Podpraat #145 – heerlijke klankbeelden met obscure verhalen

De podcast, een hype?

Patrick Kicken en Richard Otto spraken onlangs over het radionieuws van het afgelopen jaar. Waaronder de vraag of de podcast een hype is.

Love + Radio Live in Amsterdam

Lieven Heeremans van Podcastnetwerk tipte me dat Love + Radio op 3 januari aanstaande in het Torpedo Theater nieuw werk presenteert + een Q & A met Nick van der Kolk doet.

Kaarten kun je via Eventbrite kopen.

Ira Glass is voor velen een lichtend voorbeeld. Voor mij is dat Nick. Ik volg Love + Radio vanaf het begin. De editing is vaak opzettelijk grof: abrupte cuts, zuchtjes die harder gezet worden, fades op het einde van fragmenten die juist in volume oplopen en dan abrupt afbreken.

Producer/sounddesigner Brendan Baker is een paar jaar erg belangrijk geweest in het vormen van de specifieke Love + Radio saus voor wat betreft editing, sounddesign en muziek. Love + Radio heeft een niche gevonden door controversiële personen aan het woord te laten waar je als luisteraar een haat/liefde relatie mee krijgt. Zodoende word je ondergedompeld in heerlijke klankbeelden met obscure verhalen. Dat maakt van Love + Radio een uitdagende podcast die echt kont schopt.

Een paar afleveringen van Love + Radio die ik aanbeveel (het zijn er teveel om allemaal op te sommen) :

The Silver Dollar – een zwarte Amerikaan bekeert KKK leden.

The Living Room – een vrouw kijkt bij de overburen, die geen gordijnen hebben, naar binnen en raakt gefascineerd door wat er zich afspeelt.

The Wisdom of Jay Thunderbolt – een verhaal over een man die een stripclub vanuit zijn huis runt.

Snakes!!!!!!!! – de hoofdpersoon laat zich regelmatig bijten door giftige slangen om er immuun voor te worden.

Jack and Ellen – pedofielen oplichten om aan geld te komen? Je hoort het hier.

Us Weekly’s Hot Hollywood onterecht in de Top5 van Podtrac

Podtrac analyseerde hoe het kan dat Us Weekly’s Hot Hollywood op nummer 5 van de Podtrac hitlijst staat. Vreemd voor een podcast met slechts 127 abonnees via Castbox.

Het blijkt veroorzaakt te worden door een javascript dat een deel van de audio van de podcast download als buffer zelfs als er niet op play gedrukt wordt. Zodoende zorgt elke bezoeker van de Us Weekly website voor een extra play, stijgt de ranking progressief en beschouwt Podtrac deze podcast als bijna even populair als This American Life!

Podcast top 2019

Het Podcastnetwerk is benieuwd naar wat jullie de (minst) favoriete, nieuw ontdekte, of ondergewaardeerde podcasts van 2019 vinden. Op basis van de resultaten van deze korte vragenlijst maken we een lijst met de Podcast top 2019 en brengen we andere leuke inzichten. Het zal geen lijst worden van 2019 podcasts lang, er is geen jury en er valt helemaal niets te winnen – behalve natuurlijk interessante data voor de Nederlandse podcast community 💗

De survey staat open tot en met 28 december 2019 klokslag 00:00 en de resultaten zullen op 31 december bekend worden gemaakt op de site en in de nieuwsbrief van het Podcastnetwerk. Er kan worden gecorrespondeerd over de insteek en uitslag met info@podcastnetwerk.nl

vul het formulier hier in: Podcast top 2019

Thuisreis is af!

Voor wie mijn muzikale activiteiten interessant vindt: mijn album Thuisreis kwam vandaag uit op alle streamingdiensten. De single Kritiek daarvan is genomineerd voor de Haagse Song van het Jaar.

Dat was ‘m weer. Zeer waarschijnlijk doe ik volgende week nog een laatste Podpraat voordat ik het jaar uitblaas. De mazzel!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.