Fluke: Ogg en FLAC afspelen binnen iTunes

Ik heb het diverse Apple experts gevraagd, niemand wist het antwoord. Ogg en FLAC bestanden via iTunes afspelen zou onmogelijk zijn onder OSX.

Even kort door de bocht: Ogg is de tegenhanger van MP3 maar klinkt veel beter en is een open source formaat. FLAC is de tegenhanger van WAV/AIF, klinkt bit voor bit exact gelijk aan deze formaten, maar zorgt voor aanzienlijke compressie richting de 50%. Ook FLAC is open source.

Eigenlijk zou Apple Ogg en FLAC in iTunes moeten ondersteunen. Daarom heb ik dan ook dit formulier ingevuld. En ja, doe jij dat ook maar! Kost een minuutje.

Maar goeds om een lang verhaal de nek om te draaien: er bestaat gelukkig WEL een goeie applicatie om Ogg en FLAC naar iTunes te importeren. Fluke heet het. En Raaphorst weet het :-)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

10 reacties

 1. hela,

  ik ben geen apple expert, maar:

  flac is niet een tegenhanger van WAV/AIF. flac is een losless audio codec net als sommige andere formaten (ape of apples losless audio codec). die moeten “realtime” gedecodeerd worden net als mp3 en ogg. wav en aiff hebben dat niet (even los van de pcm-encoding).

  Set OggS.app maakt het ook mogelijk om flac en ogg af te spelen in itunes. google maar even.

  Heb jij al gespeeld met dat SPEAR waar je onlangs over schreef ? Ben benieuwd…
  Zelf nog geen tijd gehad…

  Arnoud

 2. @arnoud: eens, FLAC is non-lossy en WAF/AIF werkt zonder compressie. Maar de compressie is algoritmisch, een geluidskaart zou het dus kunnen ondersteunen zonder problemen. Ik vraag me af of het overhead oplevert ten opzichte van codecs voor WAV/AIF, misschien vrijwel niet.

  Fluke is op OggS.app gebaseerd, maar werkt dus eenvoudiger.

  Spear: Nog niet veel mee gedaan.

 3. ja dat moet kunnen maar dat is leuk voor afspelen van stereo files. op het moment dat je een multitrack programma gaat gebruiken denk ik dat je toch echt in de problemen gaat komen, de komende jaren althans.

  heb net even een kwartiertje gespeeld met spear. het is simpel en doeltreffend maar de interface is niet muzikaal. niet academisch maar ook weinig uitnodigend voor muzikale ingrepen. wel een fijne tool om rotzooi op te ruimen in opnames, klikjes en popjes zijn weg met twee klik jes. postproductie tool dus. het blijft wachten op een productie versie die muzikaler is… geduld arnoud geduld…

 4. @around: weet eigenlijk niet of Ableton een WAV of AIF maakt van een FLAC file, dacht het niet. De overhead zou super laag moeten zijn.

  Ja, Spear is niet zozeer muzikaal, wel een goeie aanvulling op Melodyne. Methode ongeveer hetzelfde, maar voor ander doel: geluid versus zuivere noten.

 5. @ferrie: ja, blijft een beetje vreemd. Maar goeds, als iedereen het formulier invult dan komt het er misschien van. FLAC is te gek maar wil natuurlijk haar eigen AAC promoten. Ik zeg: en-en!

 6. Ik heb net met fluke mijn flac. bestanden overgezet, nu klinkt het in mijn i-tunes veel minder goed dan in mijn vlc speler. Zelfs mp3’s klinken nog beter.

  WAT NU?

  De meesten ‘mensen/experts’ beweren dat lossless beter is dan mp3 en dat het verschil makkelijk te horen is, ik ben bezig zoveel mogelijk muziek nu in lossless of wav. te verkrijgen…maar dit werkt niet motiverend!!!

 7. @marja: in welk opzicht klinkt het slechter? FLAC klinkt net zo goed als aif/wav, er is geen verschil. Wat wel een factor is: VLC Player past het volume drastisch aan, alles klinkt harder, wat misschien de suggestie van ‘beter klinken’ wekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.