Een CV is voor dummies

This is controversial, but here goes: if you’re remarkable, amazing, or just plain spectacular, you probably shouldn’t have a résumé at all.

If you’ve got experience in doing the things that make you a linchpin, a résumé hides that fact.

A résumé gives the employer everything he needs to reject you. Once you send me your résumé, I can say, “Oh, they’re missing this or they’re missing that,” and boom, you’re out.

En met een blog, heb je een CV eigenlijk helemaal niet nodig. Een blog is een bundel wonderlijke zaken van een maker, een creatieve maker. Persoonlijk en uitgesproken. Een linchpin. Naar het gelijknamig boek van Seth Godin.

Bovenstaande citaat is afkomstig uit dat boek. Aanrader!


Reacties

8 reacties op “Een CV is voor dummies”

 1. Ik vind het wat kort door de bocht. In je CV kun je toch als toevoeging zetten dat je blogt. Je CV moet alleen in de basis natuurlijk sowieso aanleiding zijn om even wat dieper te gaan graven. Je wil als werkgever toch echt iemand hebben die ofwel snel leert ofwel gewoon gekwalificeerd is, zo werkt dat. Ik maak vaak mee dat men mijn blog best leuk en interessant vindt en een beter beeld van mij krijgt, maar ze vragen altijd nog om een CV om alles op een rijtje te hebben en te zien hoe mijn blog past binnen mijn kennis en kunde. Neemt niet weg dat een blog veel van jezelf laat zien en dat is altijd positief.

 2. @Annelies: als creatief ondernemer wordt dat mij nooit gevraagd. Mensen die naar mijn CV zouden vragen kennen mij helemaal niet en lezen mijn blog ook niet. Dat zou ik zelfs een belediging vinden.

  Mijn vak wordt bepaald door smaak, niet door cijfers of feitelijke ‘ratings’. Diploma’s hebben geen nut, dat zegt in mijn vak helemaal niets.

  Mensen die mij willen inhuren moeten gevoel hebben bij mij en mijn werk. Mijn passie snappen. Ik haat grijs, ik haat middelmatig gedoe. Het is geen hobby, het is niet ‘ach het is maar mijn werk’, het is mij. Ik hou van mijn werk, ik ben mijn werk. Ik eis van mijzelf heel veel, van anderen ook. Voor sommigen zelfs een zuurpruim, een zeur, maar als ik het bereik, dan weet ik het. Daar doe ik het voor. Ik ga voor kwaliteit. Altijd.

  Dat verhaal mag mijn CV zijn. Persoonlijk. Een lijst. Een blog.

 3. @marco er zullen wellicht een aantal beroepen zijn waarbij een blog meer laat zien, maar ook jij hebt een portfolio neem ik aan, wat ik ook enigszins als CV zie. Voor mij persoonlijk geldt dat alles wat ik op papier zet laat zien wie ik ben en hoe ik ben. Mijn blog, mijn CV op papier, gastblogs, twitter, LinkedIn. Maar, als men op basis van alleen mijn tweets bepaalt dat ik niet geschikt ben, vind ik het erg kortzichtig, ik tweet per dag anders en meer of minder persoonlijk. Mijn CV is tenminste objectief voor zover mogelijk. Puur en alleen mijn blog haalt alleen kleine opdrachten binnen, CV geeft mij een vaste baan icm blog.

 4. @Annelies: ik heb een kort overzicht van een paar leuke projecten. Om heel snel te kunnen laten zien wat ik doe.

  Vrijwel alle opdrachtgevers van de afgelopen jaren volgen mijn blog(s) ook. Daar doe ik alle moeite voor, dat mijn blog gelezen wordt door mijn klanten en relaties. Dat resulteert in werk. Mijn blog is uiteindelijk mijn visitekaartje. En dat werkte zelfs zo voordat ik voor mijzelf begon, in 2001. Dingen weggeven via downloads en mijn persoonlijke verhalen daarbij. Dat blijkt dus ook waterdicht aan te sluiten bij de verhalen van Seth Godin in zijn boek Linchpin. Zo voel ik mij ook.

 5. @Annelies: sterker nog, pas geleden heb ik mijn ‘cv’ doorgestuurd voor een mogelijke ‘baan’ en dat was gewoon mijn blog. op mijn blog lees je alles wat ik doe, wie ik ben en waar mijn kwaliteiten liggen. take it or leave it.

  jij beweegt zoals je blog beweegt. jij bent je blog. tenminste, als je het goed doet.

 6. Het gaat wellicht op voor de creative webwereld, maar het is niet exemplarisch. Je bent dan ook niet op zoek naar een baan, maar meer naar een opdrachtgever. In de werknemer / werkgever relatie is en blijft een CV een goed hulpmiddel, waar je ook rechten aan kunt ontlenen. Als werkgever kun je onmogelijk de blogs en tweets van een kandidaat uitpluizen (en voor waar aannemen), sterker nog, ik denk dat dat zelfs een onwenselijke situatie is.

 7. CV is een acroniem; het betekent zoveel als ‘levensloop’. Tot zover weinig nieuws.

  Je kunt me nog meer vertellen, maar jouw verhaal, jouw levensloop, is dus gewoon je CV. Ook al pleeg je het om wat voor geldige reden (voor jou) dan ook geen CV te noemen.

  Ben je bewust van je context. Niet iedereen met een CV is een loonslaaf zonder passie. Ik ben afstuderende, met CV, heel eigenwijs en erg gesteld op mijn onafhankelijkheid. Maar ik denk ook dat er veel te leren valt in de grotemensenwereld. En daarom begin ik mijn levensloop fijn met een CV.

 8. Ik heb geloof ik wel vijf CV’s, allemaal op maat gesneden voor de verschillende sectoren. Veel tijd in gestoken en over nagedacht, maar ik heb er nooit ene klote aan gehad, en kennissen van mij ook niet.

  Wat die Godin zegt: “A résumé gives the employer everything he needs to reject you”, is helemaal waar. Ze beginnen altijd over wat je nog niet kan of over de IT-certificaten die ik nog niet heb, of noem maar op. Dit is dus echt firsthand experience opgedaan tijdens vele gesprekken he.

  En voor de opdrachtjes die ik soms doe, heb ik nog nooit een CV nodig gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.