YouTube audio problemen

Ik heb me altijd verbaasd over het MONO geluid van YouTube. Waarschijnlijk ooit gekozen om wat bandbreedte te besparen. Maar het kan nog erger want nu blijkt dat YouTube tijdens het uploaden van video’s een rottig afgestelde compressor gebruikt om het geluid harder te maken.

Waarom ze een compressor gebruiken? Waarschijnlijk om alle video’s op het zelfde niveau te krijgen, net zoals dat bij de radio gebeurt. Helaas is dat noodzakelijk, omdat niemand zich nog aan de normen houdt voor het goed afmixen van muziek. Als ik het goed begrijp houdt de filmwereld zich daar nog wel redelijk aan, maar in de muziekindustrie is de muziek in de loop van de jaren steeds harder gaan klinken. En daar doet YouTube dus nog een schepje bovenop.

Laten ze er een expert op zetten. Een goeie. Iemand met oren. Zo moeilijk is dat echt niet.

Abonneer je gratis op mijn blog. Je kunt zelf instellen of je onmiddellijk, dagelijks of wekelijks een e-mail ontvangt wanneer ik iets publiceer.

Je kunt mijn blog ook via de RSS-feed volgen. Of volg me op Mastodon.

Luister naar mijn muziek op Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer of elke andere streaming service (zoek op 'Marco Raaphorst').

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als uitgesproken

Door Marco Raaphorst

vrijdenker, podcastmaker, muziekmaker, sounddesigner, blogger

7 reacties

  1. Youtube sound and the embedded player both will benefit from improvement. I think the good thing about youtube, blip.tv, vimeo and even flickr is the knowledge that they will really improve with better everything as time goes on.

  2. ja ik werk aleen met studer en reVox en quad daar heb ik ook mijn pc op aangesloten via een mixer en als ik muziek van you tube luister word ik echt moe omdat alles in mono is echt heel jamer waarom geen stereo nou groetjes rob

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.