Geotagd audio (deel 1): Soundmaps

Net zoals een foto kun je geluid voorzien van geotags, een lengte- en breedtegraad, om aan te geven waar het geluid werd opgenomen. Of in te zetten voor een gesproken verhaal over een plek, bijvoorbeeld een historisch verhaal.

Hieronder, een paar voorbeelden. Morgen Een andere keer deel 2 in de vorm van andersoortige auditieve toepassingen.

Aporee
Zover ik weet is Aporee de grootste site met fonografische geluiden gekoppeld aan Google Maps. Het systeem is voor iedereen beschikbaar om geluiden aan toe te voegen. Ga naar http://aporee.org/maps/, zoom uit en je zult zien dat er overal op de wereld opgenomen geluiden gekoppeld zijn aan de kaart. Het laat je naar de wereld luisteren.

New York soundmap
Heel specifiek luisteren naar New York? Dat kan via http://fm.hunter.cuny.edu/nysae/nysoundmap/soundseeker.html. Zelf geluiden toevoegen kan ook.

Seoul soundmap
Seoul is een plek waar je niet zo snel zult bezoeken. Vanaf de bank kan dat wel via http://som.saii.or.kr/campaign. En mocht je er wel vertoeven met een microfoon en/of mobiele recorder: jouw geluiden toevoegen kan ook hier. Het maakt gebruikt van Audioboo voor de opslag van audio en de koppeling met geotags.

Berlijnse soundmap
http://www.netaudioberlin.de/berlin-wall-of-sound/ is een site die gebruik maakt van Aporee, door er 1 project van te tonen. Best een goed idee! Gewoon gebruik maken van Aporee en een iframe daarvan embedden op een specifieke site.

Duitsland heeft ook de prachtige http://map.sounding-d.de/map soundmap. De navigatie is bloedsnel en super eenvoudig te bedienen. Ook gaaf: je kunt meerdere plekken tegelijkertijd aanklikken. Maar eigen geluiden toevoegen kan zo te zien niet, helaas.

Barcelona soundmap
http://barcelona.freesound.org/
Freesound is een verzamelsite met allerlei soorten geluiden. Door het meegeven van lengte- en breedtegraad bij een bestand (geotaggen) plaats Freesound deze automatisch op haar Google Maps toepassing, zie http://www.freesound.org/geotagsView.php

Madrid soundmap
Madrid heeft er eentje http://www.madridsoundscape.org. En ja, je kunt ook zelf eraan bijdragen.

En er is een prachtige map voor heel Spanje: http://www.escoitar.org/?lang=en. En check ook deze: http://www.soinumapa.net/?lang=en.

Londen soundmap
Londen spant de kroon en verzamelt en toont audio op allerlei mogelijke manieren via haar geweldige site http://www.soundsurvey.org.uk.

En Nederland dan?
Een voorbeeld uit Nederland heb ik niet. Helaas. We lopen zwaar achter op dit gebied.

Opvallend is wel dat ondanks dat Google Maps gestandaardiseerd zijn alle bovengenoemde websites los van elkaar staan. Zou je ze willen tonen via 1 Google Map dan zou je al deze websites moeten gaan filteren op geo-code. Dat is wel wenselijk vind ik. Waarom heeft Google hier zelf nog niet aan gedacht?

Of beschik ik niet over die kennis en informatie, maar zijn er allang betere oplossingen voor? Wie kan mij daar meer over vertellen?


Reacties

Eén reactie op “Geotagd audio (deel 1): Soundmaps”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.