Final Cut is cut!

Sommige programma’s werken zo op een vooroorlogse manier, onwaarschijnlijk!

Ik gebruik al jaren Ableton Live voor al mijn audio editing. Het speelt vrijwel alle formaten af en alles kun je real-time uitvoeren. Niets renderen en wachten zoals met dat ProTools, nee gewoon werken.

Apple Final Cut is een video-editor waar alle professionals bij zweren. Dat zal wel. Mijn collega’s zweren ook bij ProTools en ik niet! Zelfs iMovie werkt real-time terwijl ik bij Final Cut altijd alles eerst moet renderen om geen gehik en gestotter te zien bij het previewen van mijn video. Het programma ziet er uit alsof het voor Windows 95 gemaakt is. Ik heb de Express versie, ooit gekocht bij mijn MacBook Pro.

Het allersnelste programma om video mee te editen is voor mij met afstand Ableton Live. En dat terwijl het er niet eens voor bedoeld is! Als ik er een AVI in slinger en ik speel het fullscreen af dan kan ik er zelfs nog krankzinnig complexe audio kanalen naast zetten. Meedere video-kanalen? Geen probleem. Of een paar JPG’s voor wat teksten er tussendoor, voor de credits enzo? Ook geen probleem. Ik kan alles in Live bewerken. Heel gaaf. Ok, ik kan geen overgangen doen, heb geen video-filters tot mijn beschikking, ik kan alleen maar hard knippen, maar Live speelt alles zo soepel af, wat een genot! Dit in tegenstelling tot Final Cut die net eens een AVI soepel kan afspelen zonder eerst door de converstiemolen gehaald te zijn. Van Final Cut zijn mensen weer gaan roken. Dat idee.

De toekomst zit natuurlijk in nog veel handigere programma’s. Die worden nu al voor de iPad enzo ontwikkeld. Heel intuïtief kun je dan met 2 vingers in je neus even poepsnel een HD-video monteren. En met 1 klik staat ‘ie op Vimeo. Dat is wat we willen. Tenminste, wat ik wil. Een programma zonder al dat gecut.


Reacties

4 reacties op “Final Cut is cut!”

  1. Heb Abelton Live Lite bij mijn Projectmix gekregen. Eens kijken of dat voor mijn video werkt :0) Thanx voor de tip Marco

  2. Heb net mijn versie van Abelton Live Light weggegeven bij mijn oude Fast Track Pro (volgens mij) :0(

  3. Je kunt een demo downloaden bij Ableton op de site.

    Ik gebruik het voor scores enzo maar render er dan altijd video bij zodat klant weet hoe ik het precies bedoel. Vooral met sample-rate verschillen en codec gedoe heb ik soms de raarste dingen gezien.

    Wat dat betreft: het mag allemaal wel een stuk simpeler in de toekomst :)

  4. Zat net te kijken op de site. Ga het gewoon proberen. Kan ik ook lekker op mijn Mac werken. Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.