De zuiverende werking van het internet

Als ik ergens een lezing geef wordt mij vaak de vraag gesteld: “en wat nu als er misbruik gemaakt wordt van jouw werk?”.

Ik geloof in de zuiverende werking van internet. Als je misbruik openbaar maakt, door er bijvoorbeeld op je weblog over te schrijven, geef je het aandacht. De afgelopen jaren is dat mij een paar keer overkomen. Ik schreef er iets over op mijn blog(s), slingerde het soms nog aan op discussie fora, en meestal was de volgende dag zo’n website die misbruik maakte uit de lucht.

Eergisteren gebeurde dat weer. Lees ‘Spam je vijanden!’. Een paar uur later was de website die dacht geld te kunnen verdienen aan de content van mij en die van anderen uit de lucht.

Natuurlijk kom je niet in alle gevallen hiermee weg. Daarom ben ik ook samen met een paar zwaargewichten een stichting aan het oprichten om dit soort problemen goed te kunnen aanpakken. Ook wanneer het omgekeerde beweerd wordt: dat iemand mij gaat beschuldigen van misbruik en een claim bij mij neerlegt. Maar daarover een andere keer meer.

(CC-BY-NC-ND foto: Gìpics)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.