Vincent Mentzel en I promise to love you @Kunsthal

Het Oog. Kunsthal Rotterdam.De suppost schoot me aan: “daar staat de fotograaf!” Vincent Mentzel maakte even snel wat overzichtfoto’s met zijn mobiel en weg was ‘ie. Hij wilde natuurlijk voor het nageslacht vastleggen dat er best veel mensen naar zijn fotoexpositie in de Kunsthal kwamen kijken.

Beste lezer, het is de hoogste tijd om deze track op te zetten terwijl je verder leest:

Hij zit inmiddels al bijna 40 jaar bij NRC Handelsblad, die Vincent. In 1973 was hij de eerste en enige fotograaf die bij deze krant een vaste aanstelling kreeg. Dat was een slimme zet van het NRC. De foto’s van Vincent Mentzel spreken. Ze vertellen verhalen. Verhalen van Wiegel die keihard moet lachen om een grap van Van Agt, verhalen van Beatrix met haar hond, verhalen van een Herman Brood met een André Hazes die op de achtergrond staat te bellen. Veelal in zwart-wit geschoten. Soms zonder aanvullend licht, zoals die mooie foto van Isabella Rossellini gemaakt bij het licht van een lantarenpaal. Toegegeven: door de begeleidende tekst weten we nu meer van die foto’s dan wanneer je er alleen maar naar kijkt. Da’s ergens wel jammer.

Kunsthal RotterdamEen verdieping hoger in de Kunsthal troffen we een collectie aan die ook 40 jaar omvat. Joop van Caldenborgh verzamelt al zolang kunst, of beter gezegd: koopt kunst als kleine liefdesbetuiging. De naam van die expositie: I promise to love you. Toepasselijk.

Een vrouw zocht in een zwart gordijn naar de opening. Daarachter, Sigh, de video installatie van Sam Taylor-Wood. Op acht videoschermen waren orkestleden in hun dagelijkse kleding zonder instrumenten te zien. Ze mimede hun eigen uitvoering. Gemaakt in samenwerking met het BBC orkest en gecomponeerd door Anne Dudley (-ex Art of Noise). Indrukwekkend. Ik heb er 2 fonografische opnames van gemaakt:

Na afloop in het cafeetje bij de Kunsthal zag ik Vincent met familie en vrienden aan tafel zitten. Ik overwoog mijn audiorecorder te pakken voor een kort interviewtje. Toch maar niet. Het is goed zo. Zijn foto’s spreken boekdelen.

(foto’s: Karin Ramaker)


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.