De Franse regering doet stom. Copyright gedoe!

Wie in Frankrijk illegaal films of muziek downloadt of aanbiedt, zal binnen niet al te lange tijd kunnen worden afgesloten van internet. De Franse regering zal een wet indienen die dit officieel gaat regelen.

(bron)

Daarvoor willen ze een nieuw overheidsorgaan starten die een pakt sluit met de entertainmentbedrijven en de internet providers. Samen zullen ze het illegale downloaden gaan bestrijden.

En die Franse regering en die entertainmentbedrijven hebben zeker niets illegaal op hun computers staan? Ik durf er een miljoen om te verwedden dat het wel zo is. Ze kunnen het wel heel hard gaan ontkennen maar het is gewoon een leugen, ze doen er zelf aan mee. Ik heb ooit een grote jongen van Universal een paar dagen meegemaakt. Die gast had alleen maar illegale software op zijn machines staan. Een uitzondering zeker? Jajaja.

Als deze wet er doorheen komt dan zullen er alleen nog maar slimmere download-systemen ontwikkeld worden. En dan vervolgens proberen ze dat weer te bestrijden en dan komt er weer iets nieuws, en dan weer iets anders. En dan… besluiten ze toch maar die oude copyrightwet aan te passen omdat alles op internet immers een kopie is. Dat de kopie het origineel blijkt te zijn. En dat ze niet te onderscheiden van elkaar.

Is de internet community krachtiger dan wat wetten ons voorschrijven? Zeker weten. Zelfs krachtiger dan dat wat veel commerciële bedrijven kunnen afdwingen. De macht is aan het volk, en niet anders. Als het volk het niet wil, dan komt het er ook niet. De Franse burgers zullen zeker in actie komen. En moeten komen!

(CC-BY-SA foto: openDemocracy) (bedankt Rutger Muller!)


Reacties

8 reacties op “De Franse regering doet stom. Copyright gedoe!”

 1. Zie toevallig dat er vorig jaar ook al over bericht is door Karl Fogel @ http://www.questioncopyright.org/france-decides-not-to-use-the-internet

  mooi dat plaatje erbij :)

  Het klinkt allemaal te absurd voor woorden, ik ga het zo eens allemaal goed lezen.

 2. @Rutger: ook een goeie link. We moeten in het verzet!

 3. eindelijk eens een overheid die wat wil ondernemen tegen illegale praktijken. en dat iemand zelf illegale dingen op zijn pc heeft (van universal) wil nog niet zeggen dat zo iemand er blij mee is als het flink wordt aangepakt. ikzelf zit ook in de bussines en juich het toe als het aangepakt wordt, en ja ook ik heb enkele downlads op mijn pc staan, als het echt een probleem wordt vind ik het ook helemaal niet erg om niets meer te downloaden, maar aan mij hebben ze niets, het gaat om de personen die tientallen cd’s en films downloaden en ook vinden het recht er toe hebben om anderen van hun brood en artiestieken eigendommen te beroven. Ik hoop nog eens zo iemand tegen te komen en dat-ie bijvoorbeeld in een kledingzaak werkt, zal ik eens een aantal spijkerbroeken gratis meenemen :)

 4. Hoi Arie.

  Hoe zit jij in de business dan en wat zijn jullie plannen om het internet effectiever in te zetten als verkoopmedium?

  Een onderzoek van British Music Rights heeft aangetoond dat 99% van de jongeren voor het grootste deel illegale muziek op hun mp3-speler heeft staan: http://www.bmr.org/page/press-release-29 80% van de onderzochten ziet een legaal file-sharing systeem zitten, en 60% zou bij het bestaan van zo’n systeem alsnog CD’s kopen. Delen heeft een promotionele werking, of ben je het daar niet mee eens?

  Ik download zo nu en dan films, maar ga toch nog altijd net zoveel naar de bioscoop en koop nog net zoveel DVD’s. Misschien wel meer, wie zal het zeggen. Het verband tussen sharen en verkopen is nooit aangetoond. Effect P2P op legale muziekverkoop statistisch nul: http://webwereld.nl/articles/45030/-effect-p2p-op-legale-muziekverkoop-statistisch-nul-.html

  En vertel me eens hoeveel verdient een GEMDIDDELDE artiest aan royalties bij jullie, en hoeveel platen moet hij daarvoor verkopen? Ik ben echt benieuwd.

  Groetjes,
  Rutger

 5. @Arie: ik vind die vergelijking met het stellen van goederen niet kloppen. Als je iets downloadt neem je niets weg er is hooguit een verlies aan inkomsten (de vraag blijft of de consument het zou willen kopen, een download kan heel tijdelijk zijn als de muziek niet de moeite waard is). Downloaden is dus niet gelijk aan stelen. Vroeger met de radio namen mensen liedjes op cassettebandjes op. Was dat ook stelen? Nemen we dan iets weg zodat het voor anderen niet meer beschikbaar is? Nee, digitaal downloaden is geen jatten, de voorraad neemt niet af. Downloaden is kopiëren. En downloaden moet gezien worden als een middel ter promotie, want als men de muziek niet kent, hoe kan iemand dan inschatten of het de moeite waard is?

 6. Hadden we op het cassettebandje niet een extra heffing voor de BUMA?
  En zit deze nu ook niet op blanco cd’s/dvd’s?

 7. motorpunk avatar
  motorpunk

  Maar blanco cd’s/dvd’s verkopen voor geen meter meer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.