Via spraakdienst Twitteren in Egypte?

Bij de Volkskrant (bron) lees ik:

Internetbedrijf Google heeft een dienst gelanceerd die ervoor zorgt dat mensen in Egypte gebruik kunnen blijven maken van microblog Twitter, door middel van een voicemail achter te laten.

(…)

De Egyptenaren kunnen een boodschap inspreken op één van de internationale telefoonnummers die Google beschikbaar heeft gesteld. Deze audioboodschap wordt omgezet in een tekstbericht dat op de website van Twitter wordt geplaatst met de hashtag #Egypt.

De overheid, ook hier in Nederland, kan heel eenvoudig websites laten filteren. Je ziet het in Egypte opnieuw. Twitter en Facebook zijn het slachtoffer.

Punt is: de overheid kan alles filteren. En dus ook de telefoon. Dus ik vraag me af …

Decentraal is een must

Wat de oplossing is? Ik heb het vaker gezegd: decentrale systemen. Heel veel kleintjes die met elkaar kunnen communiceren. Twitter zou dat ook kunnen doen, maar doet het (nog) niet en maakt gebruik van een groot netwerk dat op haar eigen domeinen draait. Dat is bijzonder kwetsbaar.

In 2011 ingegeven door de rampen van 11 september hebben we de doorbraak van de blogs gezien. Blogs zijn decentraal en daardoor heel lastig te blocken. De meest gebruikte blogtool in die tijd was Blogger – je kunt zeggen dat zij ‘dankzij’ 11 september zijn doorgebroken – en hooguit die tool zou je als overheid kunnen filteren/blocken zodat de burgers niet meer kunnen publiceren. Heden ten dage draaien we vrijwel allemaal een WordPress installatie bij een onafhankelijke hostingprovider en ja, ook dat is te filteren/blocken, maar dat zijn er wel enorm veel. Bovendien zijn blogs heel simpel te verhuizen naar een andere plek waar het wel veilig is. En dankzij RSS en backup kun je jezelf ook minder kwestbaar maken.

Blogs worden net zo ‘live’ als Twitter

Blogs zijn er voor de verdieping en Twitter is er voor de snelle updates. En helaas ook veel kwetsbaarder dan blogs. Ik hoop al jaren dat Twitter haar microblogdienst decentraal gaat maken. Tegelijkertijd krijgen blogs vast en zeker ook eenzelfde techniek waarmee ze net zo snel als Twitter worden. Twitter maakt gebruik van de push-techniek (als er nieuws is, zie je het gelijk) en blogs van pull-technieken (het nieuws zie je pas als je het ophaalt, net zoals met email).


Reacties

Eén reactie op “Via spraakdienst Twitteren in Egypte?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.