in samenraapsel

Even een kroontjespen zoeken…

Aanstaande woensdag ga ik tekenen. Ik treed toe als bestuurslid van Stichting Copyright & Nieuwe Media. De stichting heeft ten doel de belangen van internetters te behartigen.

Klinkt goed, niet waar?

Update: link aangepast, www.stichtingcopyrightennieuwemedia.nl is een feit


Je doet me een groot plezier door naar mijn muziek te luisteren.


Voor een kleine donatie via IDEAL zodat ik mijn werk onafhankelijk kan blijven doen, klik hier. Alvast bedankt!


Wil je mijn blogposts per e-mail of middels een feedreader ontvangen? Abonneer je dan HIER.

42 reacties

 1. Ja, klinkt zeker goed. Echt top dat jullie dit project hebben opgezet! Ben benieuwd hoe de stichting zich gaat manifesteren.

 2. Alvast gefeliciteerd.
  Krijgen we nog info over hoe en wat en voor wat voor dingen we eventueel bij de vereniging terecht kunnen moet je er lid van zijn enz enz

 3. Gefeliciteerd en heel veel succes!

 4. Proficiat Marco. Hou ons op de hoogte.

 5. Cool man. Keep up the good work!

 6. Sounds great. I am sure you will help do good in that position.

 7. Geweldig goed initiatief. Hier is een grote behoefte aan. Krachten bundelen!.
  Er is inderdaad heel wat te doen op dit vlak.

 8. Gefeliciteerd. Ik ben een groot voorstander van dergelijk initiatieven. Samen sta je nu eenmaal een stuk sterker.

 9. …De stichting heeft ten doel de belangen van internetters te behartigen….???
  Alle internetters?
  Dat zijn dan een heleboel belangen.
  En heel verschillende belangen.
  Begin alvast maar met vergaderen, want daar blinken ‘stichtingen’ in uit..
  Succes! (onverzekerd weliswaar)

 10. Gefeliciteerd vandaag met de officiële oprichting van de stichting!

 11. Interessant initiatief! Ga ik zeker in de gaten houden ;)

 12. Ik ben even bij de Stichting gaan kijken en nou vroeg ik me af, wat ben je van plan voor de geclaimde internetter te betekenen? Nu lees ik:
  “Toegevoegde waarde: Creatief. Vanuit passie in staat om nieuwe wegen te verkennen binnen de creatieve sector. Niet bang om buiten de bestaande patronen te denken. Wordt door gevoel in vertrouwen gedreven.”
  en
  “Missie: Mooie creatieve projecten doen die weer nieuwe mogelijkheden scheppen voor anderen op basis van een vrijer copyright.”

  Dat ansich klinkt heel erg mooi maar ben je al lang en breed mee bezig. Zie niet in hoe dat de internetter gaat helpen die tegen auteursrechten en claimers oploopt.

 13. Tja, ik ben in de veronderstelling dat oprichters van een Stichting vol idealen en een helpdeskfuntie, in hun profiel aangeven wat zij voor de burger willen betekenen.

  Maar goed, afgezien daarvan. Stel je hebt een claim en dreiging van een rechtzaak in je nek. Je gaat richting de Stichting waar nog niet al teveel te vinden is en vraagt dan maar de akte van oprichting op. Dan lees je:
  Artikel 2
  1. De stichting heeft ten doel:
  a. het behartigen van belangen van internetters, waaronder met name
  begrepen het promoten en beschermen van wettelijke uitzonderingen
  op het auteursrecht en portretrecht, alsmede het streven naar gepaste
  wetgeving teneinde de vrije meningsuiting en de free flow of
  information op internet te beschermen en te stimuleren.
  b. het behartigen van belangen van digitale burgerrechten,
  en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband
  houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
  2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
  a. het geven van voorlichting, bevorderen van bewustwording, verzamelen
  van kennis, het opstellen van een gedragscode;
  b. het inrichten van een helpdesk, en het instellen van een commissie die
  kan bemiddelen bij conflicten;
  c. Het zoeken van publiciteit ten aanzien van het doel van de stichting;

  En dan? Ben je een stuk wijzer en weet je wat je moet gaan doen? Voel je je onnoemelijk geholpen en kan met gerust hart gaan slapen?

  Sorry voor mijn sarcasme maar mij ontgaat de helpdeskfunctie geheel op het moment. Jullie melden verder nog dat de rechtzaken op vingers van een hand te tellen zijn. Eigenaardig, bij Lucas Was Hier hebben zich er al elf gemeld die nu gaande zijn. Dat is buiten de mensen die zich melden en besluiten onder een hoop intimidatie een schikking te treffen.

  Maar nogmaals de vraag, wat denk je als bestuurslid voor de internetter te gaan betekenen dan?

 14. Cinner, dat zie je verkeerd. Je hebt hier te maken met belangrijke mensen die goed voor de internetter zijn. Mensen die creatief zijn en buiten de geëffende paden denken. Visionairs, charismatische iconen. Je hebt dus te maken met een initiatief dat je gewoon niet snapt. Dan moet je geen kritische vragen gaan stellen, want dan kom je dom en zeikerig over. De meute hierboven begrijpt het veel beter, die zijn gewend te Flickeren en te netwerken. Die moet roepen:

  Marco! MAN! Geweldig initiatief! Daar is behoefte aan. GOZER! Gefeliciteerd, jij wordt een hele grote.

  En zo is het maar net.

  proest

 15. @Marco: Nu geef je een verwijzing naar een persbericht waar niets meer in staat dan op de site al bekend gemaakt is. Mijn gerichte vraag blijft onbeantwoord. Moet ik nou concluderen dat Robert gelijk heeft?

 16. @CiNNeR: denk nou eens na. Denk je dat ik hier nog op ga reageren? Wil je dat ik Robert’s cynisme ga beamen? Kom op zeg!

 17. Feit is en blijft dat ondanks goede voornemens enerzijds en cynisme anderzijds er zowel via de oprichtingsakte als via het persbericht totaal geen duidelijk beeld wordt geschapen wat de consument (de blogger) wel of niet kan verwachten.
  Zo’n 7 maanden nadat de ning is opgericht, is men qua hulpverlening niet verder gekomen.
  En ondertussen blijven de “Swordstone’s” zich doodlachen.
  Daar heb ik iets op tegen.

 18. Nou, Marco, je zou op zijn minst op mijn cynisme in kunnen gaan. Hoewel ik in columns graag het stijlfiguur van de overdrijving gebruik is de inhoud niet meer of minder dan een sterke observatie. Waarbij ik me overigens afvraag of je echt denkt dat mensen dom zijn. Immers, ik heb alle info voor mijn stukje van die website gehaald. En nu lees ik in het persbericht dat die pas in augustus live gaat. Je verwijst er nota bene hierboven naar.

  Doe eens alsof je een echt bestuurslid bent en ga eens op mijn kritiek in.

 19. Ik wil best wel reageren op de kritische vragen hoor:

  We hebben ervoor gekozen ons als een serieuze organisatie neer te zetten en daarbij behoort nu eenmaal een “ouderwets herkenbare samenwerkingsvorm, de Stichting”. We willen immers ook een aanspreekpunt worden van de “gevestigde orde” en daartoe zet je eerst formele stappen, met veel wollige taal in de vorm van statuten, die je weer zo ruim mogelijk kiest om veel speelruimte te hebben in het verdere traject.

  Nu de formele stappen gezet zijn gaan we een sociaal netwerk neerzetten met nieuwe software en dat kost ons gewoon een beetje tijd, want we “doen het met enthousiasme, maar wel erbij…”.

  Dat impliceert ook dat we de komende tijd alle individuele ideeën van het bestuur gaan uitwerken, want iedereen zit bij ons vanuit een eigen discipline.

  Maar we weten wel wat bloggers in problemen in de zeer nabije toekomst aan ons hebben:
  -een wizard die je helpt je (rechts) positie te bepalen als iemand je aanspreekt om (vermeend) schending van de auteurs rechten…
  -een eerste lijns advies van een gespecialiseerde jurist, zodat je kunt bepalen of je moet schikken of een rechtzaak gaan beginnen…
  -een collectief van gespecialiseerde advocaten op dit terrein, waaruit je er eentje kunt kiezen om je in de rechtsgang te helpen ( nog niet gratis, maar we gaan in gesprek met de rechtsbijstand verzekeraars)
  -een overzicht met de gevoerde zaken en uitspraken

  En nog veel meer, zoals het starten van een lobby en het geven van voorlichting.

  Heus, we zijn een serieuze club en geef ons aub wat tijd om onze fundamenten degelijk neer te zetten.

  Wordt vervolgd!

 20. Het klinkt mooi.
  Ik wacht en kijk zoals gewoonlijk uit naar de dingen die komen gaan..

 21. Het heeft even geduurd, maar eindelijk hebben ook MaFLoDDeR (het citroentje met daglicht tekort) en De Zwarte Engel (‘de hele wereld is links en tegen mij, broehoe snik huil zuig’) je site gevonden.

  Als je er niet uitkomt, dan vind je hier the LART manpage:
  http://www.bofh.net/man/lart.1m.html

  Met niet-reageren kom je ook een heel eind. In elk geval verspil je dan je energie niet aan trollen. Trollen komen altijd af op serieuze initiatieven.

 22. @Ronald
  Dat is een helder antwoord dat verwachtingen schept. Een antwoord ook waaruit blijkt dat er in de stichting lieden zitten die wel degelijk kunnen communiceren. Je zou verwachten dat mensen die zich opwerpen als internet-experts weten dat open en heldere communicatie in de virtuele wereld voor overleven staat en zwijgen of onduidelijke toezeggingen tot een zekere dood leiden. Maar dit terzijde.

  Waarom dat heldere antwoord van jou niet op de website staat is mij een raadsel. Dat zou veel onduidelijkheid voorkomen, vooral omdat de leden van de stichting steeds doorverwijzen naar die ‘wollige taal’ van de statuten. Haal die site uit de lucht tot die echt klaar is en maak een enkele pagina met jouw tekst. Geef duidelijk aan dat de fundamenten er wel zijn, maar dat er nog geen gebouw is.

  De actiepunten die je noemt zijn goede. Ben benieuwd of ze er komen. Vooral het goedkope juridische advies zou een geschenk uit de hemel zijn voor veel mensen. Ik heb contact met elf sites die door Swordstone zijn benaderd en voor een aantal mensen is de voornaamste reden om te schikken te kosten voor een advocaat. Die betalen liever duizend euro, omdat ze dat voor een advocaat ook kwijt zijn. Zelf ben ik niet van het schikken als ik gelijk heb, al moet ik aan de bedelstaf, maar het geld is beter te besteden.

  De materie rond het auteursrecht is zo lastig niet, en dat is makkelijk uit te leggen zoals Engelfriet dat op zijn site deed. De alternatieven zijn ook voor handen in de vorm van rechten vrije foto’s en citaten. Ik vraag me af of de problemen rond de claims van Swordstone makkelijk in een wizard zijn te vatten. De man eist nogal wat en sleept daar de halve wereld bij. Door de juridische niet relevante bomen is het bos wat er toe doet niet te zien. Maar goed, ik ben benieuwd.

 23. @Bartels
  Jammer nou, dat ik net aan een serieus antwoord bezig ben en dat jij daar ietwat mee voor joker staat door jezelf te profileren als een troll. Trollen voegen namelijk zuigende non-informatie toe aan een discussie. Zeg zelf: voegt iemand Ma Flodder noemen iets toe? Voegt het iets toe dat ik rechts ben? Hoe je daar op komt is een raadsel want het is een publiek geheim dat ik SP heb gestemd.

  Overigens heb ik deze site allang gevonden, staat gewoon in mijn RSS-feed. Ik noemde Raaphorst ook in een van mijn stukjes: http://www.lucaswashier.nl/?p=5879

  Nog meer te trollen?

 24. @Ronald: Dankjewel, inderdaad een heel helder antwoord. Net als Robert vraag ik me wel af waarom je niet iets dergelijks op de site hebt geplaatst. Misschien alsnog? Dat zou een hoop duidelijkheid scheppen voor de mensen die nu reeds in de problemen zitten met claimers én in mijn ogen meer aanmoedigen het contactformulier in te vullen.

  @Marco: Nee, ik verwacht niet dat je iemand’s cynisme gaat beamen. Vandaar mijn verbaasde vraag. Than again, ik verwacht ook niet dat je je eigen reacties edit om mij daarna voor gek te gaan verslijten.

  Ik verwacht wel dat je gewoon antwoord kan geven op een zeer normale vraag. Je kondigd toch zeker zelf aan bestuurslid van een Stichting te worden? En op de vraag wat je daarin wil gaan betekenen krijg ik twee ontwijkende, niets zeggende antwoorden en een eindconclusie dat ik niet nadenk.

  Het is frappant hoe dat steeds de reactie is op simpele vragen, op Ronald van den Hoff na. En dat voor een groep mensen die verstand zegt te hebben van communicatie en internet. Verbijsterend.

 25. Dames en Heren: ik ben blij dat we blijkbaar met deze Stichting een diepe emotie raken. We zijn er blijkbaar niet voor niets…:-)
  @Robert:
  die wizard zal nooit alles afdekken, maar is een eerste handige stap om, waar mogelijk, de zorg en dreiging die mensen voelen weg te halen of ze ervan te overtuigen dat ze de claim echt serieus moeten nemen…
  Ook het aan de kaak stellen(publiek) van de praktijken van allerlei opportunisten kan alleen maar helpen.
  Nogmaals: voorkomen is beter dan genezen, dus ook voorlichting, praktijk cases en kennis, alsmede de invloedsfeer van nieuwe wetgeving van het individu op internet vergroten door gezamenlijk, vanuit een stichting, op te treden richting politiek.

  Jammer dat we off topic raken: we hadden afgesproken dat Petra en ikzelf het woord zouden voeren, dus verwijt Marco aub ff niks. Ik ben heel blij met zijn bijdragen vanuit de invalshoek van de muziek- en omroep wereld tot nu toe…

  Nogmaals voor de goede orde: er wordt momenteel hard gewerkt aan de site en aanverwante artikelen, daar hebben we de maand augustus gewoon nog voor nodig. De huidige website, http://cnm.mindz.com/ , is niet meer dan een digitaal visitekaartje…

 26. De zin waarin ik Robert bedankte voor zijn reactie heb ik weggehaald. Omdat Robert cynisch was en ik dat niet direct opmerkte. De rest staat er nog gewoon ongewijzigd, zoals ik bij alle comments doe.

  De reactie van Ronald is afdoende voor dit moment. Zie het persbericht: hij en Petra zijn daarin het aanspreekpunt. De rest zal later duidelijk worden.

 27. Niet jokken, Marco. Het woord cynisme heb je nooit weggehaald, dat is het enige dat je hebt laten staan.

 28. @Robert: dat zeg ik ook niet. Ik merkte jouw cynisme niet op en verwijderde daarom mijn bedankt-reactie. Dat is alles.

 29. @Marco
  Laten we er maar over ophouden, voor het nog gênanter wordt.

 30. @Ronald
  Doe die Raaphorst eens een draai om de oren geven dan. Die zit hier een beetje te draaien en keren als was hij Wouter Bos tijdens het vrijdagmiddag-overleg. En je weet wat dat betekent voor de PvdA.

  Voor de rest hebben we alles al gezegd, me dunkt.

 31. @Robert:
  Ik maak me wel druk over Marco, misschien wil jij dan Wouter Bos, JP en Rouvoet namens mij een draai om hun oren geven. Bedankt alvast.
  Maar over onze Stichting zijn we nu inderdaad wel klaar dunkt me, nogmaals, bedankt voor de reacties!

 32. Maak je geen zorgen, die drie geef ik wekelijks een virtuele draai om de oren.

  Zo snel als je die wizard online hebt zal ik hem eens toetsen aan een praktijkvoorbeeld: Engel vs. Swordstone. Ik ben benieuwd.

Reacties niet toegestaan.