Nu.nl, raadpleeg eens de experts zeg!

Ik word er moe van:

“Een echte open standaard voor mediastreams bestaat op het moment niet”

Aldus Ruud de Jonge van Microsoft.

(bron)

Het is gewoon niet waar! Ogg en Ogg Theora zijn streaming formaten zoals we al eerder bespraken. Microsoft liegt dus keihard.

Waarom vraagt nu.nl toch altijd bedrijven met hun commerciële boodschappen in plaats van de echte experts? Dat gebeurt ook altijd als het gaat om muziekkwesties, dan mag Wouter Rutten van de NVPI komen opdraven, of iemand van de BUMA. Prima hoor, maar zet er dan ook een alternatief tegenover. Want anders vertrouwen we het gewoon niet langer!


Reacties

9 reacties op “Nu.nl, raadpleeg eens de experts zeg!”

 1. Op zich heb je gelijk, maar als de omroep haar streams in Theora zou aanbieden zouden alleen de techies die kunnen zien en dat is volgens mij ook weer niet de bedoeling. Dat lijkt me pas een goed idee als de grote players dit formaat ondersteunen en er ook goeie plugins zijn voor browsers.

 2. Elk begin is lastig. Maar je moet dus wel ergens beginnen. Als de gebruikers het massaal gaan willen dan komt het er ook. Maar de meeste mensen wachten af.

 3. In al die jaren dat Theora nu bestaat (het was vroeger trouwens een gesloten standaard) heb ik nog steeds geen browserplugin ontwikkeld zien worden. Het is misschien een kip/ei-probleem, maar als de voorstanders van Theora er echt werk van willen maken, zullen ze toch wat software moeten gaan bouwen.

 4. @breun Theora is gebaseerd op een gesloten codec (VP3 van on2), maar theora zelf is altijd open geweest.

  Er zijn trouwens wel een 2-tal applet (java) versies voor in de browser. Ook mplayer en nog een paar andere players bieden toch een browserplugin?

 5. Ja ok, VP3 was gesloten, maar die techniek zit wel in Theora. Awel, maakt verder niet zoveel uit.

  Er zijn volgens mij alleen mplayer plugins voor Mozilla browsers en ik was ook niet van plan om een andere browser te gaan starten om Theora streams te kunnen bekijken.

  Ik ben helemaal voor het gebruik van open standaarden, maar zoals ik al zei: het lijkt me voor het publiek nu vooral belangrijk dat gewoon zoveel mogelijk platforms/besturingssystemen ondersteund worden en niet een hele groep buiten de boot valt.

  Met een open standaard heb je het argument dat er altijd een player gebouwd kan worden voor ieder willekeurig platform, maar als er die er op dit moment nog niet is lijkt het me te vroeg om over te schakelen.

  Ik begrijp best dat het voor de omroep ook niet makkelijk is om dit goed te regelen, want volgens mij heeft elke oplossing op dit moment nog wel wat nadelen.

 6. @Breun: ik denk dat ze eens naar de BCC moeten gaan kijken.

  De issues zitten niet in de players of plugins, die zouden ze zelf kunnen ontwikkelen met behulp van de open source community. De kwestie is alleen: wanneer? Gewoon doen dus lijkt mij.

  Ogg is absoluut beter dan MP3 en MP4. Van Ogg Theora ben ik kwalitatief nog niet overtuigd, maar heb er wat weinig ervaring mee moet ik zeggen.

 7. Maurits Burgers avatar
  Maurits Burgers

  Aansluitend –
  Ik neem aan dat dit balletje aan het rollen ging doordat: (Nu.nl) De SP wil dat de publieke omroep video’s op zijn websites beschikbaar stelt in een open formaat. Nu zijn de meeste beelden alleen te bekijken met technologie van Microsoft.

  http://www.nu.nl/news/1611335/52/SP_wil_omroepvideo%27s_in_open_formaat.html

  Niet slecht van de SP.

 8. Maurits Burgers avatar
  Maurits Burgers

  Oeps, wipe that! zie nu http://www.marcoraaphorst.nl/2008/06/14/sp-eist-open-source-media/

  Ik zou mijn feeds beter chronologisch kunnen uitlezen realizeer ik me.

 9. geen probleem Maupie :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.