Podcasting meer rock & roll dan rock & roll

Via audio een verhaal vertellen, podcasting dus, is als het maken van een collage bestaande uit muziek, geluid en gesprekken. Daarom vind ik die vorm dan ook vele malen interessanter dan popmuziek. Bovendien zit het niet in dat rigide format van couplet, refrein, couplet, refrein, bruggetje vast.

En waarom zou je zingen? Je kunt ook praten. En je kunt ook niet-muzikale geluiden gebruiken. Popmuziek vernieuwt niet meer. Okay, we gooien tegenwoordig een sidechain-compressor over het geheel en spelen een beetje met dat pompende geluid. Geluidstechnisch erg leuk, maar qua vernieuwing in de vorm? Niets, naks, nado.

Podcasting werd ineens spannend voor mij een paar jaar geleden. Omdat het het concept rondom muziek en geluid op zijn kop zet. Alles is mogelijk. Soms met op maat gesneden muziek. Soms met een spannende montage. Spannend sound design. Soms met waanzinnige verhalen. Laat ik een paar opvallende podcasts uiteenzetten:

  • This American Life – waanzinnige verhalen, de beste storytelling die je je kunt voorstellen, niet te clean en perfect, en met lekkere stemmingsverhogende muziek.
  • Radiolab – wetenschappelijke verhalen simpel gebracht. Waanzinnig sound design, maar slaat soms een beetje teveel door in effectbejag (“kijk ons een handig zijn met die editor!”) en soms zelfs kinderachtigheid.
  • Love + Radio – mijn favoriet. Misschien niet helemaal constant qua kwaliteit, maar de beste afleveringen zijn waanzinnig. De montage is vernieuwend. Zuchtjes worden soms herhaald als effect, soms worden er effecten gebruikt om de aandacht in de stemmen vast te houden. De muziek neemt je mee, haalt je eruit, versterkt en verstoort. Als een film zonder beeld. En allerlei ‘probleempjes’, stoten tegen de microfoon, wind die in de microfoon blaast worden er niet uitgehaald en soms zelfs benadrukt net zoals een rondzwabberende camera die sinds Lars von Trier’ DOGMA 95 weer helemaal in is. Rauw, speels en paradoxaal.

Ik heb het gebied nog nauwelijks echt verkend vind ik zelf. Mijn handen jeuken om het te gaan doen. Een beetje zoals Love + Radio. Die punky benadering, lofi, de opwinding van het gesprek, de humor, dat inspireert.

Podcasts zijn overigens super populair. Ook zeker onder de jeugd. De generatie die de hele dag met een iPhone of iPod op het hoofd rondloopt. Hoewel ik mijzelf eerder tot de walkman-generatie (geniale uitvinding trouwens!) beschouw. Juist dat niet op een scherm te hoeven kijken is wat audio zo leuk maakt. Jij en je hoofdtelefoon. En niemand die kan horen wat jij hoort. Een privé-zaak.


Ontdek meer van Marco Raaphorst

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.


Reacties

6 reacties op “Podcasting meer rock & roll dan rock & roll”

  1. Helemaal mee eens Marco, podcasting is een zo veelzijdig medium voor audio. We maken er in mijn ogen nog veel te weinig gebruik van, en blijven geneigd om het in de zelfde verschijningsvorm te gieten als radio of muziek. Daar ben ik zelf ook debet aan, maar wat zou ik het mooi vinden om eens een groot verhaal in podcast vorm uit te geven. Zo heb ik een aantal jaren geleden eens een audio trailer voor een episch boek gemaakt die bij de introductie door de ruimte schalde en iedereen aan zijn stoel genageld hield). Het al oude hoorspel in een nieuw jasje eigenlijk. Merk je inderdaad dat de jeugd het podcast fenomeen wel op pikt? Mijn beleving was eigenlijk dat de gemiddelde podcast luisteraar boven de 30 jaar is en uit de walkman generatie komt.

    1. Qua jeugd, luister eens naar OBL (mp3)

      Hier vind je veel jeugdig kwaliteitsspul: http://vocalo.org/?q=blogs

  2. Check http://www.facebook.com/thislife dat zijn grote aantallen en ook veel jonge luisteraars.

    Grootste groep zit tussen 18-29 jaar. Dus juist onder de 30! Check http://www.emarketer.com/Article.aspx?R=1006937

  3. Bernard Flach avatar
    Bernard Flach

    Ik ben op zoek naar veel links naar bestaande shows. Dus : wie meer goede shows (podcasts) kent, laat het even weten.

    1. Er zijn er zo enorm veel. Bijna alle kranten enzo doen het inmiddels ook in Amerika. Of wil je alleen Nederlandse?

      http://weblogs.vpro.nl/plots/ van VPRO is erg goed.

  4. Dankjewel voor de links. Er gaat een nieuwe wereld voor mij open.
    Ik vind geluid erg leuk: weer wat nieuws om mee te spelen. :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.