Laat de straat anders klinken! Voeg audio toe aan streetart!

Meestal is dat wat je op straat aantreft mooier dan de kunst die musea hangt. Sterker nog: de meeste musea staan vandaag de dag te springen om deze straatkunst naar binnen te halen. Toch is dat raar. Straatkunst vind je toch op straat, waarom zou je daar een kaartje voor kopen? Omdat je zelf niet een curator van je eigen ogen kunt zijn, zelf niet kunt beslissen wat je wel of niet mooi vindt? Mensen gaan voor gemak. Snobistisch consumeren, onderweg naar de dood.

Die rauwigheid. Die non perfectie. Als antwoord op andere kunst. Als antwoord op de samenleving. Het leven. Daar heerst straatkunst in al haar vrijheid.

Het enige dat ontbreekt aan straatkunst is geluid. Maar dat hoeft natuurlijk niet, daar kunnen we wat aan gaan doen met z’n allen! Je kunt bv audio afhankelijk maken van de plek waar je je bevindt, bv via GPS. Dat kan dan eigen gemaakte muziek zijn (wel een voorwaarde, DIY!), een voorgelezen stuk tekst, poëzie, reflecterend op de maatschappij. Ook kun je een QR code op de muur plakken. Een code die verwijst naar een mp3-bestand zodat je, terwijl je naar de streetart kijkt, er ook audio bij kunt horen. Allemaal relatief simpele ideeën. Alleen… wie doet mee?

qr-mp3link
Zo zou dat er dus uit kunnen zien

Zoiets zou eigenlijk gewoon moeten ontstaan. Sterker nog: iemand op deze wereld moet toch al op dit idee zijn gekomen?

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

2 reacties

  1. Ja zeker. Zie deze QR campagne van Leo Burnet in Hong Kong. “The hidden sounds of the city”. http://baslik.es/m0UeT4 Alleen vind ik de link tussen de specifieke streetart-uitingen en het geluid wat ver weg. Dieren = Zoo Records. Ok, maar slaat niet direct op de track die je hoort.

    1. Ja, precies. Ik zou een eerbetoon aan de streetart, de buurt of de straat doen. Specifiek voor die plek of wat je daar aantreft.

      Ga er zelf mee aan de slag. Hoop die QR-code goed te kunnen printen op een sticker of zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.