Een Telex uit 1959 en een Transorma uit 1930

Gisteren naar Museum voor Communicatie, Den Haag, geweest. Een zeer kindvriendelijk museum. Van een oude Telex, een soort email uit 1959 en een Transorma, de 1e postsorteermachine uit 1930, maakte ik fonografische geluidsopnames. Ook te vinden op mijn SoundCloud.

Zo klinkt een Telex uit 1959:

Een soort verre afstammeling van de email. De persoon die de Telex gebruikte was dus totaal op de hoogte van wat er tussen personen en bedrijven speelde. Het is tegenwoordig in om vragen over privacy te stellen wat betreft internet gebruik, maar was het vroeger eigenlijk niet net zo’n issue of misschien nog wel ‘erger’?

Zo klinkt een Transorma uit 1930:

Hiermee werden de brieven vroeger mechanisch gesorteerd. Een Nederlandse uitvinding. Dit apparaat kon 3000 brieven per uur op plaatsnaam sorteren. Daarvoor was dat handmatig werk, met maximaal 1500 brieven per uur als resultaat.

Ik zag ook nog een handbediende telefooncentrale uit 1912. 6 personen op een rijtje die de ene persoon met de andere persoon konden verbinden. Ga je met je privacy. Sterker nog: tegenwoordig kun je geheel gesloten achter een slotje met een ander communiceren. Dat kon vroeger niet.

Lees daarom ook ‘W.E. Blog – expo over familieweblogs in het Museum voor Communicatie‘ waarin een interview te beluisteren valt dat ik met Muriël Steegstra van het Museum voor Communicatie had. Volgens haar spelen de privacy vragenstukken nu meer dan ooit tevoren. Maar dat wil niet zeggen dat bepaalde personen niet totaal op de hoogte waren van private zaken van anderen. Er was toen geen keuze om het af te schermen, tegenwoordig hebben wie die keuze gelukkig wel (SSL etc).

handbediende telefooncentraal uit 1912


Reacties

3 reacties op “Een Telex uit 1959 en een Transorma uit 1930”

 1. AutoStatic avatar
  AutoStatic

  Beetje late reactie maar moest meteen denken aan 27mc bakkies die mensen vroeger gebruikten om met elkaar te chatten. Iedereen kon meeluisteren wat mensen er echter niet van weerhield om peroonlijke informatie te delen. Na ja, moest ik even kwijt :)

  Jeremy

 2. Victor Petrucci avatar
  Victor Petrucci

  Dear Marco

  I’m trying to download the video about transorma 1929 without succes. Maybe you now another site to download.

  Best regards

  Victor Petrrucci
  Campinas – Brazil

  1. it’s not for download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.