(deze blogpost is ook gepubliceerd op Podpraat)

Podpraat #143 – lang leve de solo podcasters!

De podcast is de avant-garde van de audiowereld. Het kan alle vormen van audio aan: gevonden geluiden, gesprekken tussen mensen, audio quotes, muziek, sounddesign, natuurgeluiden, machinegeluiden en ga zo nog maar een poosje door. Deze audio kun je vervolgens samenvoegen, vervormen, opknippen, timestretchen, filteren, enzovoorts.

Doe’s gek!

Zolang het audio is waar ik me op kan abonneren vind ik het een podcast. En juist de grenzen daarvan opzoeken is leuk en noodzakelijk.


Solo podcasters

Een gaaf artikel over het in je uppie podcasten. Over het geploeter omdat je alles zelf moet doen. Het is iets dat ik juist te gek vind. Het is zwaar maar ik kan wel alles lekker anarchistisch zelf bepalen. En wat dat betreft lijkt wat podcasters doen op wat schrijvers doen. Eenzame opsluiting om in een hogere staat van aandacht te komen. Wat wil een mens nog meer?

VPRO Gids: Backspace

In Backspace nemen Cecile Elffers en Elja Looijestijn van VPRO Gids je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

VPRO Gids: Backspace

Een eerste teaser staat inmiddels online.

En nu we het toch over de VPRO hebben: Ik stuitte onlangs op een interview met Tim Howard (van Reply All) voor de VPRO Gids dat ten tijden van het Podcastfestival is afgenomen. Had ik ff gemist.

NPO Ombudsman podcast

In episodes van maximaal twintig minuten hoor je meer over een klacht of actueel journalistiek onderwerp. Ik praat met makers, vraag experts om commentaar en discussieer met ombudsmannen bij andere media.

NPO Ombudsman podcast

Spotify Podcasting Jaarverslag

Voor wie een podcast heeft die ook op Spotify beschikbaar is evert Spotify een fraai ogend jaaroverzicht ‘Wrapped 2019’ net zoals Spotify dat voor artiesten ook Spotify doet.

Elke dag Podnews

Mijn collega uit Australië maakt elke dag een podcast voor het podcast nieuws:

En pik dan op Podnews ook even dit artikel mee: How to use commercial music in your podcast.

Ik word vaak gevraagd om iets over muziekrechten te vertellen. Maar eigenlijk moet ik precies hetzelfde antwoord geven als Podnews wanneer me de vraag wordt gesteld “kun je muziek in een podcast gebruiken?” Het antwoord luidt: NEE!

En nee die podcastregeling van de BUMA slaat ook he-le-maal nergens op. Het dekt namelijk ALLEEN de rechten van muziekcomposnist(en) en tekstdichter(s) af en NIET de opnamerechten. Bovendien dekt de regeling SLECHTS het Nederlandse grondgebied af, terwijl jouw podcast WERELDWIJD beluisterd wordt. De BUMA is natuurlijk wel blij met dat geld, daar niet van…

De enige uitzondering die ik wil maken op een felle “NEE!” is wanneer je muziek als audioquotes inzet. Zoals ik met mijn VERVORMER doe 😜

Poenverdienen met podcasts

Ik stuitte op dit aardige artikel hoe je als podcastmaker je money maker kunt shaken, met name door op te roepen voor 1-op-1 donaties op incidentele en reguliere basis:

How “Tip Jars” Can Tip the Balance for Podcast Creators

Foley

Ben je bekend met de term Foley? Het werd ook al eeuwen geleden in hoorspelen toegepast. De welbekende grindbak op tafel met een microfoon erbij bijvoorbeeld. Middels Foley boots je natuurlijk klinkende geluiden na.

Op het Spotify blog een interessant artikel daarover:

How Foley Can Enrich Your Podcast’s Soundscape

Het interessante van Foley is dat je de geluiden helemaal naar je hand kunt zetten. Je kunt natuurlijk zelf natuurlijke geluiden gaan opnemen of geluiden kopen maar meestal zijn ze niet perfect, passen ze niet goed bij het verhaal. Gelukkig kun je tegenwoordig met editing-software elk nanodeeltje alsnog veranderen, tenminste als je het geduld ervoor kunt opbrengen (ondergetekende steekt zijn vinger op).

“Start doing it!”

Op de Guardian is een prikkelend artikel te lezen: Podcasting refreshes the parts that radio cannot reach – but for how much longer? Met als subline: Fifteen years after its invention, the medium with ‘higher cognitive bandwidth’ is falling prey to corporate interests. Maar sluit af met deze mooie quote van Dave Winer over bloggen (wat 100% aanverwant is aan podcasting wat mij betreft qua ethiek):

The conclusion I came to was: forget about starting a business. When I started blogging, the last thing I was thinking about was how am I going to turn this into a business. I just found it interesting, then found it fascinating, then decided to just go with the flow – to keep doing it and see where it led. The only way to find out is to start doing it.

Het eerste podcastbier van Nederland

VandeStreek bier en Man Man Man, de Podcast slaan de handen ineen en brengen de Man Man Mango uit. Een slim verdienmodel! Of het een beetje te zuipen is, blijft de hamvraag.

Verse afleveringen voor VERVORMER

Aanstaande maandag komt er een nieuwe aflevering van mijn podcast VERVORMER online die ‘Een aanraking op afstand’ gaat heten. En dan heb ik nog iets in petto voor VERVORMER dit jaar maar dat vertel ik een volgende keer wel.

Tot zover. De mazzel!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.