Het Kantoor werkt niet meer, lang leve Het Nieuwe Werken!

foto: Marco Raaphorst / CC BY 2.0

Vroeger zat men bij elkaar in 1 gebouw omdat de ene medewerker een brief tikte, dat in een bakje ‘post-uit’ legde en vervolgens door een medewerker van De Postkamer werd bezorgd bij de betreffende persoon van een andere afdeling. Als je iets met P&O moest doen, dan hoefde je de trap maar naar beneden te nemen, links de gang in en dan de 3e deur rechts te nemen. Goh, wat vonden we dat handig, alle medewerkers in 1 pand onderbrengen! Hoe kostbaar en niet efficiënt is dat te noemen, tenminste heden ten dage. Hoe vaak had je per week P&O nodig? Of moet ik vragen hoevaak per maand, of per jaar misschien? Met sommige afdelingen en mensen uit Het Kantoor had je helemaal nooit iets te maken.

Met de komst van de computer hoef je niets meer fysiek te bezorgen. Je hoeft zelfs geen fysieke handtekening te laten zetten door jouw manager, nee dat kan allemaal digitaal via de computer. Of je nu op kantoor zit, in je vakantiehuis in Spanje of in de trein tussen Antwerpen en Parijs, dat maakt niets uit.

Hoeveel berichten voor de Guardian of the New York Times worden op luchthavens geschreven denk je? Als de inspiratie komt, dan komt ‘ie. Laptop open, typen en deliver!

De opvolger van Het Kantoor heet Het Nieuwe Werken.

En de Nieuwe Werken Ondernemer reist veel want De Nieuwe Werken Ondernemer werkt Samen. Samen, een netwerk, sterker dan de som der delen, Sociaal Kapitaal. En De Nieuwe Werken Ondernemer laat regelmatig zijn/haar neus zien. Mensen In Real Life ontmoeten is leuk en zinvol voor goed contact. Het IRL lijstje op Twitter is groeiende.

De Nieuwe Werken Ondernemer heeft vrijwel dagelijks een plek nodig om met iemand af te spreken, lekker in een open coworking-plek – De Huiskamer genoemd – waar de collega’s zitten, collega’s die zelf uitgekozen zijn op basis van gezamenlijke passies (lees: dat wat ze vroeger werk noemden). De plek waar die boeiende lezingen gegeven worden, mooie kunst aan de muur hangt, waar leuke verrassende creatieve evenementen georganiseerd worden.

Het van 9 tot 5 werken werkt niet meer en Het Kantoor is het probleem; inefficiënt, files, hoge kosten, niet flexibel, etc.

Het Nieuwe Werken, de oplossing.

Binnenkort ook in Den Haag.

wordt vervolgd!

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

12 reacties

 1. Helemaal mee eens! Maar het is niet de techniek waar mensen aan moeten wennen, maar het vertrouwen dat mensen ermee moeten verdienen. Er zijn maar weinig leidinggevenden die deze keuze durven te nemen. Ideeën vaak genoeg, maar lef te weinig.

 2. Beetje kort door de bocht. Het gaat op voor jouw eigen situatie en jouw creatieve werkomgeving, daarom is het nog geen universeel gegeven. Uiteraard zal mobiel werken het leven een stuk makkelijker maken en minder druk leggen op een “centrale post”, maar het is niet moeilijk bedrijfstakken te verzinnen waarin de noodzaak van een fysieke locatie altijd zal blijven bestaan. Heeft niets met leiders zonder lef te maken. Wel met een realistische visie. Je zit te veel op internet man !

 3. @Ernst: natuurlijk zijn er bedrijven waarvoor het wel nut heeft om bij elkaar te gaan zitten, maar bv zo’n afdeling P&O heeft weinig nut. Dat gaat in de toekomst allemaal decentraal. En nog internationaal ook.

  Ik werk al jaren internationaal zonder dat ik de mensen gezien heb. Zelfs in Nederland voor video-producties zie ik de mensen meestal niet. Dankzij internet inderdaad.

  Rijksoverheid is trouwens ook overtuigd:
  http://www.rijksadvies.nl/blog/27/Het_Nieuwe_Werken._Hoezo_nieuw?

  Okay, het zal even duren maar de impact die het online samenwerken heeft zal groter zijn dan de opkomst van de industrie. Boeren en ambachten bestaan nog, maar er is wel degelijk sprake geweest van een omslag.

  De meeste leiders tonen weinig lef, die houden liever vast aan het oude dan te innoveren. Ik zie het bij kranten, televisie, Hollywood, de muziekindustrie. Enorme behoudendheid. Geen strategische visie.

 4. Leuk dat de overheid dit soort ontwikkelingen gaat herkennen, maar de realiteit is dat ze daar totaal geen geld voor hebben. Laat staan de know-how om het uit te werken. Geloof me, ik spreek uit ervaring.

  Als er mensen zijn die vernieuwende ideeën hebben en/of willen doorvoeren worden ze afgeremd door het centrale budget dat door de mensen in Den Haag wordt afgegeven. Vervolgens worden deze ‘vernieuwende’ mensen geremd in hun gedrevenheid en gaan in de privaat sector verder met de zoektocht naar hun heil. Ideeën zat dus, maar in praktijk wordt nog geen 5% daadwerkelijk uitgevoerd gok ik.

  Neem niet weg dat ik het wel eens ben met je verhaal. Het is voor een log apparaat als de overheid alleen niet haalbaar.

 5. Heerlijk, nooit meer naar kantoor!
  Ons kantoor pand gesloten en iedereen naar huis(kantoor) gestuurd. Iedereen werkt wanneer hij zin heeft, zorgt er voor dat alles gebeurt wat nodig is, en gebruiken Contactueel om met klanten en onderling snel te communiceren.

  Oude situatie: Bij de koffieautomaat in de morgen (na een uur actief in file of OV geweest te zijn): even bij praten. daarna op naar de lunch, veel onderling overleg, en dan rond 16:00 uur voorbereiding om thuis te komen. Effectieve dag? max 4 uur.

  Nieuwe situatie: we werken allemaal 8 uur effectief, die met 4 man wat we daarvoor met 12 deden, gaan gewoon even fietsen, kinderen uit school halen enz. En waarom niet eens per week gezamenlijk lunchen of iets drinken en gewoon plezier hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.