Spear: kleien met geluid

Een poos geleden schreef ik over Melodyne 2. En dat het een ware revolutie is.

Maar er is een tool die op hetzelfde principe gebaseerd is, Spear. En het is gratis! Hoewel Melodyne uitgaat van muzieknoten, gaat Spear meer uit van frequenties. Dus het aanpassen van een melodie zal in Melodyne eenvoudiger kunnen, maar het aanpassen van bijvoorbeeld de boventonen van een gitaar, kan in Spear op een vrij eenvoudige manier. Beide tools zijn revolutionair!

Via Spear kun je een muziekbestand gaan vertragen in de tijd zonder dat de toonhoogte aangepast wordt. Ook kun je frequenties gaan wijzigen, verlagen of verhogen, de sterkte aanpassen. Je kunt echt in het geluid kruipen. Het werkt alleen echt goed op mono bestanden (Spear zal tijdens het importeren een stereo bestand omzetten naar mono, maar dat kun je beter via het bronbestand beter zelf converteren). Na het importeren in Spear hoor je wel wat kleine bijgeluiden, maar dat valt mij eigenlijk nog heel erg mee. De mogelijkheden van het programma gaan heel ver.

Een regelrechte aanrader!

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muzikale podcast VERVORMER.

En luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

6 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.