Fotografen opgelet: tweak Firefox3 nu!

trio muziek

Het viel me al een tijdje op dat er een behoorlijk kleurverschil zit tussen de foto’s die ik via bv iPhoto bekeek en de versies van Flickr via de Firefox3 browser. Vandaag kwam ik er eigenlijk bij toeval achter dat Safari WEL de juiste kleuren toont. Que?

Googlen bood antwoord. Check deze foto maar eens en lees het commentaar.

Waar het simpelweg op neerkomt is dat Safari kleurenprofielen ondersteunt en Firefox standaard niet. Het overnemen van het kleurenprofiel moet je zelf activeren in Firefox 3. Gelukkig gaat dat heel simpel:

 • open about:config in de adresbalk
 • zoek naar ‘gfx.color_management.enabled’ in dit configuratiescherm van Firefox 3
 • dubbelklik op die regel zodat het geactiveerd wordt (enabled)

Zo, nu kun je voortaan in Firefox3 foto’s precies zo bekijken zoals ze door de fotograaf bedoeld zijn.


Reacties

14 reacties op “Fotografen opgelet: tweak Firefox3 nu!”

 1. Rutger avatar

  Volgensmij is het nu allemaal goed, heb je zelf ook een foto waar ik het even kan testen dan :-)

 2. Je kunt het op bovenstaande foto testen. Open hem in FF3 en Safari en vergelijk. Het verschil is megagroot.

 3. Verrek, nooit geweten dat je zo instellingen kon veranderen in Firefox!

 4. Ik vind bovenstaande foto anders best aardig ;-)

 5. Audringje avatar
  Audringje

  You’re my hero! Ik was doodongelukkig over de kleuren in FF3. Bedankt!

 6. verdorie, zien die 3 er plots aantrekkelijk uit …

 7. *fluistert* firefox sucks

  ; )

 8. @inge: we gaan over feiten niet discussiëren! :-p

 9. Conno van Wijk avatar
  Conno van Wijk

  Goeie tip. Ik klaar d’r enorm van op! ;-)

 10. Werkt alleen als er een ingebed kleurprofiel in de foto zit, en de meeste foto’s op het web hebben dat niet. Ik heb gewoon mijn monitor gekalibreerd met zo’n apparaatje wat een ICC kleurprofiel wegschrijft. Zo’n profile kan Windows of whatever dan gewoon inladen tijdens de start. Op die manier is alles gekalibreerd, niet alleen wat foto’s op het web. En ik vraag me af of een ingebed kleurprofiel per foto zo geen roet in het eten gaat gooien. Vooralsnog ziet het er hier allemaal beter uit als ik die color management var juist uitzet, heb dan een lager contrast. Dus maar goed dat Firefox deze functie per default uit heeft staan.

 11. @Max: waarom zou een kleurprofiel roet in het eten gooien? De meeste editors maken er gebruik van en laat je hier een standaard RGB profiel op los (zoals Firefox dus standaard doet) dan klopt het niet meer. iPhoto, Photoshop. Lightroom etc. werken allemaal met kleurprofielen.

  Kortom; ik denk dat als jij het kleurprofiel juist uitzet in de browser je andere kleuren te zien krijgt dan zoals de fotograaf ze bedoelt. Lijkt mij dus niet slim.

 12. Ja dat zie ik toch anders. Wanneer je monitor is gekalibreerd en je besturingssysteem gebruik laat maken van dat profiel lijkt het me dat je geen embedded profiles meer nodig hebt. De kalibratie wordt dan centraal geregeld. Een fotograaf kan dan wel een profile insluiten in het foto-bestand, maar bij een slecht gekalibreerde monitor zie je dan nog steeds niet hoe de fotograaf het bedoeld heeft. Komt nog bij dat de ene foto wel en de andere foto weer geen ingebed profiel heeft. Wordt mij te verwarrend allemaal. De foto boven dit artikel geeft bruin gevlekte gezichten en rode neuzen als ik FF zeg om gebruik te maken van het profiel. Net of jullie met een borrel op onder de zonnebank vandaan komen, of was dat ook zo? ;-)

 13. Er is overigens een Color Management extensie voor FF3 die van externe profielen gebruik kan maken, voor wie dat toch handiger vindt.

 14. @Max: zekers, je moet een monitor juist kalibreren. Maar dat in combinatie met een kleurprofiel moet wel het beste resultaat geven. Tenminste vind ik. Als ik geen kleurprofiel gebruik in FF3 dan zien mijn foto’s er niet goed uit.

  En die foto hierboven is wat opgeleukt inderdaad. Vond ik wel mooi zo. Gemaakt met mijn mobiel, dus een beetje oppimpen mag wel :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.