Oude media doodsbang voor bloggers

raapplank

Ze zijn bang voor ons. Ze zijn bang voor mij. De bloggers. De Do It Yourself generatie. Zelf content maken. Zelf publiceren. Zelfs met audio en video erbij. Zonder camera-ervaring, niet lullen, gewoon doen, content is king, publiceren!

Neem bijvoorbeeld de Haagse website die ik met een groep gepassioneerde Hagenaars/Hagenezen al jaren organiseer, Hofstijl. Op 26 mei hadden wij een item over planking in Den Haag en deden wij een oproep aan het publiek. Dat werd groots opgepikt. Ook door RTV West, onze lokale Publieke Omroep. Zij verzochten ons in de Haagse binnenstad te laten zien wat planking is voorafgegaan door een interview aan onze koffietafel met de laptop op tafel. Het duurde een week voordat die video online kwam *gaap* en wat denk je? Geen enkele keer kwam de naam Hofstijl in hun item voor. Dat was er overduidelijk uitgeknipt en ook alle screenshots van ‘een site’ kwamen zonder ons logo in beeld.

Maar er was gisteren nog meer aan de hand. Ik schreef een stuk over de 1 1/2 meter beton die van de dankrand van de 12e verdieping van onze flat naar beneden was gevallen. Een kwestie van achterstallig onderhoud van Haag Wonen. RTV West belde me nog geen 15 minuten later op voor meer informatie. En ’s middags nog een keer. In hun stukje over deze kwestie wordt geen enkele keer de naam Hofstijl genoemd.

Later die avond, ook nog steeds gisteren dus, werd ik door RTV West gebeld naar aanleiding van het overlijden van Ton Hoogduin. Of ik dat nieuws officieel kon bevestigen. Dat kon ik niet helemaal. Politie geeft telefonisch geen informatie hierover. Toch voelde het goed. A gut feeling. Diverse sites gecheckt, hier en daar wat emails gestuurd, dat soort zaken. Pas vandaag publiceert RTV West een kort bericht over zijn overlijden. Hun bron? Het Algemeen Dagblad.

Weer iets geleerd. Daaaaag RTV West! 6 planken nodig?

(foto: Maurits Burgers / CC BY-NC-SA)

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

19 reacties

 1. Iets samen doen in Den Haag kan gewoon niet iedereen zit maar op ze eigen eiland, wel het zo belangrijk is voor de stad om mekaar samen te verstreken en een win win situatie te krijgen. Samenwerken is het tover woord, Den Haag dat zijn we met ze alle!!!!

 2. Idd gevalletje van jammer – en uiteindelijk toch je gelijk krijgen. Lekkor!

  Wat betreft het planking-item vind ik wel dat Hofstijl een beetje voorzichtig moet zijn de ketel te verwijten en zelf zwart te zien. Er wordt nl. nergens melding gemaakt van het feit dat de aanzet voor en de inspiratie tot het Haagse planken bij The Hague Festivals en vervolgens de Philipszaal ligt. Ook dát is m.i. een geval van juiste bronvermelding…

 3. Wat jammer, voor zichzelf en jullie, dat ze Hofstijl niet noemen. Ik kan me voorstellen dat het totaal niet bij ze is opgekomen dat wel te doen, domweg omdat ze het niet gewend zijn. Ik hoor nog regelmatig van bedrijven dat ze zakelijk gebruik van Internet heel anders zien dan wat er op social media gebied allemaal gebeurt op dit moment. Misschien dat hieronder inderdaad angst ligt voor het nieuwe en onbekende. Ook zonder vermelding is het een leuk filmpje geworden.

 4. Landelijke televisie is al saai en kansloos nmm, dat kan lokaal toch bijna niet opeens veel beter zijn(met de notitie dat ik al een jaar of 10 niets van RTV lokaal gezien heb, dus misschien zit ik er helemaal naast).

 5. Heb het nog gisteren voorbij zien flitsen in het regionieuws. Het word tijd om zulke interviews alleen te doen met Hofstijl www op t-shit, jas en pet op en kijken hoe ze dat er uit gaan knippen :-)

  Maar wel lullig dat TV redacties zo vaak halsstarrig zijn. Vooral omdat het zo’n leuk item is en zo te zien echt door jullie gemaakt en ingevuld.

  1. RTV West had nog een foto bij Roel weggegraaid zonder credits onder het motto van ‘nieuw CMS’. Volgende keer doe ik gewoon niet mee. Laten zijn maar lekker op straat gaan liggen die betaalde krachten van onze Haagse Publieke Omroep! Hier kan wel een stuk van de 200 miljoen op bezuinigd worden.

   1. Het is echt jammer dat je op deze manier alleen je medewerking kan geven door van tevoren keiharde afspraken te maken van hoe en wat. Maar je kop vergeten we in ieder geval zeker niet meer en dat ook zonder je naam te weten ;-)

 6. TVWest is hardleers wat credits betreft, ben bezig om weer een factuur te verzenden voor het gebruik van foto ,nota bene een oude voor een item van dit jaar
  Hoofdredacteur zal wel weer boos worden en mijn toon zal hem niet aanstaan maar zij gaan in de fout niet ik .
  Op west online kun je honderd foto’s aanklikken zelden wordt er een naam van de fotograaf -licentie bij vernoemd. de ene keer is het systeem waar de fout in zit de andere keer is het een vakantie kracht. Het moet een standaard procedure zijn foto-materiaal gebruiken van derden – credits erbij. of schakel de stichting foto anoniem in dan ben je gedekt
  http://www.burafo.nl/fotoanoniem.294.0.html

 7. @ madbello
  Er wordt bij” West” Juridisch advies ingewonnen over mijn mails en facturen .
  gelukkig heb ik alles zwart op wit met schermafdrukken en al.
  Ik vertrouw er op dat gezond verstand het wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.