Geef elke plek op de aarde een eigen album!

Geluid is zeer veranderlijk. Meer dan beeld. Een boom verliest in de herfst misschien zijn bladeren maar is nog steeds herkenbaar als die ene boom. Met geluid is het anders gesteld. Een plek maakt geen geluid, dat doen alleen mensen, dieren en machines. Vooral in de buitenlucht is te merken dat het geluid sterk kan variëren van seconde tot seconde.

Geluid online koppelen aan een Google Map is tegenwoordig een veelgebruikte methode. Maar wat moet je doen op het moment dat er meerdere opnames gemaakt zijn van 1 bepaalde plek? Dat wordt veel ballonnen prikken op dezelfde plek, of niet? Aporee.org, mijn favoriete site als het gaat om het koppelen van geluiden aan locaties, heeft dat heel effectief opgelost: via een playlist. Je zou zo bijvoorbeeld van diverse plekken van de aarde op bepaalde tijdstippen opnames kunnen maken en die kunnen koppelen. Zo creëer je een album van natuurlijke geluiden. En iedere plek krijgt zo zijn eigen album.

Hieronder mijn voorbeeld, 2 fonografische geluiden opgenomen op dezelfde locatie, ons balkon in Mariahoeve. Op twee verschillende momenten:

  • in de avond terwijl het regende
  • aan het eind van de middag terwijl de vogels floten


(druk op de rooie stip om af te spelen)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

5 reacties

  1. Luister net naar de tweede track (mét koptelefoon) Prachtig! door het geluid van de Kauwtjes hoor ik heel mooi de ruimtelijkheid van de plek. Het vogelvluchtperspectief van maps gaat hier visueel inderdaad heel goed bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.