Masterclass lummelen

Ik kan lezingen over lummelen gaan geven. Ik, de expert lummelaar. Ik maak geen geintje.

Het valt me steeds vaker op hoeveel mensen het niet kunnen. Niets doen. En niet denken aan de dingen die je eventueel zou moeten doen. Ze kunnen het niet en keuren het alleen daarom af onder het motto van “als iedereen de hele tijd zou lummelen zou de economie stoppen”. Een nogal domme gedachte. De hele dag vergaderen, autorijden, of huizen kopen, dat gaat je ook niet lukken. Of op de WC zitten.

Lummelen is een staat van zijn zonder angst. Gewoon nietsdoen. Ok, als je aan de voet van een berg ligt te chillen en je hoort wat gerommel, kijkt omhoog en constateert dat het een loszittende grote steen is, natuurlijk dat je ff een paar meter opschuift, maar verder? Doe geen moeite. De mooiste dingen gebeuren onverwacht. Daarom zijn ze zo mooi. En ze vinden juist plaats op plekken waar je ze niet verwacht.

De niet-lummelaar zit nooit rustig. Die had eigenlijk iets belangrijkers moeten doen. De niet-lummelaar zit in zijn verrot dure huis met een zwembad – vrouwtje lekker in de bikini – zich toch heel schuldig te voelen. Slaaf van eigen angst. Schuldig, vooral naar zichzelf toe. Presteren. Wat nu is dat blijft niet zo, het is die angst. Vreselijk.

De lummelaar daarentegen is daar vrij van. Die leeft in het nu, kijkt naar de zee en denkt: jeetje. En sluit zijn ogen…

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

5 reacties

  1. ben het ermee eens dat je zo af en toe je accu moet opladen, zo zie ik lummelen. maar ik ben ook een doener en zonder doen kan ik niet fijn leven. :-)

    soms lummel je je te pletter, voel jij je helemaal compleet zen, maar sommige dromen komen nu eenmaal niet vanzelf. daar zul je iets voor moeten doen. en dat doen is prettig om daarna, als je droom uitgekomen is, of je wens, je erna weer even kunt genieten.

  2. Dit moet eens even proberen te vertalen naar het engels voor m’n vriendin… lummelen, hoe gaan we dat vertalen… ze voelt zich altijd schuldig als ze niks doet, moet echt maar eens veranderen…

  3. Daarom voel ik me lekker in Griekenland, en dan special op de eilanden. Daar zijn ze expert in lummelen. “No problem” en “No stress” zijn er toch wel de meest gebruikte termen.

    Het is ok een raadsel waarom we ons hier in Nederland zo laten opjagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.