende CD top zoveel’ waaruit alvats blijkt dat ook ik moeilijk kiezen kan en de keuze onderhevig is aan dingen als gemoedtoestand en meer van dat soort.
  Laat ik er vijf uitpikken:
  * David Sylvian – Brilliant trees
  * Justin Currie – What is love for ?
  * David Bowie – Low (b-side)
  * Saybia – The second you sleep
  * Björk – Debut
  Maar ook Novastar, Stereophonics, Stomu Yamashta, Feeder, The Frames, Gino Vannelli, Little Feat, Neil Young, Muse, Coldplay en Keane staan momenteel in mijn lijst…
  Oja, we hebben het dan over albums inderdaad. Voor tracks heb ik weer een heel ander lijstje !

 2. Nou, dan kom ik ook maar over de brug.

  The Nightfly – Donald Fagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.